Розпочинається осінньо-зимова заборона на лов водних біоресурсів у зимувальних ямах

З першого листопада 2019 року на Київщині розпочинається осінньо-зимова заборона на лов водних біоресурсів у зимувальних ямах. Триватиме вона до початку весняно – літньої заборони на період нересту водних біоресурсів 2020 року.

З настанням холодів у водоймах відбуваються зміни, які впливають на поведінку водних біоресурсів. У риб різко знижується активність, практично повністю припиняється споживання їжі, сповільнюються процеси росту та реакції на подразники, знижується частота серцевих скорочень. В цей час риба дуже вразлива, тому вона збирається в зграї та йде на зимівлю до зимувальних ям.

З метою збереження водних біоресурсів у зимовий період Київський рибоохоронний патруль видав наказ.(http://kv.darg.gov.ua/files/9/NOD_421_6.pdf) В ньому зазначено водойми та місця, де вводиться дана заборона. Крім того, створено карту заборонених ділянок для вилову водних біоресурсів, яка включає зимувальні ями. (https://goo.gl/Ncka1E)

Нагадуємо, риболовля у заборонений період дозволена на ділянках для любительського рибальства поза межами зимувальних ям. При цьому любительський лов риби дозволяється зимовими вудками із блешнею вертикального блешніння з гачком, не більше №10, мормишкою, наживною і живцевою снастями. Загальна кількість гачків на водоймах загального користування не повинна перевищувати п’яти на рибалку, а на водоймах, де впроваджено платне рибальство – не більше десяти на одну особу.

За добування риби на зимувальних ямах передбачена адміністративна відповідальність за ч. 3 ст. 85 КУпАП. Якщо вилов здійснюється забороненими знаряддями лову – ч. 4 ст. 85 КУпАП. Штраф – до 680 грн. Крім штрафу за незаконний вилов нараховуються збитки за кожну виловлену рибину. Наприклад: судак – 510 грн, сом — 425 грн, щука — 340 грн, сазан (короп) — 306 грн, білий амур, товстолоб та білизна — по 255 грн, лящ — 170 грн, лин — 119 грн, плітка — 85 грн, краснопірка — 68 грн, підуст та плоскирка — по 34 грн, карась – 17 грн тощо.

Залежно від ступеня завданих збитків, передбачена не тільки адміністративна, але і кримінальна відповідальність (ст. 249 Кримінального кодексу України – незаконне зайняття рибним, звіриним або іншим водним добувним промислом). Відповідно до цієї статті передбачено накладання штрафу у розмірі від 1 700 до 6 800 грн або обмеження (позбавлення) волі на строк до 3 років з конфіскацією знарядь, засобів промислу та всього добутого.

Київський рибоохоронний патруль закликає громадян бути відповідальними та дотримуватися вимог чинного природоохоронного законодавства. Якщо Ви помітили порушення правил рибальства або порядку придбання чи збуту водних біоресурсів просимо невідкладно повідомляти на «гарячу лінію» рибоохоронного патруля: (068) 642-80-26 та (099) 341-73-18.

Довідкова інформація:

Умовні позначення на карті, на якій зображені Дозволені та заборонені ділянки для вилову водних біоресурсів:
синій колір – зимувальні ями, на яких заборонений любительський та промисловий вилов;
жовтий – заборонена ділянка для промислового лову протягом року;
фіолетовий – заборонена ділянка для любительського лову протягом року;
зелений – виділені ділянки на Київському та Канівському водосховищах для любительського рибальства, на яких заборонений промисловий вилов.
Для того, щоб прочитати опис ділянки – натисніть, будь ласка, на обраний колір на карті

Додати коментар