На приміщенні майбутнього інформаційно – просвітницького центру з’явився мурал з історії міста

21 вересня відбулася презентація художнього муралу на приміщенні майбутнього інформаційно – просвітницького центру, яке знаходиться по вулиці Шевченка. Ініціатор проекту створення центру – лідер громадської ініціативи «Корінь нації» Микола Богатир.

Мурал (стінопис) це різновид монументального і декоративного малярства, що виконується безпосередньо на стіні або на штукатурці, що закріплена на стіні, в якому фігуративні образи й декоративні орнаменти підпорядковуються архітектурним формам. У стінописі користуються різною малярською технікою: фреска, альсекко, енкавстика, темпера, клейові фарби, олія; за новіших часів використовують синтетичні ґумові фарби тощо. До стінопису зараховують також мозаїку.

Мурал умовно можна розділити на чотири частини: зліва зображено наших прадавніх предків, в центрі – представників Київської Русі, потім показана доба козацтва, а по праву сторону – картина з нашого часу. Над створенням муралу працювали художники місцевої творчої спілки «Мистецтво життя» Алла Літкова та Наталія Моспан. Планується продовжити роботи з оздоблення майбутнього музею та розмістити подібні мурали ще на двох бокових стінах приміщення. Ці роботи вже виконують художники Олена Мікула та Євгенія Демченко. У презентації взяли участь: міський голова Тарас Костін, заступник міського голови Валентина Губенко, художники, науковці НІЄЗ «Переяслав», представники громадських організацій. Міський голова нагородив художників пам’ятними грамотами та сувенірами від міської ради. Потім присутні оглянули приміщення, де планується розгорнути експозицію майбутнього музею. Микола Богатир ознайомив присутніх з планами роботи, показав зібрані експонати і книжкову виставку та коротко розповів про вже розроблені туристичні маршрути. Перед присутніми також виступив голова громадської організації «Старий Дніпро» Віталій Іващенко. Тарас Костін відмітив важливість та значимість для історії і сьогодення міста проведених робіт з облаштування музею та зазначив, що тільки  спільними загальними зусиллями можна досягти позитивного результату в цьому напрямку. Він подарував Миколі Богатирю книгу -нове видання серії «Краєзнавча бібліотека Переяславщини», колективну наукову монографію – «Короткий нарис історії Переяслава», яка незабаром поповнить перелік експонатів майбутнього музею.

Додати коментар