ФОП- платник ЄП, яка здає в оренду власне нерухоме майно, у графі «Місце провадження господарської діяльності» заяви про застосування спрощеної системи має зазначати адреси майна, яке буде здаватися в оренду

Головне управління ДПС у Київській області  нагадує, що відповідно до п.п. 298.1.1 п. 298.1 ст. 298 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) для обрання або переходу на спрощену систему оподаткування суб’єкт господарювання подає до контролюючого органу за місцем податкової адреси заяву.

Відповідно до п.п. 4 п. 298.3 ст. 298 ПКУ, у заяві зазначається, зокрема місце провадження господарської діяльності.

Якщо ФОП – платник єдиного податку здійснює здавання в оренду власного нерухомого майна, то в заяві про право застосування спрощеної системи оподаткування в графі «Місце провадження господарської діяльності» ним зазначаються усі адреси розташування нерухомого майна, яке буде здаватися в оренду.

Комунікаційна платформа: kyivobl.ikc@tax.gov.ua
 Підписатись на сторінку Фейсбук ГУ ДПС у Київській області https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast

ГУ ДПС у Київській області

 

Щодо зарахування у зменшення податку на прибуток сплачених за митним кордоном України податків (у тому числі, сплачених відокремленими підрозділами за межами України)

Головне управління ДПС у Київській області  повідомляє, що згідно зо п.п. 141.4.9 п. 141.4 ст. 141 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) суми податку на прибуток, отриманого з іноземних джерел, що сплачені суб’єктами господарювання за кордоном, зараховуються під час сплати ними податку в Україні.

Зарахуванню підлягає сума податку, розрахована за правилами, встановленими розд. ІІІ ПКУ.

Розмір зарахованих сум податку з іноземних джерел протягом податкового (звітного) періоду не може перевищувати суми податку, що підлягає сплаті в Україні таким платником податку протягом такого періоду.

Не підлягають зарахуванню у зменшення податкових зобов’язань такі податки, сплачені в інших країнах:

податок на капітал/майно та приріст капіталу;

поштові податки;

податки на реалізацію (продаж);

інші непрямі податки незалежно від того, підпадають вони під категорію прибуткових податків чи оподатковуються іншими податками згідно із законодавством іноземних держав.

Зарахування сплачених за митним кордоном України сум податку здійснюється за умови подання письмового підтвердження контролюючого органу іншої держави щодо факту сплати такого податку та за наявності чинного міжнародного договору України про уникнення подвійного оподаткування доходів.

Комунікаційна платформа: kyivobl.ikc@tax.gov.ua
 Підписатись на сторінку Фейсбук ГУ ДПС у Київській області https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast

ГУ ДПС у Київській області

 

Право на податкову знижку за звітний 2022 рік можна використати

по 31 грудня включно 2023 року

Головне управління ДПС у Київській області нагадує платникам податків про можливість повернення частини коштів,  сплачених протягом  минулого звітного (податкового) року на витрати, дозволені для включення до податкової знижки відповідно до п. 166.3 ст. 166 Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

Підстави для нарахування податкової знижки із зазначенням конкретних сум відображаються платником податку у річній податковій декларації, яка подається по 31 грудня включно наступного за звітним податкового року.

Для повернення коштів необхідно дотримання  таких умов: 

– витрати повинні бути підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами, зокрема квитанціями, фіскальними або товарними чеками, прибутковими касовими ордерами, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і особу, яка звертається за податковою знижкою (їх покупця (отримувача), а також копіями договорів за їх наявності, в яких обов’язково повинно бути відображено вартість таких товарів (робіт, послуг) і строк оплати за такі товари (роботи, послуги).

Копії зазначених документів (крім електронних розрахункових документів) надаються разом з податковою декларацією про майновий стан і доходи (далі – декларація);

– отримання доходу у вигляді заробітної плати або у вигляді дивідендів, крім сум дивідендів, які не включаються до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу.

Звертаємо увагу, що загальна сума податкової знижки не може перевищувати суму річної заробітної плати, зменшену з урахуванням положень п. 164.6 ст. 164 ПКУ(крім випадку, визначеного п.п. 166.4.4 п. 166.4 ст. 166 Кодексу). У разі включення до податкової знижки витрат, передбачених п.п. 166.3.10 п. 166.3 ст. 166 ПКУ (витрат платника податку на придбання акцій чи корпоративних прав, емітентом яких є юридична особа – резидент Дія Сіті), податкова знижка не може перевищувати суму річного загального оподатковуваного доходу платника податку, отриманого у вигляді дивідендів, крім сум дивідендів, що не включаються до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу;

– податкова знижка може бути надана виключно резиденту, який має реєстраційний номер облікової картки платника податку, а також резиденту – фізичній особі, яка через свої релігійні переконання відмовилась від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомила про це відповідний контролюючий орган і має про це відмітку у паспорті;

– право на нарахування податкової знижки можна використати лише за наслідками звітного податкового року. Таке право не переноситься на наступний рік, якщо громадянин не скористався своїм правом у встановлений строк. 

ГУ ДПС у Київській області

 

Кошти або вартість майна, перераховані (передані) платником податку у вигляді пожертвувань чи благодійних внесків у період воєнного стану неприбутковим організаціям, дають право на отримання податкової знижки

Головне управління ДПС у Київській області нагадує, що   згідно з визначенням, наведеним у п.п. 14.1.170 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України (далі – ПКУ), податкова знижка для фізичних осіб, які не є суб’єктами господарювання, – це документально підтверджена сума (вартість) витрат платника податку – резидента у зв’язку з придбанням товарів (робіт, послуг) у резидентів – фізичних або юридичних осіб протягом звітного року, на яку дозволяється зменшення його загального річного оподатковуваного доходу, одержаного за наслідками такого звітного року у вигляді заробітної плати та/або у вигляді дивідендів, у випадках, визначених ПКУ.

До податкової знижки включаються фактично здійснені протягом звітного податкового року платником податку витрати, підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами, зокрема, квитанціями, фіскальними або товарними чеками, прибутковими касовими ордерами, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і особу, яка звертається за податковою знижкою (їх покупця (отримувача), а також копіями договорів за їх наявності в яких обов’язково повинно бути відображено вартість таких товарів (робіт, послуг) і строк оплати за такі товари (роботи, послуги) – п.п. 166.2.1 п. 166.2 ст. 166 ПКУ.

Підстави для нарахування податкової знижки та її конкретні суми відображаються платником у річній податковій декларації про майновий стан і доходи, яка подається по 31 грудня включно наступного за звітним податкового року.

Пунктом 21 підрозділу 1 розділу ХХ «Перехідні положення» ПКУ встановлено, що за результатами 2022 року при реалізації права на податкову знижку відповідно до положень ст. 166 ПКУ, до податкової знижки платника в звітному податковому році включаються суми коштів або вартість майна, перерахованих (переданих) платником податку у вигляді пожертвувань або благодійних внесків неприбутковим організаціям, які на дату перерахування (передачі) таких коштів та майна відповідали умовам, визначеним п. 133.4 ст. 133 ПКУ, у розмірі, що не перевищує 16 % суми його загального оподатковуваного доходу такого звітного року.

Залишаємось на зв’язку: 
 Комунікаційна платформа: kyivobl.ikc@tax.gov.ua
 Підписатись на сторінку Фейсбук ГУ ДПС у Київській області https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast

ГУ ДПС у Київській області

 

Податки і збори, від сплати яких звільняються ЮО – платники ЄП ІІІ групи

Головне управління ДПС у Київській області нагадує, що  відповідно до п. 297.1 ст. 297 Податкового кодексу України юридичні особи – платники єдиного податку ІІІ групи звільняються від обов’язку нарахування, сплати та подання податкової звітності з таких податків і зборів: 

– податку на прибуток підприємств крім випадків, передбачених, зокрема, абзацами другим і третім п.п. 133.1.1 п. 133.1 ст. 133 ПКУ;

– податку на додану вартість з операцій з постачання товарів, робіт та послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, крім податку на додану вартість, що сплачується, зокрема, юридичними особами, які обрали ставку єдиного податку, визначену п.п. 1 п. 293.3 ст. 293 ПКУ (3%);

– податку на майно в частині земельного податку за земельні ділянки, що використовуються платниками єдиного податку ІІІ груп для провадження господарської діяльності (крім діяльності з надання земельних ділянок та/або нерухомого майна, що знаходиться на таких земельних ділянках, в оренду (найм, позичку, на іншому праві користування).

Залишаємось на зв’язку:
 Комунікаційна платформа: kyivobl.ikc@tax.gov.ua
 Підписатись на сторінку Фейсбук ГУ ДПС у Київській області https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast

ГУ ДПС у Київській області

 

Ставки ПДФО, які застосовуються при операціях з продажу нерухомого майна

Головне управління ДПС у Київській області нагадує, що при здійсненні операцій з продажу нерухомого майна застосовуються такі ставки податку на доходи фізичних осіб:

Продаж майна резидентом

Не оподатковується

Продаж протягом звітного податкового року:

1) один раз на рік, за умови перебування у власності понад три роки*:

житлового будинку, квартири або їх частини, кімнати, садового (дачного) будинку;

земельної ділянки, що не перевищує норми безоплатної передачі;

земельної ділянки сільськогосподарського призначення, безпосередньо отриманої у власність у процесі приватизації земель державних і комунальних сільськогосподарських підприємств, установ та організацій або приватизації земельних ділянок, які перебували у користуванні, або виділеної в натурі (на місцевості) земельної частки (паю), а також таких земельних ділянок, отриманих платником податку у спадщину

*Умова щодо перебування такого майна у власності платника податку понад три роки

не поширюється на майно, отримане платником податку у спадщину.

2) не більше двох об’єктів нерухомого майна, отриманого у спадщину

Оподатковується за ставкою 5%

– перебуває у власності менше 3-ох років

– продаж  2-го об’єкта нерухомого майна

– продаж 3-ого та наступних об’єктів нерухомого майна, отриманих у спадщину

Оподатковується за ставкою 18%

– продаж 3-ого та наступних об’єктів нерухомості 

Продаж майна нерезидентом:                             

Не оподатковується

– продаж один раз на рік будинку, квартири, дачі, земельної ділянки в межах норм, які перебувають у власності понад три роки

Оподатковується за ставкою ставка 18%

– продаж 2-го та наступних об’єктів нерухомості

– перебуває у власності менше 3-ох років

Залишаємось на зв’язку: 
 Комунікаційна платформа: kyivobl.ikc@tax.gov.ua
 Підписатись на сторінку Фейсбук ГУ ДПС у Київській області https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast

ГУ ДПС у Київській області

 

Додати коментар