У Музеї Заповіту Т. Г. Шевченка відкрили персональну виставку Людмили Башук

Людмила Башук – психологиня, кандидат психологічних наук, художниця, основний напрям її роботи – арт-терапія. Працює в різних стилях та техніках: від примітивізму, наївного малярства та імпасто до багатошарового живопису олією та воском (енкаустика). Пише картини понад 10 років, бере участь у різноманітних мистецьких проєктах.

На виставці «Збірка Тараса Шевченка «Три літа» в ілюстраціях Людмили Башук» поєднані два цикли робіт: «Шевченко. Три літа» та «Мелодія старого Переяслава». До огляду представлено 21 роботу. В авторському етикетажі до кожної картини художницею підібрано віршовані рядки з творів рукописної збірки Т. Г. Шевченка «Три літа».

Під час заходу з вітальними словами виступили: Наталія Кухарєва – завідувачка НДВ «Музей Заповіту Т. Г. Шевченка», Валентин Шуткевич – начальник відділу культури і туризму Переяславської міської ради, Олександр Колибенко – заступник директора з науково-методичної роботи НІЕЗ «Переяслав». Про творчість Людмили Башук та мистецьку цінність її робіт висловилися Ірина Кузьмицька – директорка Переяславської художньої школи імені Петра Холодного, Алла Літкова – голова Спілки майстрів Переяславщини «Мистецтво життя». Музичну програму дійства склали твори у виконанні бандуристки Лесі Горобець: «Благословенна земля», «Зоре моя вечірняя…», «Я – Україна». Модераторкою та ведучою заходу виступила Катерина Нагайко – старший науковий співробітник науково-дослідного відділу «Музей Заповіту Т. Г. Шевченка».

З виступів учасників заходу:

Катерина Нагайко: «Відкриття виставки «Збірка Тараса Шевченка «Три літа» в ілюстраціях Людмили Башук» відбувається в рамках втілення науково-просвітницького проєкту «Десяте літо», через який ми пропагуємо творчість Тараса Шевченка, виконання ідеологічних заповітів Кобзаря. Саме тут, в Переяславі, у цьому музеї, будуть відбуватися заходи національно-патріотичного спрямування. Це наше основне завдання – наш метод боротьби за право бути українцями, вільними, незалежними та представляти ту націю, яку хотів би бачити Тарас Шевченко».

Наталія Кухарєва: «Ми прийшли на цю благословенну землю, у цей музей, щоб ще раз пошанувати пам’ять Тараса Григоровича Шевченка, згадати його творчість, не тільки у літературі, а також у мистецтві. Покликання нашого музею – це популяризація творчості Т. Г. Шевченка, ті твори, які він написав на Переяславщині – це найкраще, що він створив за свої роки життя. «І мертвим, і живим…» – це фактичного його духовний заповіт, це «Заповіт» – «Як умру, то поховайте…», «Холодний яр» та інші, всього 11 поезій, які були написані в 1845 та 1859 рр. Ми завжди радо відкриваємо двері свого музею для тих поціновувачів творів Шевченка, які його шанують в різних жанрах, і особливо наших художників. … Ми вже другу виставку проводимо за участі Людмили Башук. 5 квітня ми проводили такий науковий захід, який був пов’язаний із прочитанням збірки «Три літа». Це була така досить цікава, серйозна наукова дискусія, яка поставила крапки над багатьма «і». І сьогодні ми відкриваємо виставку, яка присвячена саме циклу поезій Т. Г. Шевченка «Три літа», яку проілюструвала наша прекрасна самобутня художниця Людмила Башук».

Валентин Шуткевич: «Для кожного художника персональна виставка – це певна подія у творчому житті, щабель, досягнення, тому що кожен митець творить не для себе, а для людей. Насправді я впевнений, що роботи пані Людмили будуть гідно оцінені, ми в цьому вже неодноразово переконалися. Для когось це натхнення, для когось – можливість повчитися, або просто отримати позитивні емоції, але байдужими ваші роботи не залишають нікого. Цим самим ви пропагуєте добре, вічне, красиве, на відмінну від наших ворогів, які пропагують тільки зло і ненависть».

Ірина Кузьмицька: «Картини Людмили Башук заслуговують особливої уваги. У наш непростий час, коли ми щодня отримуємо якісь новини, трагічні звістки, нам так не вистачає світлого, прекрасного, те, що гріє душу, дає надію, і творчість нам тут вкрай необхідна. Я хочу подякувати Людмилі Башук за її самовідданість, пристрасть до прекрасного, до мистецтва, за її любов до дітей. Я знаю, що з дітками працювати дуже непросто, але шевченківська тема (ми неодноразово на цю тему працювали, і наші дітки тут виставлялися) цікава. Діти всі по-різному сприймають Шевченка. І якщо художник читає твори Шевченка, він пропускає його через призму свого бачення, так як він це сприймає, так як йому це близьке. … У нас багатогранна виставка: тут поєдналася і шевченківська тема, і Переяслав – то відчуваєш зв’язок, адже наш Переяслав, і Шевченко – все це єдине».

Алла Літкова: «Важкі часи є й часами нових можливостей. Тому творчі люди, коли стикаються з такими негараздами, то вони починають по-іншому сприймати і саме життя. Вони звертаються до своєї душі, свого покликання, і через себе пропускають те, на що в мирному житті не звернули б уваги. … Я Шевченка стала пізнавати тільки зараз. І багато чого я побачила навіть у роботах Люди Башук. Її відчуття передається через її роботи, і моє відчуття залежить не тільки від того, що я читаю, а й від того, що я бачу в роботах митців. Я дуже рада, що сьогодні є такий захід, що я знайома з Людмилою Башук, я рада, що живу в Переяславі, це місто – є Україна, духовний центр України».

Олександр Колибенко: «Шановні друзі, я радий бачити вас у нашому Заповіднику, у Музеї Заповіту Тараса Шевченка. Такі заходи мають надзвичайну вагу в наш час, коли Україна бореться з підступним ворогом за нашу ідентичність. Це те, що відрізняє нас, українців, у світі від інших народів. Ми надзвичайно вдячні тим героям України, які боронять нашу незалежність в лавах Збройних Сил України. І зараз, коли є небезпека для країни, ми маємо робити все, що в наших силах, ті справи, які прямо залежать від нас. Сьогоднішній захід є невеличкою цеглинкою у стіну нашої незалежності, нашої боротьби проти окупантів».

Людмила Башук: «Як народився цей цикл «Три літа»? Взагалі ідея спочатку належала Ользі Іванівні Шкирі. Вона мені дала книгу, і сказала: «Як вам відгукнеться ця творчість Шевченка в картинах?». Я довго не віддавала її, перечитувала, плакала, інколи сміялася. І от мені, як психологу, хотілося показати психологічний ландшафт душі Шевченка, якісь потаємні куточки. І так народився цикл картин «Три літа». … Це символічно для мене саме в травні… Близько десяти років тому саме тут у мене була перша виставка з покійним нині Олегом Засипкіним, це художник нашої спілки «Мистецтво життя». Це була надзвичайна подія. … Культура – це дзеркало суспільства, у яке будуть заглядати наші наступні покоління. Тому, можливо, саме це вплинуло на те, що я працюю з дітками, ми живописом займаємося і арт-терапією».

По завершенню заходу всі охочі мали змогу відвідати виставку, яка представлена у дев’ятій залі Музею. Там було продовжено спілкування з художницею, зокрема слова привітання та підтримки звучали від Ольги Шкири – директорки бібліотеки Університету Григорія Сковороди в Переяславі, Людмили Скирди – заслужена діячка мистецтв України, поетеса, перекладачка, літратурознавиця, Ірини Кузьмицької – директорка Переяславської художньої школи імені Петра Холодного, Юрія Костенка – дипломата, колишнього Надзвичайного і Повноважного посла України в Австрії, Німеччині, Японії, Республіці Філіппіни, Китаї та Монголії. Серед гостей заходу також були присутні вчителі та учні 11-А класу КЗ КОР «Переяславський ліцей «Патріот», музейні працівники, жителі Переяславської та Студениківської громад та інші гості.

Виставка експонується у Музеї Заповіту Т. Г. Шевченка Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав», доступна для огляду з 23 травня до 1 серпня 2024 р., щоденно з 9.00 по 17.00 год.

Старший науковий співробітник НДВ «Музей Заповіту Т. Г. Шевченка», к.і.н. Катерина Нагайко

Додати коментар