Громади Переяславщини: розширюється Студениківська та створюється Гайшинська

За майже два роки Студениківська ОТГ розбудувалася до такого рівня, повідомляється на сайті Переяслав.City, що готова взяти під своє “крило” й інші села, навіть маленькі й небагаті. З одного боку, це відчуття тенденції децентралізації до укрупнення кількісно невеликих, але фінансово спроможних громад. З іншого – прагнення раціонально розпорядитися коштами, які має об’єднана громада.

“Запрошуємо всіх”

Загальний обсяг бюджетних ресурсів, за визначенням принципів урядової реформи,  має бути пропорційним кількості населення громади. У Студениківської ОТГ гроші є – планові видатки на ц. р становлять понад 75 млн грн., а кількість мешканців незначна – 4339 осіб. Відтак із їхнього бюджету частину суми вилучають в державну казну – так звана реверсна дотація. Коли громада стане кількісно більшою, то гроші залишаться на місці для її розвитку. Нещодавно досвід цієї громади вивчали колеги й сільські активісти з усієї Київщини. 

Голова Студениківської ОТГ Марія Лях зазначає, що вони від початку планували більшу громаду, зокрема, і за участю сіл сусіднього Баришівського району. Це Семенівка та Леляки, які не об’єдналися з Березанською міською ОТГ.

– Ми активно працюємо над розширенням громади, – розповідає Марія Олександрівна. – На підставі закону про приєднання сільських громад до діючих спроможних ОТГ розіслали повторно пропозиції практично всім селам у нашому районі, які ще не об’єднані. Водночас  побували на зборах у кількох селах  і делегацією фахівців та депутатів презентували досягнення нашої громади, розповіли мешканцям тих сіл, які в них відкриваються перспективи, якщо вони з нами об’єднаються. Маємо певні результати.

кількість мешканців незначна – 4339 осіб

Строкова вирішила

Громада села Строкова першою надала згоду на добровільне приєднання до Студениківської ОТГ, надіславши офіційне рішення своїх депутатів. Його відразу ж було схвалено і рішенням сесії Студениківської сільської ради 2 жовтня.  Документи направлені до Київської облдержадміністрації для врахування при затвердженні остаточного варіанту Перспективного плану формування території Київської області.

Попри територіальну незручність Пристромська сільська рада також заявила про свою готовність приєднатися до успішної Студениківської ОТГ  в разі появи такої можливості. Це тоді, коли Семенівська або Вовчківська сільські ради, які мають спільні межі, також об’єднаються зі Студениками. Пристрімчани це питання обговорювали на громадських слуханнях, і відповідний протокол та рішення сесії сільської ради, яке декларує бажання людей (учасників цих слухань), було направлено в КОДА. Поки що рішення обласної влади немає.

Об’єднуємося самі

Водночас, із серпня цього року, ініціативна група з представників сіл району, які ще не об’єдналися, знову повернулася  до ідеї створення поміж собою сільської ОТГ з центром у Гайшині. Хоча всі роки голова сільської ради всіляко уникав цього, нині під тиском активістів сесія Гайшинської сільської ради  таки ухвалила рішення про ініціювання об’єднаної громади. Спочатку планувалося, що це будуть села восьми сільських рад: Гайшинська, Гланишівська, Вовчківська, Пристромська, Великокаратульська, Строківська, Дем’янецька та Мазінська.

Вочевидь, при такому розкладі місто може залишитися самотнім в оточенні вже офіційно визнаних громад району. Це спірний момент, якщо опиратися на методику створення ОТГ, тому є питання, чи область дасть згоду на таке волевиявлення громад. І поки це питання дискутувалося навіть у самих селах, де відбувалися громадські обговорення, два села визначилися. (Хоча в Пристромах жителі розділилися в думках і частина схильна до об’єднання в Гайшинську ОТГ). Проте і без цих сіл, як упевнені ініціатори створення Гайшинської громади, вона буде спроможною, тож необхідні документи також направили на розгляд у КОДА.

Що скаже область?

Голова Київської облради Микола Стариченко 10 жовтня зустрівся з представниками місцевої влади новоствореної Циблівської ОТГ. Щоправда, громада поки працює в особливому режимі: кожна сільська рада живе за своїм окремим бюджетом, ухваленим на 2019 рік. Між тим уже вирішено чимало питань благоустрою: ремонт доріг, впорядкування сміттєзвалищ, тощо. Окремі проекти реалізовані за фінансової участі обласного бюджету.

Приїхали на особисту зустріч з головою облради й сільські голови, які ініціюють Гайшинську ОТГ, та просили підтримати й сприяти добровільному волевиявленню жителів 12 сіл шести сільських рад. Громада матиме 5909 осіб населення й солідний бюджет. Микола Стариченко пообіцяв проаналізувати таку перспективу, особливо фінансову спроможність майбутньої громади.  

До 2020 року в країні має закінчитися процес децентралізації і наступні місцеві вибори відбудуться на новій територіальній основі. Така позиція державної влади. Більше того, до парламенту направлено урядовий законопроект щодо закінчення етапу добровільного об’єднання для тих громад, які досі не визначилися. Також є пропозиція усунути від процесу погодження проекту створення ОТГ обласні ради, залишивши цю функцію лише ОДА та уряду.

Додати коментар