Відбувся круглий стіл з питань підвищення енергоефективності, тепло- та водопостачання в громадах Київської області

20191205 Круглий стіл Підвищення енергоефективності, тепло-та водопостачання. Данський досвід механізми фінансування

У Київській обласній державній адміністрації за підтримки Посольства Данії в Україні 5 грудня відбувся круглий стіл з питань підвищення енергоефективності, тепло- та водопостачання в громадах Київської області.

В обговоренні взяли участь голова КОДА Олексій Чернишов, перший заступник голови Київської обласної ради Тетяна Семенова, міжнародні фінансові інституції — Представництво організації об’єднаних націй в Україні (ПРООН) Андрій Заїка, Німецьке товариство міжнародного співробітництва GIZ в Україні Джордж Крістодореску, старший комерційний радник Посольства Данії в Україні Тетяна Кобченко, Північна екологічна фінансова корпорація НЕФКО Юлія Шевчук, старший банкір Департаменту муніципального розвитку Європейський банк розвитку та реконструкції в Україні Юлія Романенко, керівник Фінсько-українського трастового фонду від Держененергоефективності, віце-голова бюро з енергоефективності та бюро з відновлювальної енергетики Європейської економічної комісії ООН Костянтин Гура, Україно-данський енергетичний центр, Держененергоефективності, виробники данського енергоефективного обладнання, українські енергосервісні компанії, а також представники громад Київської області.

Під час круглого столу розглянули питання створення нових проєктів з енергоефективності в закладах соціальної сфери, а також питання фінансування модернізації системи централізованого тепло-, водопостачання та водовідведення на території Київської області. Крім того, було представлено пул інвестиційних проєктів від Київської області.

Зокрема, директор ВП «Київський обласний експертний центр енергоефективності» ДП «Київоблбудінвест» Людмила Синецька представила проєкт комплексної термореновації будівель Київської обласної лікарні з технічним  переоснащенням системи теплопостачання.

Окрім цього, представники органів місцевого самоврядування презентували свої проєкти в сфері енергоефективності, водопостачання та водовідведення.

Реалізація подібних об’єктів в енергетичній сфері, яка відбуватиметься за рахунок фінансової підтримки данських партнерів в межах програми Danida Business Finance (DBF), забезпечить суттєвий внесок у вдосконалення інфраструктури, створення нових робочих місць та прискорення економічного зростання.

«Київська обласна державна адміністрація, як орган відповідальний за реалізацію політики у цій сфері на регіональному рівні, прагне консолідувати зусилля влади, бізнес-спільноти, експертного середовища на шляху досягнення енергетичної незалежності країни», — заявив очільник області Олексій Чернишов.

У свою чергу, перший заступник голови Київської облради Тетяна Семенова зазначила, що наразі в регіоні діє програма енергозбереження, підвищення енергоефективності Київської області на 2017-2020 роки.

«Зокрема, на 2020 рік планується в межах програми виділити приблизно 180 млн грн, які підуть на утеплення приміщень соціального напрямку», — зауважила Тетяна Семенова.

Водночас, Олексій Чернишов підкреслив, що проведення цього заходу має сприяти підвищенню енергоефективного потенціалу місцевих громад Київщини та залученню інвестицій.

«Програма розвитку ООН тривалий час співпрацює з Київською областю. І наразі ми маємо низку проєктів із дуже практичним виміром, зокрема — це залучення енергосервісних компаній до модернізації публічних будівель в області. Ми готові й надалі підтримувати розроблення сучасних стратегій розвитку на обласному рівні, на рівні громад, для того, щоб ці стратегії враховували цілі сталого розвитку», — відзначив координатор програм із сталого розвитку, довкілля та енергетики, ПРООН Андрій Заїка.

Довідково:

Україна споживає понад 60-70% імпортних енергоресурсів.  Понад 30% кінцевої енергії використовується житловими будинками.

На думку експертів Європейсько-українського енергетичного агентства, за допомогою тепломодернізації та капітального ремонту в будинках можна зменшити щорічне споживання і втрати енергії щонайменше на 10–25%.

При цьому загалом по Україні потенціал зменшення енергоспоживання становить 75%.

На сьогодні «чиста» енергетика є серед пріоритетів для розвитку енергонезалежності України. За останні 5 років впроваджено численні «зелені» проєкти, в які інвестовано майже 4 млрд євро.

Відновлювана енергетика посідає одне із провідних місць у рейтингу залучених інвестицій в економіку України. Вона є екологічно безпечною для навколишнього середовища та зменшує залежність українських громад від вугілля та газу.

Додати коментар