Біля «Дуба української нації» у Переяславі обговорювали перспективи і можливості унікальних механізмів популяризації зелених скарбів громади (ФОТО)

5 червня, у Всесвітній день охорони навколишнього середовища, на заклик громадської ініціативи «Корінь нації» та активіста, краєзнавця Миколи Богатиря біля «Дуба української нації» у Переяславі зібралася когорта небайдужих мешканців краю – Proslav. Тут обговорювали новий механізм збереження дерев та співпрацю між громадою і владою, демонстрували роботи учнів співкоординаторів, друзів та партнерів – Переяславської художньої школи ім. Петра Холодного та студентів Університету Григорія Сковороди в Переяславі, які народилися під час пленеру під керівництвом Романа Мотузка. Також усі присутні мали можливість переглянути фотовиставку-архів ГІ «Корінь нації» найвідоміших дерев Лівобережжя Київщини та висловити думки, щодо перспектив і можливостей унікальних механізмів популяризації зелених скарбів громади.

Біля «Дуба української нації» у Переяславі обговорювали перспективи і можливості унікальних механізмів популяризації зелених скарбів громади

Як стало відомо Proslav, гостею заходу стала керівниця проєкту «Київ – живе місто» Мар’яна Ангелова, яка підтримує просвітницький центр міста, який днями одягнувся в шати опішнянського розпису, порадами та експонатами. Поза тим тут лунало не мало цікавих фактів, довідалися результати досліджень в плані їх збереження що є першим етапом роботи з їх охорони й музичні виступи від колективу Центру культури і мистецтв, учнів та вчителів Мистецької школи ім. Павла Сениці – зокрема Алісу Овсієнко, яка виконала композицію Юрія Щуровського «Гопак».

«Це місце притягує багато поколінь до нашого міста. Саме тут цей корінь нації. Цей дуб міг би багато нам розповісти про Переяслав, про численні покоління його жителів, про події, про видатних українців які жили й працювали тут. І Хмельницький, і Мазепа, і Шевченко. Це місце дуже особливе особисто для мене. Моїм пріоритетом було звільнити його від оков, прибрати цю територію. Переконаний за кілька років він стане візитівкою нашого міста, в ансамблі нашого Вознесенського собору й входу в печери. Дякую Миколі Миколайовичу, який надихає, проживає і піклується про цю справу», – зазначив звертаючись до учасників свята міський голова Вячеслав Саулко.

Біля «Дуба української нації» у Переяславі обговорювали перспективи і можливості унікальних механізмів популяризації зелених скарбів громади
Вячеслав Саулко та Микола Богатир

«На першому етапі ми маємо створити та забезпечити маркування дерев, аби цех благоустрою та комісія розуміли, що конкретне дерево є під мораторієм – охороною громади й влади. Попередньо ми розповідали про перелік таких дерев. На другому етапі виготовимо таблички з назвами дерев, короткою інформацією про них та QR-кодами. Виготовлення відео та усю пошукову роботу на себе бере ГІ «Корінь нації», таблички виготовить «Фокус Медіа», витрати покриє підприємиця з Києва», – резюмує підсумки зібрання Микола Богатир.

«Попрацювали ми добре. Хочеться й надалі аби були такі акції, гуртувалися люди. Хай кожен з присутніх посадить дерево і збереже його – Україна завжди буде зеленою і гарною. Наставляймо молодь на те, що треба любити природу», – прокоментував підсумки мініпленеру художник Роман Мотузок. З його словами погодилася й директорка Переяславської художньої школи ім. Петра Холодного Ірина Кузьмицька.

Біля «Дуба української нації» у Переяславі обговорювали перспективи і можливості унікальних механізмів популяризації зелених скарбів громади
Роман Мотузок та Ірина Кузьмицька

Переяслав – місто що дихає історією, а відтак ми маємо зберегти його унікальність й ті незвичні дерева-друзі видатних українців. Це наша спільна справа.

Додати коментар