У Переяславі слухали кобзарів та танцювали під бандуру

Вже третій рік поспіль музей кобзарства організовує для школярів зустріч із кобзарями Київського кобзарського цеху. 10 травня на зустріч до учнів першої, третьої та Дем’янецької шкіл прибули цех-майстер Микола Товкайло, братчик кобзарського цеху Михайло Коваль та учень Василь Жованик. Відкриваючи зустріч завідувачка музеєм Світлана Тетеря зазначила:

– Цього року ми відзначаємо 388 років переможної битви на Борисівському полі козаків під проводом Тараса Федоровича (Трясила) проти польського війська, а також 120 років із дня народження архітектора, художника та бандуриста Георгія Ткаченка. За своє життя Георгій Кирилович виховав не одного

Василь Жованик

бандуриста, які продовжують українські музичні традиції. Це і Микола Будник, Володимир Кушпет, Тарас Компаніченко нинішній цех-майстер київського кобзарського цеху Микола Товкайло та багато інших.

Вона також розповіла про складний життєвий шлях бандуриста.

Дітвора із-задоволенням слухала журливих пісень у виконанні кобзаря із Черкащини Михайла Коваля, героїчних дум киянина Василя Жованика та псалмів під

Микола Токайло

ліру переяславця Миколи Товкайла. А коли Микола Тихонович взяв до рук бандуру то школярі затанцювали під її супроводі “Подоляночку”. Танець настільки сподобався, що бандурист мусив тричі поспіль виконувати цю пісню.

Василь Жованик, якому виповнилось лише 21 рік розповів, що він працює концертмейстером в одному дитячому садочку столиці, і діти так, як і сьогодні із великим задоволенням танцюють та співають під бандуру.

Про своє захоплення цим музичним інструментом він сказав так:

– Мабуть на небі так зійшлись зірки, коли мама привела мене до

Подоляночку танцювали і дорослі і малі

музичної школи. Я погодився навчатись в ній за умови, що музичний інструмент виберу сам. Яке було здивування батьків коли я вибрав класичну бандуру. Через кілька років познайомився із кобзарями київського кобзарського цеху. У них навчився власними руками робити бандури. За своє життя я зробив уже п’ять цих музичних інструментів.

Смачна козацька каша

Василь найбільше полюбляє виконувати героїчні пісні та думи бо за його переконанням саме вони гартують український дух. З концертами кобзар не раз приїздив в зону АТО.

На завершення зустрічі дітей та кобзарів організатори пригостили справжнім козацьким кулішем та компотом.

Володимир Набок, міськрайонна газета “Вісник Переяславщини”

Додати коментар