Office – культурних комунікацій поговорив з художником Миколою Плєховим, про його “експеримент під час вимкнень світла”

Office: М. коли ви розпочали експеримент, та за яких умов?
М.П: 24.11. 2022, коли атаки ворога по енергосистемі України стали масованими, і відсутність світла стала чуттєвим “обмеженням” і навіть, на жаль, буденністю кожного, я вирішив розпочати творчий експеримент, під час якого в цих умовах створюватиму графічні малюнки, на чорному папері, у повній темряві.
Office: Цікаве рішення, адже зазвичай людина шукає світло, аби продовжувати далі щось робити, створювати. Чи були якісь додаткові обставини, або додаткові умови?
М.П: Мені завжди було комфортно в темряві, але коли це стало обмеженням, а не вибором, відчуття комфорту трохи деформувалось. Так. Певні умови є. Окрім вимкненого світла, і будь-яких освітлювальних приладів , ближче до самого процесу творення, обмежив себе в користуванні гаджетами, котрі псують чистоту експерименту. Я заплющую очі, аби не відволікатись на обриси оточуючого, також важлива відсутність зайвих звуків (музики, розмов et cetera). “Природніми звуками”, є вечорами шум від генераторів, машин на дорогах. Якщо це комендантська година, то майже повна тиша.
Office: Яка основна мета експерименту?
М.П: Метою експерименту є відображення обрисів мрій, часу, страхів, тривог, імпульсів та коливань. У стані, коли тебе “обмежили” . З однієї сторони, це і певний самоаналіз, але результати його можна екстраполювати на багатьох людей.
Експеримент не претендує на об’єктивний погляд у темряву більшості громадян котрі знаходяться чи знаходились в подібних умовах, але він допускає спільність обрисів і думок, мрій, спогадів, переживань. Спільної темряви. Вважаю, що це важливо зафіксувати зараз, як певний художній документ.
Office: Як цей “художній документ”, виглядатиме в кінцевому результаті?
М.П: Поки, що не можу сказати, як конкретно, але це будуть 20 малюнків на чорному папері. Ви спитаєте, чому 20? Відповім, що з часом людині властиво до всього звикати, і вийшовши зараз у повній темряві посеред великого міста, ви побачити, що люди вже без остраху , призвичаїлися, а загальна тривожність притупилася. Тому вважаю, що піковий часовий діапазон я вже зачепив.
Office: Ви казали, що це і самоаналіз. Яким чином це фіксуватиметься?
М.П: (посміхається) Уперше звернувся до професійного психолога. Проаналізувати, та проговорити окремі малюнки , аби додати його висновки до експерименту. Побачимо, що з того вийде.
 
 
 

Додати коментар