Історична будівля садочка “Малятко” зміниться невпізнанно

Серед п’яти дитячих садків Переяслава-Хмельницького (Київська область) “Малятко”, що на вул. Ярмарковій, 58, найменший. У трьох групах тут виховується 80 діток із мікрорайонів Солонці, Борисівка і таке інше. Проте він вважається найдавнішим у місті. Особливо, якщо врахувати те, що розміщується у будинку ще 18 ст., власницею якого колись була заможна переяславка пані Покотильша. Нинішнього літа історична будівля має невпізнано змінитися. Власне, коли минулого тижня побував тут, бригада міських будівельників вже вела до закінчення роботи по утепленню зовнішніх стін споруди. А значна їх частина вже була повністю завершена. І будинок там

виглядав не лише новим, сучасним, а й модерновим. Про ці перетворення, підготовку до нового навчального року попросив розповісти завідувачку дитсадочком Ларису Отцевич (48 років).

– Найдавніша згадка про цей будинок, яку мені вдалося знайти, – 1889 рік, – сказала, – можливо, переяславські музейники знають більше. Для нас же важливо, що робився він з дерева. Потім ще не раз ремонтувався. Його гарно обмазували глиною, обкладали цеглою, робили деякі прибудови. Всередині високі стелі і на них ще збереглася ліпнина. Цікаво, що та стара стеля ніде не потріскалася, не поопадала, але була оброблена якимось

.

таким розчином, що чим ми не перефарбовували, перебілювали у ході ремонтів, з часом проявлялося оте старе тло. Воно ніби й чисте, але виглядає, як старе, ніби не доглянуте. Через те в деяких кімнатах під тією ліпниною зробили натяжні стелі, але в деяких ліпнину не закривали, хоча, думаю, якоїсь особливої естетичної цінності вона не має.

Лариса Іванівна також поділилася, що раніше, коли виникала потреба проведення ремонтів, в першу чергу внутрішніх, то в основному допомагали батьки діток, які відвідують садок. Десь три роки тому значні кошти для проведення ремонту було надано міською радою. Тоді зробили реконструкцію кухні, кладовки. І не лише обіклали їх кахельною плиткою і таке інше, а й придбали деяке обладнання, пробили стелажі тощо.

Те, що нинішнього літа приступили до утеплення зовнішніх стін, для завідувачки до певної міри стало сюрпризом, оскільки раніше на таких планах якось особливо не наголошувалося. Зазначила, що це дуже приємно. Адже до цього садочок, мабуть, мало хто і помічав: “Стояла собі стара будівля. Та й усе”. Тепер же споруда заграла, ніби посміхнулася, різними фарбами. І буде виглядати веселковою ще більше, коли роботи повністю завершать. Бо, після утеплення стін мінватою, оштукатурювання тощо, будівельники їх і пофарбували. А от, якими саме кольорами, у якому стилі, порадилися з персоналом садочка. Ті вибрали і бежевий, і синій, і фіолетовий, і бордовий, а серед малюнків – різні геометричні фігури, модні нині абстракції. Щодо кольорової гами, то вибирали не стільки яскраві, як пастельні тони. Це спеціально для того, щоб, коли вигоратимуть на сонці, менше було помітно.

Роботи бригада розпочала минулого тижня. Всього буде утеплено понад 200 квадратних метрів стін. Це не увесь будинок. Ще залишиться, можливо, на наступний рік, незначна частина стін технічних приміщень: власної котельні, пральні, кухні.

– Оскільки основна частина нашого приміщення з самого початку побудована з дерева, – розповіла Лариса Іванівна, – раніше у зимовий період прохолодно було лише у його цегляних прибудовах, зроблених пізніше. Дітей там не було, знаходилися кабінети медсестри, методичний.

Ще у 2006-му році нам поміняли опалювальний котел. Тоді за один лише сезон ми зекономили 5 тис. кубометрів газу. Після теперішнього утеплення, думаю, економія буде теж помітною. Тим більше, що в минулі роки за батьківські кошти всюди вже було замінено старі вікна на сучасні енергозберігаючі.

Так співпало, що нинішнього літа в садочку не лише утеплювали стіни. Буквально перед проведенням цих робіт тут за бюджетні кошти відремонтували дах. Він почав протікати і міський відділ освіти організував роботи і було замінено 30 листів шиферу. Окрім того, ще минулого року вже за кошти батьків було зроблено ремонт цоколю приміщення, який до того не ремонтувався років з п’ятнадцять. А вже цього літа працівники садочка придбали якусь нову резинову фарбу і пофарбували його частину. Коли з утепленням стін буде закінчено, дофарбують весь.

Також влітку працівники садочку робили традиційні поточні ремонти, придбали кілька десятків нових стільчиків, замовили шість тонн свіжого піску для ігрових зон і таке інше. Так що 1 вересня, коли День знань відзначають не лише у навчальних, а й дошкільних закладах, і працівникам “Малятка”, і вихованцям, і батькам буде, що святкувати.

(“Вісник Переяславщини”)

Додати коментар