Жителі Спаської Левади відзначили свято мікрорайону (Фоторепортаж)

19 серпня православні християни відзначають Преображення Господнє, або Яблучний Спас. Саме цього дня депутат міської ради Владислав Юденко, за підтримки міського голови Тараса Костіна та сприяння міського відділу культури і туризму, для жителів мікрорайону Спаська Левада організував свято. І цього дня на стадіоні ЗОШ №7 було людно. Тут за сприяння благодійного фонду «Перемога» було організовано чисельні дитячі розваги. Для дорослих була своя концертна програма – за участю самодіяльних артистів:  Каті Гігійчук, Олексія Чирки, Валерії Христюк, Олі Аніскіної, Євгена Пітеля та народного аматорського вокального ансамблю «Вербиченька» (керівник Наталя Александрова), яку традиційно провів чоловік-свято Едуард Нікітін. Ось для зірок та зірочок сцени жителі Спаської Левади вже точно не шкодували оплесків! 

Із вітальним словом до жителів мікрорайону звернулися міський голова Тарас Костін, депутат міської ради Владислав Юденко та голова благодійного фонду «Перемога» Микола Kучеренко.

Після завершення концертної програми відбулась святкова дискотека.

Мікрорайон Спаська Левада є чи не найчисельнішим за кількістю жителів міста.

Згідно історичних даних означення «Спаська Левада» трансформоване від топоніма «Спасенкова Левада», тобто левада, яка належала переяславцю Спасенку. Тривалий час цю землю називали «Спаськова Левада». Власне «Спаськова Левада» займала тільки частину сучасної вулиці Грушевського. Однак за сучасним територіальним поділом, район «Спаська Левада» умовно простігся майже до дороги через Альту, що перетинає цю річку з’єднаючи вулиці Інтернаціональну і Богдана Хмельницького. Таким чином, до району стали відноситись вулиці Пугачова, Глібова, які були заселені ще у ХVІІІ столітті людьми графа Румянцева-Задунайського. Саме на цій землі оселив своїх кірасирів (військових) фельдмаршал. Вони розбудували тут хутір і дали йому назву – Кірасирщина Друга. У 1958 році цей хутір був приєднаний до міста, вулиці отримали свої назви.

Місто Переяслав росло і розвивалось. Наприкінці ХХ століття відбувалось інтенсивне будівництво житла та виробничих, обслуговуючих підприємств. Згідно генерального плану розвитку міста у 1976 році на леваді, де були городи, постали павільйон колгоспного ринку та сучасний хлібокомбінат. Та все ж район проектувався як житловий. Тому невдовзі переяславці заселили п’ятиповерхівки по вулиці Грушевського, які хоча й не повністю задовольнили потреби мешканців міста у приватному житлі, але суттєво їх  поліпшили. Мікрорайон забудовувався з усією необхідною для зручного життя інфраструктурою. Тому разом із житловими будинками  жителі Переяслава отримали новий побуткомбінат, аптеку, магазин, котельню. «Спасенкова Левада» з’єдналась з Кірасирщиною. Інтенсивне будівництво даного мікрорайону визначилось ще одним фактором – Чорнобильською катастрофою. У короткий термін були введені в експлуатацію загальноосвітня школа та дитячий садочок.

 Протягом десятка років, за які жителі мікрорайону встигли не тільки обжитися у своїх домівках, але й виростити дітей, мікрорайон постійно знаходиться у стадії будівництва  та впорядкування.

Так, на початку вже ХХІ століття відкриваються нові магазини: “Все для дому”, «ЕКО-маркет», «Спаська Левада»; по берегу Альти підіймаються деревця парку… Мікрорайон повільно, але впевнено розвивається…

 

Додати коментар