В Переяславі-Хмельницькому юні судомоделювальники запускали яхти

20 травня у Переяславі-Хмельницькому (Київська область) на водному просторі Альти неподалік мосту на вул.

Микита Печорін – переможець змагань

Микита Печорін – переможець змагань

Шкільній відбулася традиційна відкрита першість Переяслава у змаганнях серед моделей вітрильних та радіокерованих яхт. Подібні змагання проводяться щорічно, а їх організатором є міська організація ТСО України. Цього разу учасниками були діти молодшого шкільного віку, вихованці міського клубу юних моряків, а також їх ровесники з Барішивки та Яготина, всього з десяток осіб.

Відкрив першість директор КЮМ Григорій Горбаченко. Зазначив, що на Переяславщині водних акваторій багато, але місць, де б зручно було проводити такі змагання обмаль. Наприклад, в цій місцині організаторам, щоб підготуватися, напередодні довелося викосити на березі очерет, покласти поміст з дошок біля самої води, і навіть у крутому схилі берега вирізати лопатою східці.

Перед початком перегонів

Перед початком перегонів

Минулої суботи змагання проводилися в першій половині дня. Було трохи вітряно і цю обставину обов’язково повинні були враховувати юні судомодельники. Адже більшість з них свої яхти робили власноруч на заняттях у клубі і, звісно, хотілося, щоб тепер на воді вони пішли вірним курсом. Підтримати дітей у їхньому захопленні прийшли деякі батьки.

– У нас сьогодні в цій першості бере участь семирічний син Святослав, – поділилася його мама Олена Сальнікова (33 роки). – Восени минулого року почав ходити до школи і записався в гурток судомоделювання. Тому що наша родина вже давно знайома з яхтами. Хрещений сина має яхту в міському яхт-клубі і часто запрошує нас в подорожі по Дніпру. Це – один з найкращих відпочинків. А тепер, хоч і маленьку, але власну яхту зробив собі і син.

Олександр Шаблієнко (43 років) прийшов підтримати двох своїх синів Артема та Дмитра. Вони теж першокласники і

На старті

На старті

такі змагання для них були перші. А от, скажемо, Микита Печорський (11 років) займається моделюванням і відповідно бере участь у змаганнях вже близько п’яти років. Сказав, що був переможцем на одному з етапів минулорічних подібних перегонів. Цього разу прийшов на змагання одразу з двома моделями прямоходною та радіокерованою.

Поки ми бесідували перша його модель із зеленим вітрилом спочатку під дією поривчатого вітру зовсім було збилася з курсу і пішла не до буйків, виставлених організаторами, а дещо в інший бік. Та згодом змінила курс і пішла до цілі заробляти власникові залікові очки. В другому етапі він виступив з радіокерованою яхтою, яка побувала вже в багатьох змаганнях. Сказав, що цю модель не робив сам, а придбав в одного товариша. Півтори тисячі гривень для такого захоплення дали батьки.

Віталій Погребний (18 років) колись теж брав участь у таких змаганнях. Адже багато років займався в КЮМ. Зараз він вже кандидат у майстри спорту з перегонів на моделях вітрильних яхт. Таке спортивне звання йому було присуджене минулого року на чемпіонаті України у Черкасах. Зараз Віталій навчається в місцевому ЦПТО на тракториста і зробив собі таку радіокеровану модель, якої у Переяславі, можливо, немає ні у кого. Сказав, що на деталі без пульта управління витратив близько п’яти тисяч гривень. Вже в червні збирається виступати з нею на великих змаганнях в Одесі. Туди, до речі, збирається ціла команда переяславських судомоделювальників. А от для міських початківців цієї справи наступні міжрайонні змагання відбудуться у вересні цього року в Яготині. Гості з сусіднього міста вже запросили переяславців на них.

У підсумку теперішніх змагань на етапі прямоходних моделей серед переяславців другим був Микита Печорський, треті місця посіли Святослав Сальніков та Артем Шаблієнко; на етапі радіокерованих моделей переміг Микита Печорський, другим був Іван Мамітько.

Міськрайонна газета “Вісник Переяславщини”

Додати коментар