Відбувся майстер-клас по виготовленню старосвітської бандури

У Музеї кобзарства Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав» традиційно, вже декілька років поспіль, проводяться різноманітні майстер-класи, які мають за мету залучати учнівську аудиторію до знань про кобзарсько-лірницьку традицію в Україні.

Відбулося таке заняття в музеї і 27 лютого 2019 р. Нинішня зустріч була присвячена виготовленню кобзарського інструменту – старосвітської бандури. До музею завітали учні 3 класу Переяслав-Хмельницької ЗОШ І ст. № 6 на чолі з учителем Любов Павлівною Дьохтяр.

Провів майстер-клас цех майстер Київського кобзарського цеху, майстер по виготовленню кобзарських інструментів Микола Тихонович Товкайло. Під час заходу учні дізналися, як виготовляється музичний інструмент, з якої деревини та побачили всі етапи його творення, починаючи від креслення та закінчуючи готовою бандурою.

Науковці музею Світлана Тетеря та Наталія Костюк розповіли про історію створення Музею кобзарства у Переяславі-Хмельницькому та відзначили, що він був задуманий, як жива творча лабораторія. Акцентували увагу на тому, що із відкриттям Музею кобзарства була організована Школа кобзарського мистецтва, де діти вчилися майструвати бандури, вивчали історію музики. До школи було набрано, в основному, хлопчиків. Викладацькою діяльністю займалися висококваліфіковані фахівці: бандурист – Віталій Рой; кобзар – Микола Товкайло; музикант-теоретик та вокаліст – Анфіса Дякун; викладач історії кобзарства – Валерій Мормель. Дітей не лише навчали гри на бандурі, але й прищеплювали навички в питанні реконструкції майстрування старосвітської бандури.

По закінченню заходу всі охочі змогли спробувати себе в ролі лірника, чи бандуриста. Інструменти на яких можна зіграти відвідувачам виготовив для Музею кобзарства НІЕЗ «Переяслав» М. Т. Товкайло.

Подібні заходи, що проводять музейні працівники в співпраці з Київським кобзарським цехом, спрямовані на виховання національно свідомих, патріотично налаштованих громадян.

Співробітники Музею кобзарства запрошують всіх охочих до подальшої співпраці в організації та проведенні подібних мистецьких проектів. Адже тематика, яка піднімається на них, на сьогодні маловивчена та не достатньо відома широкому загалу.

Завідувач НДС «Музей кобзарства»                                                  Світлана Тетеря 

Додати коментар