У лікарні Переяслава перекрили стоматологію і оновили обладнання

Кілька будівель лікарняного містечка Переяслав-Хмельницької ЦРЛ за останні місяці минулого року помітно оновилися. Серед таких змін — перекриття даху стоматологічного корпусу. Будівельні роботи розпочалися у листопаді і за два місяці погожої погоди капітально оновлена шатрова покрівля з чималим карнизом була готова – повідомляє ресурс Переяслав.City

Згідно з умовами договору між замовником (департамент регіонального розвитку Київської ОДА) та підрядною організацією (ТОВ «Промінбудсервіс», м. Київ), оприлюдненому на держресурсі Прозоро, це вартувало майже 1 млн 349 тис. грн.  Цей ремонт передбачений обласною програмою з енергоефективності на 2019 рік, тож і кошти з обласного бюджету.

На даху стоматології замінили крокви та частину інших дерев’яних конструкцій, обробили їх вогнезахисним засобом, наслали одношарову гідроізоляцію  і вкрили темно зеленою металочерепицею.

Як розповів заступник директора ЦРЛ Микола Тарасюк, капремонт саме цього приміщення зробили першочергово, бо покрівля протікала багато років. Під час дощів окремі кабінети на другому поверсі заливало настільки, що лікарі вимушено навіть не приймали пацієнтів.

— Проект на цей ремонт був виготовлений давно, але затримувалося фінансування, — пояснює заступник директора ситуацію. — І хоча цим проектом займався обласний департамент, ми контролювали хід та якість виконання робіт і результатом задоволені.

Микола Тарасюк звертає увагу на оновлення і в сусідньому  триповерховому лікувальному корпусі. На першому поверсі, де пологове відділення, всі вікна були аварійними. За 200 тис. грн їх замінили одночасно у всіх палатах, де тепер економиться тепло, легко провітрювати, а головне — там зняли з вікон решітки. Тепер це схоже на місце для радості батьків, а не «побачення під КПЗ», як жартували переяславці з огляду на раніші обмеження.

— Думаємо про заміну й ліжок у пологовому, але вони дуже дорогі, хоча в планах це є. Завдяки благодійникам поки що оновили тільки всі ліжка в реанімаційному відділенні, вони повнофункціональні й дуже зручні як для пацієнтів, так і для лікарів та обслуговуючого персоналу, — каже співрозмовник. — Планували й надалі так одночасно замінювати вікна на поверхах, відділеннях, але, на жаль, в цьому році з квітня змінюються правила закупівлі послуг і робіт. Значно знизили суму допорогових закупівель, а проводити відкриті тендери — дуже клопітно і якщо вже оголошувати конкурс, то на великий обсяг. А в нас поки що коштів не вистачає на все. Адже більшість ремонтів та оновлення медичного обладнання, яке ми зробили в лікарні за останній рік, — за кошти, які заробив заклад завдяки наданню платних послуг.

Заступник називає солідний перелік: пульсометри, оксигенератори, інфузомати, дерматоскоп, три монітори пацієнтів в реанімацію, стійка ендоскопічна (у кабінеті лікаря в полікілінці) з функціоналом фото і відеофіксації обстежень, набори операційних інструментів для хірургічного, гінекологічного, травматологічного відділень, обладнання та матеріали для стоматполіклініки та інше.

— Деяке сучасне обладнання, яке нам необхідне, ми орендуємо, наприклад, стійку лапароскопічну для хірургів, бо найдешевша коштує від півтора мільйона гривень. З минулого року в ЦРЛ відкрили гістологічну лабораторію з повним оснащенням, якої раніше в  нас не було і для необхідного дослідження матеріалу його возили до київських клінік. Взагалі маємо багато ідей і планів щодо оновлення лікарні, бо за двадцять років, які я тут працюю, в ній мало що змінювалося.  

 

Заступник директора звертає увагу на те, як раціонально керівництво закладу вирішує проблему з утриманням найстарішої будівлі (колишнього денного стаціонару). Найвигідніше — здавати в оренду приміщення. При цьому обов’язковою умовою є капітальний ремонт кімнат, які орендуються, за рахунок наймача. Наразі там уже заселився і працює приватний кабінет УЗД-обстеження.

Валентина Батрак

Додати коментар