Переяславські лісівники планують реалізувати 1200 новорічних красунь

Передноворічний час – гаряча пора для працівників лісового господарства. У Переяслав-Хмельницькому лісгоспі, аби задовольнити попит на «живі» ялинки, майстри лісу зі своїх угідь не виходять. Принаймні так здається, коли бачиш, скільки всього треба зробити, аби і ялинок нарубати, і вберегти ті дерева, які вирубувати не можна.

Територія лісгоспу чималенька – більш ніж 16 тисяч гектарів. Тож, аби вберегти ялинки від незаконного вирубування, з 5 грудня по 31 грудня організовуємо рейдові бригади, які об’їжджають територію. Рейди відбуваються щодня, без вихідних. Сума штрафу за незаконно зрубану ялинку залежить від її розмірів, і становить за зрубане деревце в діаметрі пня до 10 сантиметрів для громадян 538,96 грн, для посадових осіб – 572,96 грн. Щоб вберегти ялинки, також розроблено спеціальну систему для контролю від незаконного вирубування. На кожну новорічну ялинку чіпляють бирку. Штрих-код на ній – неповторний, жодна інша ялинка України не матиме такого. Крім бирки, на всі ялинки також треба мати товаро-транспортні накладні. Саме за цими документами рейдові бригади, до яких входять також працівники поліції, і визначатимуть «законність» новорічного дерева.

Лісівники пропонують придбати два види новорічних красунь – сосну та ялину. Дерева будуть заготовлятися на спеціально вирощених плантаціях новорічних ялинок та під час рубок догляду. Реалізація буде здійснюватися у лісництвах за такою вартістю: висота до 1 м – 90 гривень; 1-1,5м – 100 гривень; 1,5-2 м – 120 гривень; 2-2,5 м – 150 гривень; 2,5-3 метри – 200 гривень. У цьому році лісгосп планує реалізувати 1200 новорічних ялинок.

Відновлення кількості новорічних дерев відбувається щороку. У період, коли достигли шишки, лісівники проводять їх збирання, сушку, обробку. Потім з їхнього насіння вирощують нові дерева. Спочатку висаджують насіння у лісові розсадники, де воно проростає. І за два роки ялинки виростуть до 20 сантиметрів. Потім їх висаджують на так званих шкілках – шкільних відділеннях. І лише потім деревця потрапляють на ялинкові плантації.

Шановні земляки, пам’ятайте: краще ялинку купити у спеціальних місцях, ніж необдумано наносити шкоду хвойним насадженням. Шануйте працю лісівників та поважайте себе. Всім гарних і веселих новорічних свят!

Валентин Лінік, інженер охорони і захисту лісу держлісгоспу

Додати коментар