Думка громади має вирішальне значення під час прийняття важливих рішень. У місті проведено соціологічне дослідження

В сучасному українському суспільстві думка громади має вирішальне значення під час прийняття важливих рішень органами місцевого самоврядування. Саме тому за ініціативи Громадської Ради при виконавчому комітеті Переяслав-Хмельницької міської ради, підтримки професорсько-викладацького складу та наукового товариства ДВНЗ «Переяслав-Хмельницького державного педагогічного університету імені Григорія Сковороди» у лютому 2018 року було проведено соціологічне опитування життєвоважливих питань існування міста.

Згідно з результатами соціологічного дослідження більшість мешканців Переяслава-Хмельницького задоволені життям, яке вони ведуть. Серед опитаних, таких налічувалося понад 60%. Натомість напрямок політичної ситуації, та шлях, по якому розвивається Україна, громадяни визначили переважно негативно. На запитання  «У якому напрямі, на ваш погляд, нині розвивається ситуація в Україні?» половина опитаних (50%) зазначили «у чомусь правильна,у чомусь ні». Натомість, 42,6 % надали оцінку «переважно неправильно».

Що стосується ситуації на дорогах та вулицях міста, то більшість громадян оцінюють її, як небезпечну. В обох випадках серед опитаних, на запитання про безпеку на дорогах і вулицях, понад 70% респондентів відповіли, що не відчувають себе в безпеці.

Водночас більшість жителів міста переконані у доцільності поліпшення інфраструктури міста для велосипедистів та пішоходів. Серед опитаних таких виявилось 86,5%. З них понад 60% користуються велосипедом. Більша частина користувачів велосипедів найбільше використовують їх у сезон, зокрема, весною, літом та восени – 54,5%. Увесь рік користуються лише 13,8%.

На запитання «Чи будете ви частіше користуватися велосипедом, якщо буде створено безпечні та комфортні умови для вело руху?» більшість опитаних відповіли «так» (68,8%). Проте, на наступне запитання, чи придбають громадяни велосипед у разі, якщо буде створено безпечні умови руху,ствердно відповіли лише 39,4% респондентів. З них цей засіб транспорту придбали б лише 41,5%.

На запитання «На ваш погляд, які основні недоліки/проблеми для користування велосипедом у Переяславі на даний час є найбільш актуальними?» респонденти найчастіше зазначаливідсутність велоінфраструктури та неякісні дороги.

Чоловіки у віці 18-29 років до основних проблем відносять: відсутність велодоріжок, освітлення, іншої інфраструктури для користування велосипедом, перенасиченість автомобілів у місті, підвищений рівень небезпеки на дорогах міста, велика кількість порушень правил дорожнього руху учасниками руху, тощо.

Жінки, до основних проблем додають так званих «автонеадекватів» – водіїв з якими страшно їздити та мала кількість магазинів відсутність для купівлі велосипедів.

Чоловіки у віці 30-39 років до основних проблем також  відносять відсутність  місць для паркування велосипедів та погані, часто не чищені дороги.

Серед основних пропозицій від респондентів для покращення ситуації у місті варто виділити: створення велосипедної інфраструктури, гарантування велосипедистам безпеки руху на дорогах, велопрокат, покращення доріг, тощо.

Так, наприклад, жінки у віці 40-49 років, пропонують зобов’язати велосипедистів користуватися світловідбиваючами засобами, органам місцевого самоврядуванняпровести ремонт доріг, покращити освітлення вулиць.

Чоловіки у віці 50-59 років переконані, що для вирішення проблем потрібно, насамперед, зобов’язати велосипедистів одягати шолом та інше захисне спорядження, а також, облаштувати місця для безпечного паркування велосипеді.

Серед опитаних жителів міста громадським транспортом щодня користуються 24,4%, майже третина опитаних взагалі не користується громадським транспортом – 25,6%.

Серед перерахованихміських маршрутів найбільшою популярністю користується маршрут № 35 «Спортбаза – вул. Потапенка Ярослава», ним користуються більше половини опитаних.

На запитання «Чи задовольняє Вас робота міського громадянського транспорту?» позитивну оцінку надали – 41,6%, негативно відгукнулися – 44,6% опитаних.

Для покращення роботи громадського транспорту міста респонденти вважають за доцільне покращити автопарк та збільшити рівень безпеки пасажирів.

Так, жінки у віці 18-29 років вважають, що в місті потрібно покращити обслуговування автобусів, підвищено безпеку пасажирів; оновити автопарк; відкоригувати розклад руху, зокрема, продовжити час роботи транспорту до 22:00як у будні, так і у вихідні дні.

Також жителі міста вважають, що потрібно оновити транспорт по маршруту № 35 і 9, запровадити пільги на проїзд для студентів,провести курси етикету для пасажирів і водіїв.

Чоловіки у віці 40-49 років пропонують обладнати зупинки громадського транспорту захисними боковими стінками, забезпечити ефективність виконання графіку руху громадським транспортом, утеплити автобуси, атакож зробити повне оновлення міського автопарку, ввести квитки, відремонтувати дороги, підняти рівень культури водіїв.

У зв’язку з державною політикою декомунізації в місті активно обговорюється питання щодо демонтажу монументу 300-річчя Возз’єднання України з Росією. Саме тому під час дослідження жителів запитали думку щодо подальшої його долі.

Більшість респондентів (58,3%), вважають його пам’яткою монументального мистецтва, проте, на запитання «Як вважаєте особисто Ви, яким чином потрібно вчинити із «монументом на відзначення 300-річчя возз’єднання України з Росією?» більшість схиляються до думки про його збереження у теперішньому вигляді (51,8%), провести реконструкцію (18,9%), перенести лише 17 %.Відзначимо, що 47% опитаних жителів міста все ж таки погоджуються, що з монументом потрібно щось зробити.

Думки респондентів щодо демонтажу монументу 300-річчя Возз’єднання України з Росією значно відрізняються за віком і статтю.Більшість молоді вважає, що пам’ятник потрібно реконструювати або демонтувати. Жінки увіці 18-29 років переважно пропонують демонтувати та реставрувати монумент. Натомість, жінки у 50-59 років, вважають пам’ятник своєю історією і закликають владу поважати «думки громадян, які люблять свою історію».

Чоловіки у віці 30-39 років пропонують або не чіпати пам’ятник, або зробити реконструкцію, але так, щоб площа не залишилася порожньою. Чоловіки у віці 60+ переконані, що монумент – це історія і його варто залишити для нащадків. 

Аудиторія: жителі м. Переяслав-Хмельницький від 18 років і старші. Вибірка репрезентативна за віком, статтю, освітою, районами міста. Вибіркова сукупність: 312 респондентів. Особисте формалізоване інтерв’ю (face-to-face). Помилка репрезентативності дослідження: не більше 0,6%. Терміни проведення: 18 лютого – 2 березня 2018 р.

Голова Громадської Ради при виконавчому комітеті 
Переяслав-Хмельницької міської ради Віталій Коцур

Додати коментар