Стрічка 20 днів у Маріуполі отримала премію Оскар за найкращий документальний фільм. Це перший Оскар в українській історії

На щорічній церемонії нагородження премією Оскар обрали найкращий повнометражний документальний фільм 2024. Перемогу здобула стрічка Мстислава Чернова – 20 днів у Маріуполі

Фільм створили український режисер та фотограф Мстислав Чернов, а також фотограф Євген Малолєтка й журналістка Василіса Степаненко. Саме вони були у Маріуполі у складі команди AP й зафільмували перші дні повномасштабного вторгнення Росії в Україну та жахи, які довелося терпіти українцям у місті.

Завдяки цій роботі світ достеменно знатиме про російський терор та воєнні злочини на нашій землі. Автори кіно отримали раніше також нагороди Sundance, премії Гільдії режисерів Америки та BAFTA.

Це перший Оскар в українській історії. Для мене велика честь. Я буду першим режисером на цій сцені, хто скаже: я хотів би, щоб мені ніколи не довелось робити цю стрічку. Я хотів би, щоб Росія ніколи не нападала на Україну і ніколи не окуповувала наші міста. Я віддав би це (премію – Ред.), щоб Росія не вбивала десятки тисяч моїх співгромадян, і звільнила заручників, військових і цивільних. Але я не можу змінити історію, не можу змінити минуле. Але ми всі зараз можемо зробити так, щоб історію виправити й щоб правда перемогла, і щоб люди Маріуполя і щоб ті, хто віддав свої життя — нікого не забули. Адже кіно формує спогади, а спогади історію, — сказав зі сцени режисер стрічки Мстислав Чернов.

20 днів у Маріуполі Оскар 2024

У номінації найкращий документальний фільм премії Оскар 2024 також були представлені:

  • Бобі Вайн: Народний президент

Документальна стрічка, яка змальовує життя відомої угандійської попзірки Бобі Вайна, що вирішив вступити в боротьбу за посаду президента своєї країни, конфронтуючи з диктатором, який утримується при владі вже протягом 40 років.

Створив фільм режисерський дует уродженців Уганди Мозеса Бвайо та Крістофера Шарпа. Це була їх перша номінацієя на Оскар.

  • Вічна пам’ять

Фільм розповідає про захоплюючу історію кохання Ауґусто Ґонґори та Пауліни Уррутії — двох визначних постатей в історії Чилі, чиї відносини перервалися після діагнозу хвороби Альцгеймера в 62-річному віці в Ауґусто.

Режисерка Маіте Альберді отримує другу номінацію на Оскар (перша була за фільм Агент Кріт 2020 року, дія якого також відбувалась в Чилі).

  • Чотири дочки

Історія Ольфи Хамруні — туніської жінки, яка виховала чотирьох дівчаток, двоє з яких пізніше приєдналися до фанатичного ісламістського руху “ІДІЛ” у Лівії. Це вражаюча оповідь про біль і страждання матері, яка намагається пережити своє горе.

Режисерка Каутер Бен Ханія залучила акторок для ролей зниклих доньок Ольфи, а також саму матір дівчаток.

  • Вбити тигра

Події цього канадського фільму відбуваються в одному з сіл Індії. Стрічка про родину, яка бореться за справедливість після того, як їхня донька стала жертвою жорстокого сексуального нападу.

20 днів у Маріуполі — трейлер

Додати коментар