Сьогодні в Україні відзначають День спротиву окупації Криму

Задовго до фактичного вторгнення, росія створила в автономній республіці потужну агентурну мережу та зробила усе для дестабілізації суспільно-політичної обстановки

Сьогодні минає 10 років від 26 лютого 2014 року, коли у Сімферополі пройшов мітинг на підтримку територіальної цілісності України за участю кримських татар, українців та представників інших національностей.

Чому День спротиву окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя є важливою датою та що про неї потрібно знати – далі у матеріалі.

Війна почалася з Криму: як півострів зустрів російську окупацію у 2014 році?

Десять років тому, український півострів Крим став першим об’єктом агресії російської федерації проти України. Задовго до фактичного вторгнення, росія створила в автономній республіці потужну агентурну мережу та зробила усе для дестабілізації суспільно-політичної обстановки.

Хронологія подій під час захоплення Криму

– 20 лютого російські війська зайшли у Крим через Керченську протоку;

– 23 лютого російські спецслужби організували у Севастополі 20-тисячний мітинг, де було проголошено “нового міського голову” – громадянина рф Чалого;

– 26 лютого російські спецслужби спробували за “севастопольським сценарієм” провести аналогічний мітинг у Сімферополі, однак знівелював усі зусилля агресора потужний мітинг українських патріотичних сил.

Так, на заклик Меджлісу кримськотатарського народу до Верховної Ради Криму вийшли тисячі громадян. За різними оцінками, у мітингу взяло участь від 5 до 10 тисяч кримських татар, українців та представників інших національних меншин.

Учасники патріотичного мітингу закликали суспільство чинити спротив російській окупації та наголошували, що Україна є цілісною. Тоді кримчанам вдалося не допустити позачергового засідання парламенту та перегляду статусу автономної республіки у складі України. Однак, наступного дня, о 5-й ранку парламент та уряд АРК захопили регулярні військові формування рф.

28 лютого Верховна Рада Криму “під наглядом” російських терористів проголосувала за проведення референдуму про статус Криму. Того ж дня, окупаційні сили рф захопили аеропорти Бельбек і Сімферополь, сухопутні в’їзди з боку України та українські військові частини. А вже 16 березня відбувся зрежисований росією псевдореферендум про статус Криму.

25 березня стало останнім днем кримського спротиву, адже саме у цю дату, війська рф захопили останню військову частину, що тримала український прапор у Криму, – морський тральник «Черкаси» ВМС України. Відтоді Автономна Республіка Крим і місто Севастополь окуповані збройними силами росії.

26 лютого – День спротиву окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя символізує опір окупації, що триває вже десять років.

Сьогодні, попри 10 років цинічної брехні, переслідувань, обшуків, незаконних затримань та тортур, нехтування правами та свободами людей та міжнародним правом з боку рф – кримчани та кримські татари зокрема, борються за деокупацію територій та незалежність України разом з українцями.

Крим – це Україна! Разом до перемоги!

Додати коментар