Національний історико-етнографічний заповідник “Переяслав” запрошує!

Настав час знайомства з Україною, з культурним надбанням українського народу та виховання у дітей поняття культурних та патріотичних цінностей.
🏫🏠У музеях Національного історико-етнографічного заповідника “Переяслав”, ви щодня відкриватимете для себе невідомі факти з історії краю та України, відчуєте дух нашого минулого, послухаєте захоплюючі розповіді екскурсоводів, ходитимете стежками та вулицями, якими ходили величні люди, які згодом стали відомими особистостями України.
➡️ Археологічний музей показує матеріальну та духовну культуру племен та народів, що заселяли територію Переяславщини від пізнього палеоліту до давньоруського часу включно. 
Музей знаходиться в павільйоні, спорудженому в 1955—1957 рр. над залишками унікальної археологічної пам’ятки — Спаського храму ХІ ст. Храм знаходився на території посаду («окольного граду») Переяслава, певно, стояв на боярському дворі або на подвір’ї одного з літописних переяславських монастирів, і слугував усипальнею для представників знаті та духовенства. Під стінами, всередині церкви, досліджено 10 поховань, що знаходились в цегляних та шиферних саркофагах. Храм був зруйнований в 1239 році під час монгольської навали. 
➡️ Внаслідок багаторічних досліджень у Переяславі, на кінець 1970-х рр., виявлено цілий комплекс археологічно-архітектурних пам’яток, які слідом за Києвом та Черніговом, являли собою видатне явище в давній архітектурі Русі.
У результаті робіт 1974-75 рр. були виявлені деталі пам’ятки археології та давньої архітектури Михайлівського собору ХІ ст.
У Музеї архітектури давньоруського Переяслава, зберігаються рештки головного собору давньоруського Переяслава.
➡️ 🎻Лише в нас, у Музеї кобзарства, Ви відчуєте себе лірником чи бандуристом, взявши не лише до рук музичний інструмент, а й спробуєте зіграти безкоштовно на Колісній лірі чи старосвітській бандурі!!! 
➡️У Переяслав неодноразово приїздив Тарас Шевченко та написав свої відомі твори, серед яких славетний “Заповіт”. 
Про Кобзаря України повідає Музей “Заповіту” Т. Г. Шевченка.
➡️Тут розпочалася педагогічна, літературна та музична діяльність Григорія Скороводи. 
Про мандрівного співця дізнаєтесь у Меморіальному музеї Г.Сковороди. 
➡️Переяслав пишається архітектором, художником, мистецтвознавцем, засновником і президентом Академії архітектури України Володимиром Заболотним. Саме він створив споруди, які є шедеврами української архітектури: будинок Верховної Ради УРСР, будинок Укоопспілки на Хрещатику в Києві та багато інших. У родинному домі Заболотних, в Переяславі, розміщений Меморіальний музей В.Г. Заболотного.
➡️З Переяславом пов’язане життя класика єврейської літератури Шолом-Алейхема та ще багатьох інших відомих особистостей, це і Богдан Хмельницький, Іван Мазепа, Іоанн Козлович, Арсеній Берло, Осип Бодянський, Володимир Мономах та ін.
➡️У Музеї козацької слави представлений мистецький доробок однієї людини – талановитого художника і різьбяра по дереву Василя Леонтійовича Завгороднього. У експозиції представлені образи козаків-запорожців, князів та гетьманів, легендарних героїв та світочів минулого (Б. Хмельницького, Г. Сковороди, П. Конашевича-Сагайдачного, Т. Шевченка, М. Гоголя), портрети сучасників (В. Лісовола, М. Сікорського), українські краєвиди.
❗️❗️❗️Та лише завітавши до музеїв ви дізнаєтесь про нашу історію та культуру!
➡️ Музеї працюють для відвідувачів з🕘9:00 до17:00🕔, згідно графіка роботи http://www.niez.com.ua/contacts/address
☎️📞Отримати додаткову інформацію та замовити екскурсію до музеїв можна за телефонами:

(067) 868-36-34, (099) 186-70-86

Додати коментар