Про хід реалізації проекту «Служба медико-соціальної допомоги на дому, організація зустрічей та дозвілля жертв націонал-соціалізму у м. Переяславі-Хмельницькому» (ФОТО)

Про хід реалізації проекту «Служба медико-соціальної допомоги на дому, організація зустрічей та дозвілля жертв націонал-соціалізму у м. Переяславі-Хмельницькому». Проект фінансується Німецьким фондом «Пам’ять, відповідальність і майбутнє».

Членами мобільної групи, волонтерами проекту «Служба медико-соціальної допомоги на дому, організація зустрічей та дозвілля жертв націонал-соціалізму у м. Переяслав-Хмельницький» зустрілися з учасниками проекту   (WIZID) «Цінності інклюзії – це діалог у громадянському суспільстві». Досвідом  роботи щодо реалізації цього проекту поділилася його керівник Анелія Ковальська. Особлива увага була зосереджена на роботі з тими учасниками проекту, які входять до маломобільної групи й мають інвалідність. Йшлося також про волонтерські групи, які працюють в проекті і надають допомогу членам цільової групи.

Учасники проекту   (WIZID) відвідали також тренінг на тему «Активізація творчого потенціалу літніх людей як спосіб збереження їх психічного здоров’я та душевної рівноваги», який було організовано для членів мобільної групи проекту, групи самодопомоги та волонтерів. Його провела кандидат психологічних наук, доцент ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди»  Світлана Герасіна. Під час тренінгу йшлося про сучасний простір арт-терапії, про можливість відновлення психоемоційного стану за посередництвом ізотерапії, музикотерапії, бібліотерапії, рукоділля та інших занять. Учасники тренінгу мали можливість розкрити свої таланти у виконанні пісень, декламуванні поезій. А ті, хто має хист до вишивання, представили свої творчі доробки. З великим задоволенням учасники тренінгу та гості оглянули виставку творчих робіт майстрині Ніни Лазенко.

Відбувся під час тренінгу і міжнародний курс навчання «сидячим танцям», які практикують для людей з обмеженими фізичними можливостями. Інга Знахорська, медична сестра Резиденції для людей похилого віку (м. Магдебург, Німеччина),  продемонструвала  на практиці, як такі танці виконують в Магдебурзі. Танцювали усі, навіть ті, хто, у зв’язку з інвалідністю, уже давно не відчував задоволення від танцю.

***

Святкова зустріч «Моя земля, мій Переяслав» відбулася у клубі «Пам’ять серця» з нагоди Дня міста. У святково прикрашеній залі зібралися учасники проекту, волонтери, гості. За віком усі були різні: Івану Сисі зі Студеників і Якову Ломаці з Дівичок – по 95, народженим в неволі  Ніні Лисенко, Аллі Величко, Ганні Скляр, Олені Шевченко 74-75 років. Різні за віком і за станом здоров’я, вони всі однаково раділи святу, радо зустрічали гостей та  своїх друзів з Німеччини, учасників проекту  (WIZID) «Цінності інклюзії – це діалог у громадянському суспільстві», дискутували з ними на тему проекту.

На адресу учасників  святкового зібрання того дня звучали вітання  від заступника міського голови Валентини Губенко, президента Громадської організації «Міжнародний фонд «Взаєморозуміння і толерантність» Ігоря Лушнікова, генерального директора центру соціального захисту пенсіонерів та інвалідів Раїси Голованової, голови товариства єврейської культури Віктора Фальковського, волонтера проекту Діани Грись, студентки філологічного факультету ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди».

Зі словами вітань до поважної аудиторії звернувся керівник проекту (WIZID) «Цінності інклюзії – це діалог у громадянському суспільстві», керівник сервісного центру Pik ASZ (м. Магдебург, Німеччина) Олівер Браун. Він говорив про співпрацю, про проект, який реалізується, про перспективи гуманітарної допомоги і, звичайно ж, бажав переяславським сеньорам  бути здоровими і довго жити на прекрасній українській землі.

 Свої музичні вітання учасникам зустрічі дарував ансамбль «Весняний подих» (керівник Лідія Губа),  Павло  Рекун  та   Вадим Ноздровський.  Свої таланти в читанні гумору продемонстрували учасники свята Іван Сиса та Василь Потупа.

По завершенню зустрічі члени клубу «Пам’ять серця» на німецькі гості оглянули автобус Студениківської ОТГ  для  перевезень людей з інвалідністю.    

Тренінг та зустріч у клубі «Пам’ять серця» відбулися в рамках реалізації проекту «Служба медико-соціальної допомоги на дому, організація зустрічей та дозвілля жертв націонал-соціалізму у м. Переяслав-Хмельницький». Проект фінансується Німецьким фондом «Пам’ять, відповідальність і майбутнє».

????????????????????????????????????

 

Додати коментар