У Переяславі відремонтували пам’ятник кобзареві Степана Куцого

Коли в березні цього року я був у редакційних справах в музеї Заповіту, мене засмутив стан пам’ятника кобзареві, що експонується на його території. Його основа, викладена керамічною плиткою, осипалася, та й сама скульптура почала руйнуватися – відразу в кількох місцях метал полопав і утворилися добре помітні тріщини – Переяслав.City

Таких тріщин на скульптурі було безлічТаких тріщин на скульптурі було безліч Автор: Валерій Шкребтієнко

Тож проїжджаючи минулого тижня повз, не міг не зупинитися – біля пам’ятника чаклував майстер. Чому “чаклував”? Бо це робота, яку, як мовиться, не поженеш, бо вимагає і вміння, і інтуїції, і знання сучасних технологій та матеріалів. Такий висновок зробив, познайомившись з реставратором НІЕЗ “Переяслав” Григорієм Єгоровим, 61 рік, який працював зі скульптурою. Основа її вже була відремонтована – тепер її обклали чорною гранітною плиткою.

– Основу зробили інші люди, – сказав Григорій Дмитрович. – Моє ж завдання – врятувати скульптуру. Так, так, це не реставрація (то набагато солідніша, скрупульозніша, що вимагає залучення науки, справа), це – терміновий порятунок. Скульптуру виготовив 1986 року відомий на Переяславщині і не тільки Степан Куций. Вилита з бетону, потім покрита мідною жерстю товщиною близько 2 міліметри. Бетон, очевидно, набирався вологи, збільшувався в об’ємах при низьких температурах і розривав метал. Помітно, що скульптуру вже не раз підремонтовували: щілини хтось замазував цементним розчином, але це мало допомагало.

Додати коментар