Вільні творити майбутнє…

21 листопада 2019 р. у Центральній районній дитячій бібліотеці відбувся культурологічний захід до Дня Гідності і Свободи. Його організували та провели старші наукові співробітники НІЕЗ «Переяслав» Наталія Заїка та Ірина Бова за сприянням працівників Центральної районної дитячої бібліотеки (керівник Л. О. Лоботенко). На захід завітали учні 9-го класу Переяслав-Хмельницької загальноосвітньої школи №2 (керівник Наталія Валеріївна Іванець). Також були присутні гості: Олена Гичко, юрист, активна учасниця протестів у м. Переяславі та м. Києві; волонтери Людмила Романенко, Алла Борисенко (поз. «Чонгар»), Тетяна Сушко; переяславська поетеса Наталія Павлик.

Дійство розпочалося виконанням Державного Гімну України акапельно.

Ведуча Наталія Заїка у своєму виступі зазначила, що День Гідності і Свободи відзначається згідно з Указом Президента № 872 від 13 листопада 2014 року з метою утвердження в Україні ідеалів свободи і демократії, збереження та донесення до сучасного і майбутніх поколінь об’єктивної інформації про доленосні події в Україні початку XXI століття, а також вшанування патріотизму й мужності громадян, які постали на захист демократичних цінностей, прав і свобод людини і громадянина, національних інтересів нашої держави та її європейського вибору.

Свято встановлене на честь початку цього дня, 21 листопада, двох революцій: Помаранчевої (2004 року) та Революції Гідності (2013 року) та є своєрідним наступником Дня Свободи, що відзначався 22 листопада з 2005-го по 2011-ий роки для вшанування Помаранчевої революції.

Далі ведуча надала коротку хронологію подій протестних рухів під час Помаранчевої революції та Революції Гідності. У 2013-2014 роках вони призвели до силового протистояння на Майдані та стали причиною загибелі мирних протестантів: про рішення Уряду щодо призупинення процесу підписання Угоди асоціації України з Європейським Союзом; про ніч побиття студентів з 29 на 30 листопада; про криваве 1 грудня; про штурм в ніч з 10 на 11 грудня; про парламентський диктаторський день 16 січня, і, як наслідок, – «Вогнехреща» з «коктейлями Молотова», перші смерті 22 січня і апогей – 18-20 лютого – дні загибелі Небесної Сотні.

Присутні вшанували хвилиною мовчання пам’ять Героїв Майдану та воїнів АТО, нині ООС.

Запрошені гості теж мали слово. Зокрема, активістка переяславського та київського Майданів, юрист Олена Гичко поділилася спогадами про доленосні події Майдану на вулиці Інститутській у ніч з 18 на 19 лютого 2014 року.

Щира та хвилююча розповідь тернопільської волонтерки, голови «Всеукраїнського центру пошуку» Алли Борисенко (позивний «Чонгар»), зворушила присутніх до сліз. Вона розповіла про свою безпосередню діяльність на Сході України: «Мені випала важка місія – вивезення дітей з окупованих територій та лінії фронту, а також вивезення «вантажу 200». Алла «Чонгар» поділилася своїми спогадами про учасників бойових дій, які пішли з життя у 2014–2015 роках, даючи відсіч російській агресії на території України; про вивіз з окупованих територій «200»-их, «300»-их, тобто вбитих і поранених; про важкі випробування та долю дітей, які залишилися без батьків. Цікавим штрихом її розповіді став випадок про те, як під час оборони Савур Могили солдатам допомагала виживати поезія Тараса Шевченка.

 Про волонтерську допомогу фронту розповіли Людмила Романенко та Тетяна Сушко.

Наталія Павлик прочитала свою поезію «Кобзареві взорування», присвячену нинішнім буремним подіям.

Твори Тараса Шевченка, які актуальні для України і зараз, прочитали учениці Вікторія Грицай та Вікторія Ярема.

Учасникам заходу були представлені до огляду речі учасників подій протестних рухів останніх революційних подій: фанерні щити, палиці, бити, шоломи, прапорці, стрічки. Працівники бібліотеки підготували та продемонстрували підбірку видань, що висвітлювали буремні події останніх десятиліть. Виклад матеріалу супроводжувався показом слайд-шоу.

На завершення заходу хвилиною мовчання вшанували пам’ять нашого земляка, лідера ГО «Майдан Переяславщини», волонтера, доктора історичних наук Ярослава Потапенка.

Захід видався емоційним, пройшов у атмосфері щирості, свободи та перемоги, що викликало відгук у серцях юних слухачів. Свою зацікавленість школярі озвучили багатьма запитаннями, на які отримали вичерпні відповіді.

Вільні люди творять своє майбутнє.

Слава Героям нашого часу!

Слава Україні!

Старші наукові співробітники                                                        Наталія Заїка, Ірина Бова

 

Додати коментар