14 грудня – День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС (Фото)

Відповідно до  Указу Президента, починаючи з 2006 року, цього грудневого дня українці вшановують тих, хто ціною героїчних зусиль, а подекуди і власного життя, зумів зупинити ядерного монстра. Обрана вона була не випадково, адже саме цього дня, 33 року тому, відбулася здача в експлуатацію об’єкту «Укриття» – саркофагу, котрий забезпечив зберігання радіоактивних відходів на аварійному четвертому реакторі Чорнобильської АЕС. Зруйнований реактор перестав бути джерелом радіоактивного забруднення навколишнього середовища. Таким чином, цього дня було поставлено умовну крапку в боротьбі з чорнобильським лихом.

Чорнобильська катастрофа – найбільша за всю історію ядерної енергетики. В житті українців Чорнобиль є незаживаючою раною болю і втрат. Масштаби лиха та важкість наслідків стали найтяжчими в історії нашої планети. Героїзм ліквідаторів врятував мільйони життів, врятував світ.  Ціною свого життя і здоров’я, під великими дозами опромінення вони  зупинили невидимого і дуже підступного ворога. На жаль, не всі вийшли з того пекла живими, багатьох не стало згодом.

Напередодні цієї дати у місті відбувся меморіальний захід. Схилити  голови перед подвигом учасників ліквідації наслідків катастрофи на ЧАЕС та покласти квіти прийшли учасники тих буремних подій, заступник міського голови Валентина Губенко, начальник управління УСЗН Микола Гуща, начальник відділу у справах захисту населення від наслідків чорнобильської катастрофи УСЗН Тетяна Овсієнко, представники силових структур, громадськості. Валентина Валеріївна висловила щирі слова вдячності людям, які стали символом громадського подвигу та самопожертви, які заслужили вдячність мільйонів наших співгромадян. Слова вітання виголосила і Тетяна Михайлівна. Разом вони вручили Подяки ліквідаторам наслідків аварії на ЧАЕС та грошові премії. Потому відбувся невеличкий концерт, організований силами колективів художньої самодіяльності ЗОШ №7, після якого присутні на заході поклали квіти до пам’ятника та вшанували пам’ять загиблих ліквідаторів хвилиною мовчання.

 

Додати коментар