На історичних об’єктах лівобережної Київщини встановлять таблички з QR-кодами

Нещодавно в Переяслав-Хмельницькому педагогічному університеті відбулася презентація патріотично-просвітницького проекту «Корінь нації – мандрівка Україною крізь віки». Нагадаємо, що він став одним із переможців обласного конкурсу проектів у сфері національно-патріотичного виховання. На його реалізацію з бюджету Київської облдержадміністрації виділено 99 тисяч гривень. У презентації взяли участь представники КОДА, керівники міста й району, партнери проекту, науковці, музейні працівники.

Автор проекту, переяславець Микола Богатир (33 роки) близько десяти років досліджує пам’ятки лівобережної Київщини. Почалося все із веломандрівок Переяславщиною і сусідніми районами в пошуках маловідомих об’єктів. Спочатку задля цікавого дозвілля. Згодом захоплення переросло в соціальну місію – зберегти історико-культурні надбання свого регіону.

Микола Богатир (ліворуч) близько десяти років досліджує пам’ятки лівобережної Київщини

У 2014 році Микола Богатир з однодумцями створює громадську ініціативу «Корінь нації». Ентузіасти затверджують чіткий напрямок роботи: через велоекспедиції і не тільки віднайти якомога більше цікавих локацій, об’єднати їх у туристичні маршрути і популяризувати, організовуючи на історичних місцях просвітницькі заходи. Загалом громадська ініціатива розробила 38 маршрутів, до яких увійшли унікальні об’єкти: оборонні споруди, залишки стародавніх поселень, руїни храмів, кургани, багатовікові дерева, цілющі джерела тощо. Також започаткувала ряд культурно-просвітницьких акцій, серед яких – «Дніпро Ревучий», селфі-веломарафон «Україна-1187».

Проект «Корінь нації – мандрівка Україною крізь віки» об’єднав чотири туристичні маршрути (автомобільний, річковий, велосипедний і пішохідний) із близько сотнею локацій, розташованих на території Бориспільського, Переяслав-Хмельницького, Яготинського, Баришівського районів і міста Березань. Він заручився найактивнішою підтримкою конкурсної комісії і посів перше місце в рейтингу обласних патріотичних проектів.

– Проект вразив усю конкурсну комісію, – зазначила під час презентації начальник управління молодіжної політики та національно-патріотичного виховання КОДА Марина Попатенко– А ще більше вразив його автор, керівник ініціативної групи Микола Богатир. Коли людина щиро вболіває за свою ідею, це одразу видно, і хочеться підтримати її ініціативу. Ніхто із членів комісії не сумнівався, що проект «Корінь нації – мандрівка Україною крізь віки» матиме результати. Зараз розвиток туризму на Київщині – у пріоритеті. І цей проект – гарний старт. Ми будемо і надалі його підтримувати й популяризувати, особливо серед молоді.

Марина Попатенко також додала, що для успішної реалізації подібних ініціатив потрібно розвивати туристичну інфраструктуру міста й району, яка включає готелі, ресторани, пункти прокату і т.д.

Презентуючи проект «Корінь нації – мандрівка Україною крізь віки», Микола Богатир зазначив, що було зроблено набагато більше, ніж планувалося. Зокрема, проведено 20 просвітницьких заходів, здійснено 70 експедицій, зібрано майже чотири терабайти інформації (12 тисяч фото-, відео- та аудіоматеріалів), досліджені туристичні об’єкти п’яти районів Київщини, розроблено чотири патріотично-просвітницькі маршрути й інтерактивні карти до них, виготовлено презентаційний відеоролик, банер проекту, 2000 інформаційних листівок, 29 табличок з QR-кодами і стільки ж інформаційних відеороликів до них.

– Таблички з QR-кодами будуть встановлені біля 29 туристичних локацій у різних районах Київщини, які увійшли до одного з маршрутів «Корінь нації – мандрівка Україною крізь віки». Ми передамо їх відповідним громадам, – розповів детальніше Микола Богатир. – Будь-яка людина зможе сфотографувати QR-код на смартфон і отримати посилання на тематичне відео, в якому розповідається про той чи інший об’єкт. Відеоролики наповнені розповідями науковців, дослідників історії рідного краю, серед яких два Герої України, два професори, понад 20 кандидатів історичних наук і краєзнавців. Тобто з QR-коду можна безкоштовно отримати нову, цінну й ексклюзивну інформацію про об’єкт. У підсумку має бути так: турист взяв з дому продукти, намет, сів на велосипед, подорожував п’ять днів, відвідав близько п’ятдесяти цікавих локацій і повернувся, не витративши на подорож ні копійки.

Одинадцять QR-кодів встановлять на Переяславщині. У них закодована інформація про історичні об’єкти, події і видатних особистостей міста й району: Ташанський парк, генерала-хорунжого армії УНР Петра Самутіна, учасника бою під Крутами Петра Дремлюгу, давньоруське городище у селі Вінинці, Тараса Шевченка і село В’юнищі, Змійові вали, першу літописну згадку слова «Україна», дуб української нації, міф про возз’єднання України з Росією, переяславську чоловічу гімназію періоду Української революції 1917-1921 рр., переяславське духовне училище періоду Української революції 1917-1921 рр., Михайла Сікорського як фундатора музейної справи, переяславців у подіях Революції Гідності, фабрику художніх виробів.

Микола Богатир подякував за співпрацю багатьом партнерам проекту. Відзначив журналіста ТРК «Альта» Іванну Данюк, яка опрацювала величезну кількість чорнової інформації і змонтувала презентаційний відеоролик проекту й інформаційні відео до QR-кодів, Олександра Онопрієнка, голову ГО «Нова хвиля», який взяв на себе всю паперову роботу, Любов Онопрієнко, яка свого часу запросила його на посаду методиста з розвитку туризму РБК і дала можливість займатися улюбленою справою.

– Проект закінчений, але соціальна місія триває, – зазначив Микола Богатир. – Плануємо займатися патріотично-просвітницькою справою, розповідаючи про цікаві місця, які варто оберігати, й маршрути, якими варто подорожувати. Плануємо збільшити кількість локацій на маршрутах до п’ятиста. Поки що пошуково-дослідницька робота здійснюється за власні кошти, як і до проекту, але буду вдячний, якщо хтось долучиться фінансово та інформаційно.

На презентації виступили міський голова Тарас Костін, заступник голови Переяслав-Хмельницької РДА Анна Скляренко, ректор педуніверситету Віктор Коцур, організатори і партнери проекту.

Цього дня гості також побували на екскурсії маршрутом «Україна-1187», відвідали музей «Заповіту» Т.Г. Шевченка та музей просто неба.

Юлія Строчинська (“Вісник Переяславщини”)

Додати коментар