Археологічна розвідка-2019 на території південно-західної переяславщини

Наукове вивчення археологічних пам’яток Переяславського Лівобережжя є одним із важливих напрямків діяльності Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав». Інформація та знахідки з досліджень археологічних пам’яток поповнюють музейну колекцію,  використовуються в експозиційній та виставковій діяльності Заповідника.

У весняно-літній період 2019 р. археологи переяславського Заповідника продовжили пошуки на території історичної Переяславщини, започатковані в попередні роки. За цей період археологічною експедицією, у складі:  Дмитра Тетері, завідувача НДВ археології НІЕЗ «Переяслав»; Олександра Прядка, завідувача НДС «Археологічна експедиція» НІЕЗ «Переяслав»; Олександра Павлика, старшого наукового співробітника НДС «Археологічна експедиція» НІЕЗ «Переяслав»; Галини Бузян, старшого наукового співробітника НІЕЗ «Переяслав»; Валентини Білоусько, молодшого наукового співробітника НІЕЗ «Переяслав» та місцевих краєзнавців, було здійснено археологічні розвідки в басейні р. Карань у межах Переяслав-Хмельницького району Київської області. Даними роботами вдалося виявити нові поселення різночасових історичних періодів. Зокрема, археологічну карту мікрорегіону поповнили селища ранньозалізного віку, черняхівської культури та козацької доби. При обстеженні території цих пам’яток далекої минувшини, було виявлено різноманітні предмети матеріальної культури населення тих часів, серед них знаряддя праці, побутовий посуд, прикраси та ін. Під час проведених досліджень вдалося також уточнити стратиграфію культурних нашарувань, територіальні та хронологічні межі окремих давніх поселень, відомих із попередніх досліджень. Зокрема, й на одному з небагатьох поселень трипільської культури, що відомі на сьогодні на Переяславському Лівобережжі.

У ході археологічних пошуків науковці Заповідника також здійснили пам’яткоохоронний моніторинг стану об’єктів культурної спадщини регіону, що потрапив у сферу вивчення. При цьому встановлено, що ряд археологічних пам’яток зазнає активної руйнації в результаті природних та людських факторів. Ці об’єкти потребують проведення відповідних заходів по їх збереженню й охороні. У подальшому розвідкові дослідження на території південно-західної Переяславщини планується продовжити.

Завідувач НДВ археології НІЕЗ «Переяслав»                                       Дмитро Тетеря

Додати коментар