У разі зміни назви міста або вулиці, де розміщений об’єкт оподаткування, подайте Повідомлення про об’єкти оподаткування ф.№ 20-ОПП

Головне управління ДПС у Київській області нагадує, що  у разі зміни (перейменування) назви населеного пункту, вулиці, тощо, де розміщені об’єкти оподаткування,  платник податків має подати до податкового органу за основним місцем обліку Повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність за формою №20-ОПП (далі – повідомлення за ф. № 20-ОПП) з оновленою інформацією про об’єкт оподаткування.

У розд.3 повідомлення за ф.№20-ОПП вказується нове місцезнаходження  об’єкта.

У разі внесення змін до правовстановлюючих документів (свідоцтва про право власності, свідоцтва про право на спадщину, договору купівлі-продажу, договору міни, договору дарування, тощо) у зв’язку з перейменуванням вулиць, на яких знаходиться об’єкт нерухомого майна, та внесення змін до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно (далі – Реєстр) у зв’язку зі зміною назви чи перейменування вулиці, повідомлення за ф.№20-ОПП  подається  протягом 10 робочих днів з дня внесення змін до Реєстру.

СГ які використовують реєстратори розрахункових операцій та програмні РРО відповідно до законодавства, у разі перейменування назви міста, вулиці тощо, де розміщені об’єкти оподаткування (господарські одиниці), в яких застосовуються РРО або ПРРО, повідомлення за ф. № 20-ОПП подають задля уникнення розбіжностей між відомостями щодо місцезнаходження цієї господарської одиниці.

ГУ ДПС у Київській області

 

Яким документом підтвердити витрати на придбання електронних квитків на перевезення пасажирів та вантажів автомобільним, авіаційним, морським і річковим транспортом

Головне управління ДПС у Київській області нагадує, що Законом України від 06.07.1995  №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» визначено, що розрахунковий документ – це документ встановленої форми та змісту (касовий чек, товарний чек, видатковий чек, розрахункова квитанція, проїзний документ тощо), що підтверджує факт продажу (повернення) товарів, надання послуг, операцій з видачі готівкових коштів держателям електронних платіжних засобів, отримання (повернення) коштів, торгівлю валютними цінностями в готівковій формі, створений в паперовій та/або електронній формі (електронний розрахунковий документ), зареєстрованим у встановленому порядку РРО або ПРРО, чи заповнений вручну. 

При цьому визначено, що РРО та/або ПРРО та РК не застосовуються, зокрема, при продажу проїзних і перевізних документів на залізничному (крім приміського) та авіаційному транспорті з оформленням розрахункових і звітних документів та на автомобільному транспорті з видачею талонів, квитанцій, квитків з нанесеними друкарським способом серією, номером, номінальною вартістю. 

Спільним наказом Міністерства інфраструктури України та Міністерства доходів і зборів України від 30.05.2013 № 331/137 «Про затвердження Порядку оформлення розрахункових і звітних документів при здійсненні продажу проїзних і перевізних документів на залізничному транспорті», встановлено форму та зміст електронного проїзного (перевізного) документа на залізничному транспорті.

Оскільки форми електронних квитків на перевезення пасажирів і багажу та вантажів автомобільним, авіаційним, морським і річковим транспортом законодавчо не встановлені, тому  вони не можуть вважатись розрахунковими документами у розумінні Закону України № 265.

Для підтвердження витрат на придбання електронних квитків на зазначені види транспорту необхідним є пакет документів: оригінал розрахункового або платіжного документа, що підтверджує здійснення розрахункової операції у готівковій чи безготівковій формі (платіжне доручення, розрахунковий чек, касовий чек, розрахункова квитанція, виписка з карткового рахунку, квитанція до прибуткового касового ордера); роздрук на папері частини електронного авіаквитка з вказаним маршрутом (маршрут/квитанція); оригінали відривної частини посадкових талонів пасажира; посадочний документ, перевізний документ, роздрукований на паперовому носії (транспортні квитки).

ГУ ДПС у Київській області

 

Остання декларація ФОП – платника ЄП щодо якого внесено запис про припинення подається на паперових носіях

Головне управління ДПС у Київській області повідомляє, що   платник податків який ліквідується чи реорганізується (у тому числі до закінчення податкового (звітного) періоду), декларацію, зокрема, з місцевих податків і зборів може подавати за податковий (звітний) період, на який припадає дата ліквідації чи реорганізації, до закінчення такого звітного періоду.

Внесення до ДРФО запису про припинення підприємницької діяльності ФОП чи незалежної професійної діяльності фізичної особи здійснюється у разі, зокрема, внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (далі – Єдиний державний реєстр) запису про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності ФОП з дати державної реєстрації припинення підприємницької діяльності ФОП.

Державна реєстрація (реєстрація) припинення підприємницької чи незалежної професійної діяльності фізичної особи не припиняє її зобов’язань, що виникли під час провадження підприємницької чи незалежної професійної діяльності, та не змінює строків, порядків виконання таких зобов’язань та застосування штрафних санкцій і нарахування пені за їх невиконання. 

Якщо після внесення до Державного реєстру запису про припинення підприємницької чи незалежної професійної діяльності ФО продовжує провадити таку діяльність, вважається, що вона розпочала таку діяльність без взяття її на облік як самозайнятої особи.

У разі припинення платником єдиного податку провадження господарської діяльності податкові зобов’язання із сплати єдиного податку нараховуються такому платнику до останнього дня (включно) календарного місяця, в якому анульовано реєстрацію за рішенням контролюючого органу на підставі отриманого від державного реєстратора повідомлення про проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності.

У разі державної реєстрації припинення, зокрема, підприємницької діяльності фізичної особи – підприємця, які є платниками єдиного податку, останнім податковим (звітним) періодом вважається період, у якому відповідним контролюючим органом отримано від державного реєстратора повідомлення про проведення державної реєстрації такого припинення. 

Звертаємо увагу, що з 01.04.2021 податкова декларація платника єдиного податку – ФОП подається за формою, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 19.06.2015 № 578 (в редакції наказу Міністерства фінансів України від 09.12.2020 № 752), у складі якої передбачено подання звітності про нарахування ЄВ на загальнообов’язкове державне соціальне страхування до органу ДПС за основним місцем обліку платника ЄВ. 

Отже, ФО щодо яких до Єдиного державного реєстру внесено запис про припинення підприємницької діяльності ФОП, подають Декларації востаннє за податковий (звітний) квартал, в якому проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності, з наростаючим підсумком з початку року, протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу або до закінчення звітного періоду на який припадає дата ліквідації.

У полі 8 «Особливі відмітки» Декларації у рядку 8.1 «платника податку, що подає декларацію за останній податковий (звітний) період, на який припадає дата державної реєстрації припинення» проставляється позначка «+».

Нагадуємо, що електронний документообіг між платником податків та контролюючим органом припиняється, зокрема, у випадку наявності в Державному реєстрі інформації про припинення підприємницької діяльності ФОП чи незалежної професійної діяльності ФО.

Тому остання Декларація подається особисто ( чи уповноваженою на це особою) або надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення. 

ФО разом з останньою Декларацією подають додаток 1 «Відомості про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску» (крім ФО, які звільняються від сплати за себе ЄВ відповідно до Закону України від 09.07.2003 №1058-IV «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» зі змінами та доповненнями).

ГУ ДПС у Київській області

 

Члени фермерського господарства для взяття на облік платниками єдиного внеску подають Заяву за формою № 12-ЄСВ

Головне управління ДПС у Київській області нагадує, що члени фермерського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах, є платниками єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Для взяття на облік платники єдиного внеску – члени фермерського господарства подають до контролюючого органу за місцем проживання Заяву про взяття на облік платника єдиного внеску (члена фермерського господарства) за формою № 12-ЄСВ.

Вказана заява та підтвердні документи щодо дати набуття членства у фермерському господарстві (договір (декларація) про створення сімейного фермерського господарства, статут фермерського господарства тощо) подаються протягом 10 календарних днів після внесення змін до установчих документів фермерського господарства.

У разі ухилення від взяття на облік  – неподання  або несвоєчасне подання заяви про взяття на облік платниками єдиного внеску членами фермерського господарства (якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах) заяви за ф. № 12-ЄСВ,  накладається штраф у розмірі десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

 ГУ ДПС у Київській області

 

Виправлення в акцизній накладній помилки реквізитів «Особа – отримувач пального» або «Особа – отримувач спирту етилового»

Головне управління ДПС у Київській області звертає увагу, що у разі допущення помилки в акцизній накладній, зокрема, у реквізитах «Особа – отримувач пального» або «Особа – отримувач спирту етилового», та реєстрації в Єдиному реєстрі акцизних накладних (далі – ЄРАН) першого та другого примірника або тільки першого примірника акцизної накладної складеної в двох примірниках, платником податку складається розрахунок коригування: 

– з кодом виду коригування «1» до акцизної накладної у якої зареєстровані всі примірники:

в одному примірнику – для коригування складеної в одному примірнику акцизної накладної;

в двох примірниках – для коригування складеної в двох примірниках акцизної накладної, другий примірник якої зареєстрований отримувачем в ЄРАН.

– з кодом виду коригування «3» до акцизної накладної складеної в двох примірниках акцизної накладної, другий примірник якої не зареєстрований отримувачем в ЄРАН: 

в одному примірнику – для коригування складеної в двох примірниках, другий примірник якої не зареєстрований отримувачем в ЄРАН.

У вступній частині розрахунку коригування акцизної накладної робиться
 відповідна відмітка «Х» в одному з передбачених формою розрахунку полів залежно від того, який показник акцизної накладної коригується, зокрема, для виправлення помилки в реквізиті «Особа – отримувач пального» або «Особа – отримувач спирту етилового» для акцизної накладної: 

– складеної в одному або в двох примірниках усі примірники якої зареєстровано зазначається код виду коригування «1» (відміна показників акцизної накладної у зв’язку з помилковим зазначенням коду ЄДРПОУ (для юридичних осіб, постійного представництва) або коду філії, або реєстраційного облікового номера для договорів про спільну діяльність, або реєстраційного номера облікової картки платника податків, або серії (за наявності) та номера паспорта (для фізичних осіб) суб’єкта господарювання – отримувача пального/спирту етилового); 

– складеної в двох примірниках, другий примірник якої не зареєстрований отримувачем в ЄРАН, зазначається код виду коригування «3» (відміна показників акцизної накладної складеної на операцію з реалізації пального, яка не відбулась, у якої зареєстровані всі примірники). 

У табличній частині такого розрахунку платник:

у графі 1 зазначає порядковий номер рядка – цифру «1»; 

з акцизної накладної переносить до граф 2, 3 таблиці дані щодо коду товару згідно з УКТ ЗЕД, його опису;

до граф 4, 5 вносить показник коригування (зменшення) обсягу реалізованого пального/спирту етилового з відповідним знаком (–), при цьому зменшення обсягів має збігатися з обсягом реалізованого пального/спирту етилового, зазначеного в акцизній накладній (з урахуванням показників акцизної накладної та розрахунків коригування до такої накладної, зареєстрованих в ЄРАН). 

Такий розрахунок коригування в повному обсязі сторнує обсяг пального/спирту етилового, зазначений в акцизній накладній та розрахунках коригування до такої накладної, зареєстрованих в ЄРАН. 

Після реєстрації в ЄРАН розрахунків коригування, складених для відміни показників акцизної накладної, платником складаються акцизні накладні на операції з реалізації пального/спирту етилового, які фактично відбулись, з правильними реквізитами та показниками, в яких зазначається: 

порядковий номер документа, який має відповідати поточній нумерації; 

дата складення нової акцизної накладної, яка має відповідати даті складення помилкової накладної, що була зареєстрована в ЄРАН; 

реєстраційний номер зареєстрованого в ЄРАН першого примірника акцизної накладної, показники якої було скориговано таким розрахунком коригування. 

Нагадуємо, що Порядок заповнення акцизної накладної, розрахунку коригування акцизної накладної, заявки на поповнення (коригування) залишку пального, заявки на поповнення (коригування) залишку спирту етилового затверджений наказом Міністерства фінансів України від 27.11.2020 № 729.

 ГУ ДПС у Київській області

 

 

Додати коментар