Давид Модебадзе: «Стерилізація бродячих собак – не найкращий вихід, але поки що найоптимальніший»

Проблема безперервного зростання в нашому місті кількості безпритульних тварин, передусім собак, залишається невирішеною. Про можливі варіанти виходу із становища, що склалося щодо цього, журналіст «Вісника» з’ясовував у розмові з Тетяною Боголіб, одним з ініціаторів створення громадської організації зоозахисників («ВП» від 25 липня ц.р.). Сьогоднішня зустріч – з Давидом Модебадзе (24 роки), заступником начальника ВУКГ.

– Давиде, отже, програма відлову безпритульних псів у місті та відправки їх до харківського притулку згортається?

– Так, з міського бюджету буде оплачено борг ФОП «Панєвіна В.О.» за послуги з відлову і розірвано договір. Нагадаю, саме ця спеціалізована організація проводила відлов бездомних собак у Переяславі і відправляла їх в притулок «Центр поводження з тваринами» до Харкова. Встигли відправити 35. Починаючи з квітня, ніяких робіт щодо зменшення числа бродячих собак не проводимо. А сука, як відомо, протягом року може дати приплід двічі по троє-шестеро щенят. Проти виступили зоозахисники, стверджуючи, що в харківському притулку тварин масово знищують. Чуток різних було немало, але те, що ніяких карних справ відповідно до закону «Про захист тварин від жорстокого поводження» відкрито не було ні проти ФОП «Панєвіна», ні проти харківського центру, засвідчує, що ми не порушували жодних законодавчих чи моральних норм. До слова, у договорі з фірмою «Панєвіна» було передбачено з нашого боку оплату не лише відлову та транспортування, а й послуги на утримання та ветеринарне обслуговування тварин.

– То що тепер, ГО «Захисники тварин Переяславщини» – ваш опонент?

– Щиро сподіваюся, що ні. Так чи інакше проводити роботи з регуляції кількості бездомних собак доведеться комунальникам. І будемо раді, якщо зоозахисники стануть нашими партнерами. І передусім – Тетяна Максимівна Боголіб. Вона дуже глибоко вивчила це питання і з юридичного, і з фінансового боку, щиро, якщо можна так сказати, відстоює інтереси тварин. Тепер, думаю, разом будемо втілювати програму «ВСВ» (відлов – стерилізація – відпуск).

– Ви, здається, не належите до прихильників цієї програми?

– Вона активно втілюється в країнах «третього» світу і лише в деяких європейських, наприклад, у Грузії. Я не думаю, що це так уже гуманно: забрати тварину для стерилізації із звичного середовища, вимити її, вилікувати від супутних хвороб, якісно і регулярно годувати протягом післяопераційного періоду, а потім відправити назад – добувати їжу біля сміттєвих баків. Практика показує, що в таких собак і справді поступово зменшується агресивність. Це гарно для людей, але погіршує їх становище: через те, що стерилізований пес тепер пахне людиною, його не приймає назад зграя, сприймаючи як чужого, відтак, йому важче добувати їжу, слабне здатність до самозахисту, а він же має жити серед конкурентів! Звичайно ж, оптимальнішим і гуманнішим варіантом було б створення притулку – собаки не мають жити на вулиці. Але це поки що для Переяслава лише мрія, не дешева для втілення.

– Але ж і програма масової стерилізації бродячих собак теж справа затратна?

– Звичайно ж, на одного собаку, за нашими підрахунками, потрібно близько 800-1000 грн (сума включає не лише затрати на відлов та власне стерилізацію, а й післяопераційний період утримання, включаючи 3-разове годування). Необхідно створювати стерилізаційний пункт з місцем утримання тварин і, звичайно ж, укомплектувати його штат. Якщо хірурга та фельдшера можна запрошувати (всі необхідні ліцензії-дозволи у місті має лише В’ячеслав Саулко, і він готовий проводити стерилізацію п’ятьом собакам за тиждень), то інших працівників потрібно прийняти на постійну роботу. Це за досвідом наших сусідів-золотонішців щонайменше п’ять осіб: 2 відловлювальники, 2 доглядачі, старший групи. Виділять кошти – будемо займатися. І щось робити потрібно якнайшвидше: терпіти, як видно, величезну кількість бездомних тварин у місті готові не всі: нещодавно зафіксовано випадок одночасного труєння кимось семи таких собак.

– Давиде, знаю, ви є автором Програми регулювання чисельності безпритульних тварин у місті гуманними методами. Що можете розповісти про неї?

– Тільки те, що вона створена ще п’ять місяців тому і не була передана на затвердження міською владою – десь загубилася у владних коридорах. Тож після певної модернізації новий варіант передам на затвердження. Про те, що конкретно вона містить, обіцяю, «Вісник» дізнається першим.

– Бажаю успіхів.

Записав Валерій Шкребтієнко, міськрайонна газета “Вісник Переяславщини”

Додати коментар