Бійці 3-ї ОШБ завітали у Переяслав: розповідали про бойові дії, службу в лавах підрозділу та діяльність молодіжної організації «Центурія». Зустрілися з ними і випускники одного з ліцеїв громади

Наприкінці тижня до Переяслава завітали представники 3-ї окремої штурмової бригади. Розповідали про службу в лавах підрозділу, бойові дії, технології та молодіжну організацію «Центурія», інформує Proslav.

Про бойові дії й мотивацію росіян

Боєць з позивним «Бик» розповів, що ворожі війська не готові домовлятись. За його словами, навіть під час наступальних дій українських захисників, росіяни роблять все для того, щоб знищити якомога більше наших оборонців.

«Своїх вони не шкодують – баби єщьо нарожают. Але вони забирають життя наших найкращих людей. Саме тому наша бригада приділяє багато зусиль заради збереження кожного військовослужбовця», – зазначив він.

«Бик» поділився досвідом проведення бойових дій й розповів, що під час операцій у кожної групи є дві основні задачі: виконати поставлене завдання й зберегти життя особового складу. Водночас з ворожого боку, за словами військових 3-ї ОШБ, росіяни закидають людьми не бездумно.

 
«Їхні командири, офіцери середньої та вищої ланки «чмобіків» не жаліють, проте задачі виконують. Навіть, якщо й закидають нас трупами, то роблять це фахово», – зазначив «Бик».
Бійці 3-ї ОШБ завітали у Переяслав: розповідали про бойові дії, службу в лавах підрозділу та діяльність молодіжної організації «Центурія»

Боєць з позивним «Студент» зауважив, що у росіян мотивацією слугують гроші. Він розповів, що під час спілкування з одним з полонених, останній відповів, що прийшов на війну, щоб назбирати на трактор.

«Так, у них 15 тисяч рублів – середня зарплата, а у війську платять 200 тисяч. Тобто, прийшов, навбивав людей, награбував і ще й прийшов собі трактор купив», – додав український оборонець.

Про дух побратимства в 3-ій ОШБ

Під час спілкування «Бик» вчергове наголосив, що у бригаді цінують дух побратимства. Саме тому, кожному бійцю, який потрапляє на фронт приділяють максимальну увагу.

«Наша бригада виокремлюється тим, що ми є націоналістами. У нас є багато традицій, які дісталися нам у спадок від наших попередників по боротьбі із тим самим ворогом. Пройшло скільки часу від ОУНівців, а ворог – той самий! Ми, як і вони, звертаємося один до одного «друже» й за псевдо. У моєму випадку «Бик» не тільки позивний, а й прізвище. Бо у мене покоління козаків аж до часів Наливайка! Ми на всіх урочистих подіях разом читаємо молитву українського націоналіста, яка так само нам дісталось від ОУНівців. У нас своє привітання. Ми тиснемо руку так, як, свого часу, це робили римські легіонери – одна з найсильніших армій в історії людської цивілізації», – розповів «Бик» й зауважив, що у їхньому підрозділі підтримується порядок й наголосив, що алкоголь та інші стимулятори свідомості є неприйнятними.

Він наголосив, що це роблять не тільки через шкоду одній людині, а й через високий ризик гибелі усієї групи військовослужбовців, які пішли виконувати бойове завдання.

 
Також «Бик» розповів, що під час служби звичайним солдатом у нього був підлеглим офіцер й підкреслив, що у 3-й ОШБ «зірочка» нічого не вирішує, натомість – лише повага, яку можна заслужити конкретними справами. Бійці вчергове наголосили, що реально бережуть життя кожного солдата.

«Зокрема, ось лисенький (вказує на «Студента» – ред.) був важкопораненим, знаходився у комі й двічі переживав клінічну смерть. Його врятували. І ось він й досі топче цю землю й об’їдає нашу маленьку команду (сміються – ред.)», – розповів український захисник.

На це відповів сам герой розповіді й зазначив, що це так сталось не тому, що він такий «живучий», а тому, що у підрозділі приділяють чимало уваги по наданню першої медичної допомоги. Й, за словами бійців, намагаються максимально скоротити час евакуації поранених з поля бою.

Про технології на війні

За словами «Бика», 3-я ОШБ була однією з перших бригад, які заснували батальйон ударних БПЛА.

«Ще коли ніхто про це не говорив, ми вже над цим працювали. У нас ще є кілька нових підрозділів, які займаються новітніми способами ведення війни. Зокрема, мова йде про наземні дрони, розвитку напрямку радіоелектронної боротьби (РЕБ) та радіоелектронної розвідки (РЕР)», – розповів військовий.

З його слів, останні – це єдині способи боротьби проти великої кількості ворожих ударних дронів.

Бійці 3-ї ОШБ завітали у Переяслав: розповідали про бойові дії, службу в лавах підрозділу та діяльність молодіжної організації «Центурія»

Про діяльність організації «Центурія»

Військові розповіли, що 3-я окрема штурмова бригада має молодіжне крило під назвою «Центурія». Ця організація займається підготовкою майбутніх поколінь воїнів.

Однак, за словами бійця з позивним «Індик», «Центурія» не є бійцівським клубом й не є клубом історичної реконструкції.

«Це новітня організація українських націоналістів й задачі перед собою вона ставить відповідні. А саме здобуття Великої України, як заповідав Микола Міхновський. І саме для того, щоб покоління українських чоловіків могли дати ворогу тягла й існує таке середовище, як «Центурія». В організації займаються, як світоглядним вихованням, так і фізичним», – розповів військовий.

З його слів, саме ця організація стала кістяком бригади на початку 2022 року: цілий батальйон складався з легіонерів «Центурії». Сама організація за час повномасштабного вторгнення розрослась цілим пантеоном Героїв України.

Водночас «Студент» зазначив, що у росії однолітки українських підлітків також мають власних кумирів з пвк «вагнер». За його словами, це професійні вбивці.

«Так от ті діти, у тому числі й дівчата, реально готуються, тренуються й цікавляться, яку форму їм купувати. Вони фотографуються з «вагнерами», носять їхні шеврони й чекають поки їм скажуть «фас», щоб йти й вирізати українців», – розповів він.

Пробний тиждень у 3-й ОШБ

«Індик» зазначив, що в 3-й ОШБ є пробний тиждень під назвою «Хто ти воїн», під час якого людина з цивільного життя може ознайомитися з військовим повсякденням.

«Людина може ознайомитися із піхотною справою, мінно-підривною роботою, щось, що пов’язане з артилерією і звісно із роботою БПЛА. За це час охочі зможуть обрати собі уподобання, так само й інструктори складуть власну оцінку їхнім спроможностям», – зауважив військовий й додав, що це відбувається на безоплатній основі – потрібне тільки бажання.

Бійці 3-ї ОШБ завітали у Переяслав: розповідали про бойові дії, службу в лавах підрозділу та діяльність молодіжної організації «Центурія»

Завершення зустрічі

По завершенню спілкування, кожен охочий міг приміряти на себе екіпірування українського бійця, уточнити запитання й отримати інформаційний буклет від 3-ї ОШБ.

Міський голова Переяслава Вячеслав Саулко вручив захисникам книгу про Переяслав й подякував за захист та збереження мирного неба.

***

Цього ж дня майбутні випускники академічного ліцею  імені Івана Мазепи (із своїми наставниками – Антоніною Лесик і В’ячеславом Заболотнім), в рамках навчального процесу, зустрілися із представниками 3-ої штурмової бригади 2 штурмового батальйону – Тренером і Лофтом. Під час зустрічі учні дізналися багато нового і цікавого. Відповідаючи на запитання присутніх, запрошені намагалися в доступній формі розповісти про свої солдатські будні, про те, як йшли в наступ і боронились, про солдатську дружбу. Їхні розповіді вражали кожного, в них були і страшні реалії війни, і жарти.
Старшокласників закликали бути сміливими і мужніми, не боятися пройти військову службу.
Запрошені воїни почули слова подяки і шани від Антоніни Василівни та учнівського колективу за їхню мужність, силу волі, витривалість.

Такі зустрічі вкрай важливі для молоді, адже вони виховують патріотизм та любов до своєї землі,  демонструють силу духу і незламність українців, нагадують, що герої живуть серед нас.  

Залишайтеся здоровими, дорогі наші Захисники, живіть під мирним небом, повертайтесь живими. Низький уклін і шана ВАМ наші захисники! СЛАВА УКРАЇНІ!!!

 

Додати коментар