Вночі сербська ялинка на привокзальній площі Переяслава-Хмельницького підсвічуватиметься

Безумовно ж, багато жителів Переяслава-Хмельницького (Київська область) та гостей міста помітили цікаві перетворення, що сталися останнім часом на великій клумбі на привокзальній площі. Оскільки рух і транспорту, і людей на ній чи не найбільший у місті і вона постійно в центрі уваги, дуже довго тривали обговорення і в міській раді, і у ЗМІ, що “зробити на кругу”, щоб прикрасити його найліпшим чином. Про нинішній варіант оформлення клумби розповів представник ТОВ “Переяслав-Хмельницьке зелене господарство” Олександр Мартишко (41 рік), яке і виконало цю роботу.

2159– Наскільки мені відомо, свого часу міська рада зверталася до різних підприємців, що займаються дизайном, з приводу впорядкування цієї зеленої зони. Міський голова Тарас Костін запропонував і нашому зеленому господарству подати свої пропозиції. Ті проекти, що подавалися до нас, на мій погляд, були більш вартісними, а з іншого боку не представляли нічого особливого. У своєму варіанті оформлення ми виходили з того, що коло повинно проглядатися. Тут завжди настільки багато транспорту, що це потрібно в першу чергу для безпеки руху. Також не думаю, що там було б доречно поставити якийсь пам’ятний знак. Адже до таких об’єктів зазвичай потрібен підхід, а з усіх сторін клумби інтенсивний рух. Тому наша головна ідея полягала в тому, щоб зробити на ній гарний газон.

2158– З поливом?

– Так, без поливу це навряд чи могло б вийти. І добре, що, коли раніше проходила реконструкція цієї площі, ті, хто її проводив, завбачливо зробили до цієї клумби підвід води. В минулому вона ніколи сюди не подавалася.

А от вже деталі її оформлення ми узгоджували. Залучали місцевих дендрологів Артема Пилипенка та Володимира Губаря. І, скажемо, в центрі цієї зеленої зони ми посадили ялинку. Можливо, рішення про неї було і не однозначне. Та якихось більш значимих ідей не було. На користь же ялинки те, що вона завжди зелена або ж, скажемо так, нарядна. Взимку в період тривалих новорічно-різдвяних свят її можна прикрашати, а біля неї можна буде створювати різні святкові композиції і таке інше. Якісь постійні конструкції тут були б не доречні, а от тимчасові будуть лише урізноманітнювати дизайн, вносити в нього щось нове. До речі, ця ялинка сербська, зверху в неї хвоя зелена, а з низу має блакитний  відтінок. Виростили ми її в нашому господарстві. У Переяславі я таких ще не бачив.

– Що ще на цій клумбі?

– Її площа 460 квадратних метрів. Встановили шість великих вазонів. Такі ж для озеленення використовують у Києві. Вони з пластику, але мають ту перевагу, що в середині з ємністю для води. Наливаєш і вона тривалий час підпитує рослини. Посадили в них літні квіти сульфінії та пеларгонії. Цвістимуть до осені, а восени їх можна буде замінити на хризантеми. Посіяли газонну траву голландської фірми. Вже зійшла. Також висадили в кількох місцях козацький ялівець і три верби на штамбі. Це – декоративні дерева. Вгору вони не ростуть, а опускають віття до землі і мають вигляд шару. Так що й стовбура не видно. Ще тут поміж ялівцями висадили спірею. Це – такий кущ, коли квітне, по-народному називають його “Наречена”.

– Щодо технічного оснащення?

– Те, що на клумбу подається вода це – добре. Але ми зробили тут ще й систему сучасного автоматичного поливу. Можна буде задавати будь-який режим подачі води. Також сюди підведено електропостачання, і вже змонтовано підсвітку. Її встановили навколо ялинки. Вночі буде вмикатися і це прикрашатиму всю композицію. Так що всі, хто тут проїжджатиме, зможуть милуватися клумбою не лише вдень, а й вночі. Ялинці таке освітлення ніяк не зашкоджуватиме. Вартість всього проекту вийшла для міста 94 тис. грн.

Зараз його по суті закінчено. Проте, оскільки на цьому газоні живі рослини, вони потребуватимуть певного догляду. Наприклад, траву потрібно буде підкошувати, можливо, досіювати і таке інше. Наскільки я вже чув, люди позитивно відгукуються про зроблене.

Додати коментар