Малий та середній бізнес Київщини сплатив 1,3 млрд грн єдиного податку, – Олександр Загорський

За сім місяців поточного року малий та середній бізнес пристоличного регіону сплатив 1,3 млрд грн єдиного податку. Про це повідомив в.о. начальника ГУ ДПС у Київській області Олександр Загорський. Зокрема, він підкреслив, що приріст надходжень до відповідного показника минулого року дорівнює 10% або майже 117 млн грн додаткових для місцевих скарбниць коштів.

Так, станом на 1 серпня 2020 року фізичні особи-підприємці сплатили 1,1 млрд грн, забезпечивши динаміку приросту на 11% або 109 млн грн. Юридичні особи (ІІІ група) перерахували до бюджетів 144,5 млн грн, що на 3% або 4,5 млн грн більше за показник аналогічного періоду 2019 року. У свою чергу, сільгоспвиробники-спрощенці спрямували до місцевих бюджетів 108,8 млн грн. Це на 3,4 млн грн більше, аніж було сплачено торік.

Найбільші суми єдиного податку сплатили підприємці, зареєстровані на територіях Києво-Святошинського управління – 259 млн грн, Білоцерківського та Ірпінського управлінь – 231 та 194 мільйони гривень відповідно.

Окремо Загорський повідомив, що значну частку єдиного податку забезпечили ФОПи, задіяні у сферах оптової та роздрібної торгівлі, а також ремонту автотранспорту – 276,7 млн грн, інформації та телекомунікації – 273,6 млн грн, а також професійної, наукової та технічної діяльності – 140,3 млн грн.

З-поміж юридичних осіб-спрощенців найбільш популярним видом діяльності є ведення сільського, лісового та рибного господарств. Це принесло бюджетам громад Київщини 112,1 млн грн. На другому місці за обсягом надходжень – операції з нерухомим майном – 27,5 млн грн єдиного податку. Завершує трійку лідерів діяльність у сфері адміністративного та допоміжного обслуговування – 26,8 млн грн.

Загалом на території області обліковуються 78972 фізичні та 7863 юридичні особи-платники єдиного податку.

ГУ ДПС у Київській області

 

Майнові податки слід сплатити до 01 вересня

Головне управління ДПС у Київській області нагадує громадянам на необхідності сплати до 01 вересня 2020 року майнові податки:

– плату за землю; 

– податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки;

– транспортний податок.

Обчислення сум майнових податків здійснюється контролюючими органами, які надсилають  платникам податків податкові повідомлення-рішення про сплату суми/сум податків та відповідні платіжні реквізити, зокрема, органів місцевого самоврядування, у порядку, визначеному статтею 42 Податкового Кодексу, до 1 липня року, що настає за базовим податковим (звітним) періодом (роком).

Податкові зобов’язання за звітний рік сплачуються фізичними особами протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення (п.п.266.10.1 п.266.10 ст.266, п.п.267.8.1 п.267.8 ст.267, п.286.5 ст.286 ПКУ)

Звертаємо увагу, що фізичні особи – платники податку мають право звернутися з письмовою заявою до контролюючого органу за своєю податковою адресою (місцем реєстрації) для проведення звірки даних щодо:

а) об’єктів оподаткування, що перебувають у власності платника податку;

б) права на застосування пільги зі сплати податку;

в) розміру ставок податку;

г) нарахованої суми податку.

У разі виявлення розбіжностей між даними контролюючих органів та даними, підтвердженими платником податку на підставі оригіналів відповідних документів (зокрема документів, що підтверджують право власності на об’єкт оподаткування, перехід права власності на об’єкт оподаткування), контролюючий орган проводить перерахунок суми податку і надсилає (вручає) йому нове податкове повідомлення-рішення. Попереднє податкове повідомлення-рішення вважається скасованим (відкликаним).

ГУ ДПС у Київській області

 

Закон №466: Особливий звітний період з податку на прибуток у виробників сільськогосподарської продукції

Головне управління ДПС у Київській області інформує, що Законом України від 16 січня 2020 року № 466 внесено зміни до п.п.137.4.1 п.137.4 ст.137 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) з якого виключено посилання на неіснуючу статтю 209 ПКУ щодо визначення сільськогосподарської продукції як критерію для  застосування особливого податкового (звітного) періоду виробниками  такої  продукції, який починається з 01 липня минулого звітного року і закінчується 30 червня поточного звітного року.

З набранням чинності Закону №466 таким критерієм застосовується визначення сільськогосподарської продукції, наведене у п.п.14.1.234 п. 14.1 ст. 14 ПКУ, а саме: сільськогосподарська продукція (сільськогосподарські товари) – продукція/товари, що підпадають під визначення груп 1 – 24 УКТ ЗЕД, якщо при цьому такі товари (продукція) вирощуються, відгодовуються, виловлюються, збираються, виготовляються, виробляються, переробляються безпосередньо виробником цих товарів (продукції), а також продукти обробки та переробки цих товарів (продукції), якщо вони були придбані або вироблені на власних або орендованих потужностях (площах) для продажу, переробки або внутрішньогосподарського споживання.

Таким чином, виробники сільськогосподарської продукції подають Декларацію за звітний період – півріччя 2020 року та надалі зможуть застосовувати особливий річний період, який починається з 01 липня 2020 року і закінчується 30 червня 2021 року.

ГУ ДПС у Київській області

Додати коментар