Які зміни чекають на переяславців, у зв’язку із поверненням місту його історичної назви?

Сьогодні Верховна Рада України ухвалила рішення перейменувати місто Переяслав-Хмельницький Київської області на Переяслав. Відповідний проєкт постанови підтримали 267 народних депутатів.

Нагадаємо, що назва «Переяслав» є історичною назвою населеного пункту, перша згадка про яку, у писемних джерелах, датується 907 роком. Таким чином, повернення місту його історичної назви сприятиме відновленню національної пам’яті українського суспільства.

Які зміни чекають на переяславців, у зв’язку із поверненням місту його історичної назви?

ПАСПОРТ. Автоматично зміняться  адреси проживання жителів міста. Але примусово ставити в паспорт новий штамп про реєстрацію з новою адресою не потрібно, тільки за бажанням. Через перейменування населеного пункту або вулиці громадянам не потрібно буде ставити нову відмітку про місце реєстрації у паспорті. Вносити в паспорт відомості про нову реєстрацію одразу після перейменування населеного пункту чи області треба «хіба що в тому вразі, коли тоталітарна назва у вашому документі вас геть дратує». Згідно з чинним законодавством, після перейменування не потрібно йти до паспортного столу, щоб зробити відмітку про нову адресу. Такі зміни можна зробити, коли буде зручно – наприклад, по досягненні віку, коли до паспорта треба вклеїти нове фото, або під час зміни місця проживання.

Примітка. Відповідно до Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні» та Правил реєстрації місця проживання, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 02.03.2016 №207.

Статтею 6 Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні» визначено, що у разі прийняття рішення про зміну нумерації будинків, перейменування вулиць (проспектів, бульварів, площ, провулків, кварталів тощо), населених пунктів, адміністративно-територіальних одиниць, зміни в адміністративно-територіальному устрої на підставі відповідних актів вносяться зміни до реєстру територіальної громади, із збереженням попередніх даних, із подальшим внесенням цієї інформації до Єдиного державного демографічного реєстру в установленому Кабінетом Міністрів України порядку. Зазначені відомості за бажанням особи вносяться до документів, до яких вносяться відомості про місце проживання/перебування. Такі відомості вносяться безоплатно.

ПОСВІДЧЕННЯ ВОДІЯ, ТЕХПАСПОРТ.  Змінювати адреси в цих документах не потрібно. Якщо людина, на чиє ім’я зареєстрований транспорт, не збирається змінювати фактичне місце проживання, зміна прав і техпаспорта – необов’язкові. Перейменування населеного пункту не є зміною фактичного місця проживання, а тому й не є підставою для обов’язкової перереєстрації транспортного засобу і внесення змін до техпаспорта автомобіля. Його власник зможе зробити це, коли буде продавати або дарувати авто. На вартості процедури перереєстрації це не позначиться, жодних додаткових платежів не передбачено. Але якщо планується переїзд – техпаспорт треба міняти, а авто перереєструвати, закон вимагає відповідності в документах.

ДОКУМЕНТИ НА ВЛАСНІСТЬ. Право власності на квартиру, будинок, земельну ділянку залишаються без змін. Зміни в них внесуть автоматично: “У документі, який отримає новий власник, наприклад, у випадку продажу, уже буде вказана актуальна на сьогоднішній день адреса на підставі електронного реєстру перейменованих вулиць та населеного пункту”, – говорять нотаріуси. Законодавство України не передбачає кінцевих термінів зміни документів у цьому випадку. Зміна назви вулиці або населеного пункту не є зміною місця проживання. Тому всі необхідні зміни в документи можуть бути внесені тоді, коли це буде зручно їх власникові. Наприклад, коли людина захоче змінити місце проживання – переїхати на іншу вулицю або в інше село чи місто. Документи власності на квартири, будинки, земельні ділянки, будь-яке інше майно, у яких вказані старі назви, залишаються дійсними. Зміни до них треба буде вносити, тільки якщо власник захоче продати, подарувати або передати у спадок свою квартиру, будинок чи інше майно. У такому випадку в документах, які будуть оформлюватися на нового власника, вже буде вказана нова назва. Вартість послуг нотаріуса залишиться такою ж: покупець і продавець платитимуть йому таку ж суму, як і в тих випадках, коли назва вулиці, села або міста не змінюється.

ЗАПОВІТИ, ДОРУЧЕННЯ. З оформленням цих документів можуть бути складності. Одні нотаріуси згодні завірити їх на підставі даних, в яких вказані старі назви, інші вимагають внести зміни: наприклад, поставити в паспорті штамп з реєстрацією місця проживання на перейменованої вулиці. Більшість схиляється до того, щоб вказувати два варіанти адреси, припустимо, для квартири, яка заповідається, – новий, а в дужках – старий. Те ж стосується і місця проживання особи, яка видала довіреність.

В державних установах від громадян не повинні вимагати ніяких довідок, але це не стосується приватних структур. Тому варто, про всяк випадок, внести зміни про адресу реєстрації свого місця проживання, хоча б у паспорт”, – радять юристи.

ОТРИМАННЯ СУБСИДІЙ. Перейменування не вплине на призначення субсидій. Про зміни назв вулиць будуть повідомлені всі державні органи, а тому вони мають приймати документи як із новими назвами у адресах, так і зі старими. Усі реєстри громадян мають бути приведені у відповідність до змін, певний час там паралельно «співіснуватимуть» старі й нові назви. Тому зміна назви в адресі не є підставою для відмови в отриманні субсидії.

ГОЛОСУВАННЯ НА ВИБОРАХ. Стара адреса у паспорті не може бути підставою не видавати виборцеві бюлетень. Дільничні виборчі комісії отримають документи про перейменування населеного пункту та списки вулиць, які були перейменовані, і зобов’язані видати бюлетені усім виборцям, які є у списках на виборчих дільницях. Центральна виборча комісія повідомила, що розбіжності в адресі виборця у списку виборців та паспорті громадянина України в разі, якщо вони стосуються тієї самої вулиці чи того самого будинку та пов’язані з перейменуванням вулиці або населеного пункту, не можуть бути перешкодою для голосування на виборах. Окрім того ЦВК підготувала роз’яснення щодо цієї ситуації для окружних і дільничних комісій про те, що виборець, в якого в паспорті в адресі вказана стара назва, не може бути обмежений у праві голосу».

Зазначена інформація носить ознайомчий характер. Відтак, все ж просимо жителів міста дочекатися доки відповідне рішення буде опубліковане в офіційних виданнях ВРУ, що свідчитиме про набрання ним чинності.

Будь-яка інформація, що стосуватиметься питання зміни документів чітко відслідковуватиметься і буде висвітлюватися на офіційному сайті Переяслав-Хмельницької міської ради та у соціальних мережах.

 

Додати коментар