У місті вшанували пам’ять Героїв Небесної Сотні та загиблих захисників суверенної, незалежної України (Фото)

Горять серця, палають вільні душі,

зійшла зоря, гряде нове життя,

герої не вмирають, кличуть нас на барикади,

 і хай прийме тіла їх мерзла ще земля,

                           витає дух нескореної волі,

                       гримлять щити, молитви і пісні,

 рядами рівними між нас ідуть герої,

 усі, хто голову поклав в ті темні дні…

У 2013- 2014 роках в Україні відбулась безпрецедентна подія народ постав на захист демократичних цінностей, прав і свобод і громадянина, національних інтересів в України та її європейського вибору. Внаслідок злочинного насильства влади проти громадян, мирний протест перетворився на революційний рух,який призвів до корінних політичних змін, і в першу чергу змін у свідомості українців.

У четверг 21 листопада 2013 року,Кабмін України таємній частині свого засідання ухвалив постанову, якою призупинив процес підготовки до підписання Угоди про асоціацію з Європейським Союзом. Відповідний документ було оприлюднено на сайті українського уряду. У соціальних меражах поширились заклики прийти на Майдан Незалежності, щоб висловити протест. Станом на 23:00 на Майдані було близько двох тисяч людей.

22 січня 2014 – загострення конфлікту, між майданівцями та силовиками, стягнення військ до Києва, штурм «Беркута» і перші втрати . За офіційними даними від куль снайпера загинули двоє молодих чоловіків.

Сергій Нігоян, 22 роки, громадянин України вірменського походження, мешканець Дніпропетровської області. Михайло Жизневський, 27 років, білорус, проживав у Білій Церкві. Також у лісосмузі в Бориспільському районі Київської області було знайдено тіло активіста Євромайдану Юрія Вербицького. Крім того, в цей день бійці спецзагону міліції на морозі роздягли Михайла Гаврилюка до шкарпеток і піддавала тортурам.

На ранок 19 лютого число загиблих склало 25 чоловік, в тому числі 9 співробітників силових структур, 16 мирних громадян та бійців самооборони майдану.

20 лютого 2014 року: «Кривавий четверг». Найбільш жорстоке та криваве протистояння  відбулось на вулиці Інститутській, де, переважно від куль снайперів, загинуло більш, ніж пів сотні повстанців.

Під час акції протесту на Євромайдані з грудня 2013 по лютий 2014 року було ще багато невинних жертв, їх назвали – «Небесною сотнею».

Сьогодні в Україні День Героїв Небесної Сотні. День відзначається щорічно 20 лютого, згідно з Указом Президента від 11 лютого 2015 року «Про вшанування подвигу учасників Революції Гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні». Із цієї нагоди у Переяславі, біля пам’ятника воїнам-учасникам операції об’єднаних сил та антитерористичної операції, відбувся мітинг-реквієм «Герої не вмирають». 
У заході взяли участь: міський голова Тарас Костін, його заступники Валентини Губенко та Наталія Устич, секретар ради Петро Бочарін, керуюча справами  виконкому Ольга Гребенщикова, в.о. голови райдержадміністрації Андрій Коркач, голова райради  Петро Качкалда,  керівник апарату Валерій Перчук, представники виконавчого комітету міської ради, громадських організацій, політичних сил, підприємств, установ, учні навчальних закладів міста, учасники революційних подій в Україні 2004, 2013-2014 років, учасники антитерористичної операції в Донецькій і Луганських областях, їх близькі та рідні.
До учасників мітингу звернулися міський голова Тарас Костін та в.о. голови РДА Андрій Коркач. Присутні вшанували хвилиною мовчання Героїв Небесної Сотні та українських воїнів, яки загинули на сході України, захищаючи Батьківщину.
Молитву за Україну провело Духовенство Православної церкви України.
Із творчими номерами виступили вихованці студії «Конферанс» Денис Кузьменко та Альона Корнієнко, співачка Наталія Александрова (захід організовано силами фахівців відділу культури і туризму та НЦК «Зустріч» (ведучий – Едуард Нікітін)).
Учасники зібрання поклали квіти до пам’ятного знаку загиблим воїнам ООС, як символу нашої пам’яті про борців за волю України.
Герої  не вмирають! Вони  завжди  будуть жити  в наших серцях!
 

 

 

Додати коментар