Міжнародний проект “Українсько-німецькі  зустрічі молоді”  “Літо демократії 2018” у Переяславі-Хмельницькому (Фоторепортаж)

22 липня 2018 року у Переяславі-Хмельницькому стартував Міжнародний проект «Українсько-німецькі зустрічі молоді» «Літо демократії – 2018». Термін дії проекту: 22 липня-29 липня 2018 року. Одне з головних його питань «Робота  з людьми з особливими потребами в Україні та Німеччині».

Партнерами проекту виступають міська влада міста Переяслава-Хмельницького, Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди (філологічний факультет), Переяслав-Хмельницьке відділення Громадської організації «Міжнародний фонд «Взаєморозуміння і толерантність», клуб Будинку освіти “Пам’ять серця”,   Центр політичної освіти землі Саксонія-Ангальт, Історична  майстерня міста Мерзебург, Організація колишніх політичних в’язнів фашистських концтаборів, Товариство єврейської культури, міський центр соціального захисту пенсіонерів та інвалідів, ТОВ «Бетон Центр».

Німецьку групу (10 осіб)  представляли заступник директора Центру  політичної освіти землі Саксонія-Ангальт Корнелія Хабіш та  керівник історичної  майстерні міста Мерзебург, референт Центру політичної освіти землі Саксонія-Ангальт, Петер Ветцель, українську (10 осіб) – директор Будинку освіти Анелія Ковальська.

У понеділок, 23 липня, відбулось урочисте відкриття Тижня зустрічей.  Його учасників вітав міський голова Тарас Костін. У своїй промові він зазначив, що головне сьогодні – це збереження миру на землі. І те, що молодь Німеччини і України  збирається разом, говорить про те, що ми можемо разом вирішувати найважливіші питання і проблеми сьогодення 

На зустрічі  були присутні  учасники та партнерами проекту, депутатами міської ради, представниками громадських організацій, ТОВ «Бетон Центр», ЗМІ. Відбулося цікаве знайомство та  обговорення теми. Про надання соціальних послуг в Україні, пріоритетні напрями реформування та доступність до їх отримання говорила генеральний директор міського  центру соціального захисту пенсіонерів та інвалідів Раїса Голованова.  Заступник міського голови Валентина Губенко та депутат міської ради, доктор філологічних наук професор Переяслав-Хмельницького державного педагогічного університету імені Григорія Сковороди Марина Навальна презентували роботу соціальних служб у місті, програми  та питання, які вирішують міська влада та  депутати в цьому напрямку. Про роботу з дітьми з особливими потребами в Німеччині говорила Luebcke Штефані.  Після висвітлення цих важливих тем відбулося їх обговорення. Кожен учасник проекту висловив свою думку та бачення проблем, що обговорювалися. Звичайно ж, було багато запитань і відповідей.

Після обіду, того ж дня, учасники тижня працювали «За маршрутами минулих проектів». Вони пройшли маршрутом «Дорогою миру», почистили «камені спотикання», відвідали «Музей-діораму».

У вівторок, 24 липня, учасники проекту ознайомилися з роботою стаціонарного відділення комплексної реабілітації дітей з інвалідністю та дітей групи ризику Переяслав-Хмельницького центру соціального захисту пенсіонерів та інвалідів  (вул. Можайська, 11). Спільно з партнерами проекту вони розпочали роботи по відновленню дитячого ігрового майданчика у цьому закладі. Усім вистачало роботи: одні металевими щітками знімали стару фарбу, інші фарбували… Кожен  хотів зробити якнайкраще і якнайбільше.  Німецька та українська молодь влаштували також свято для дітей  відділення. Вони разом грали в ігри, співали та танцювали. Було надзвичайно весело. Дітям учасники проекту вручили подарунки.

Особливим став день 25 липня. Це був день зустрічі зі свідками подій Другої світової війни. В Будинку освіти відбулася зустріч у клубі «Пам’ять серця». Учасники проекту з хвилюванням зустрічали  в’язня концтаборів Освенцім та Маутхаузен Якова Ломаку, примусового працівника Івана Сису, народжених в неволі Надію Васюту, Аллу Величко, Ніну Лисенко. Поряд з Іваном Сисою була його онука Наталія та правнук Ярослав (учасник проекту), а з Надією Васютою – її дочка, Ірина. З глибоким хвилюванням молодь слухала незабутні  розповіді  жертв нацизму. 94-річний Яків Ломака ледь стримував сльози, показуючи на руці свій особистий номер в’язня концтабору. Він вижив наперекір намірам нацистів. І живе, розповідаючи усім, що несе з собою війна. Здавалось, що питанням не буде кінця. Молоді хлопці та дівчата не стримували сліз. Звичайно, таке важко було слухати.  Це була не просто зустріч – це був урок для майбутній поколінь «Берегти мир, щоб не повторилося!»

Незабутньою стала також зустріч із представниками Товариства єврейської культури. Його голова Віктор Фальковський розповів про історію створення товариства, про трагічні події 1941-1943 років по знищенню переяславських євреїв. Усі разом почистили «камені спотикання» біля будівлі колишньої синагоги та відвідали могилу «Переяславський Бабин Яр».

Тут німецька та українська молодь разом з представниками Товариства єврейської культури посадили кущі троянд, в пам’ять про знищених євреїв Переяслава, в пам’ять про жертв Другої світової війни.

 26 та 27 липня  учасники проекту відвідували столицю нашої держави – місто Київ. Ці два дні були дуже цікавими та наповненими різними зустрічами. Молодь побувала в Києво-Печерській Лаврі, на Майдані Незалежності, в музеї клініки Павлова, в Бабиному Яру та на Андріївському  узвозі  тощо. Незабутньою стала зустріч з керівником Організації колишніх політичних в’язнів фашистських концтаборів Анастасією Гулей та учасниками  її проекту.

28 липня був заключним днем роботи проекту. Молодь обговорювала тиждень роботи, ділилася враженнями. Усі разом обговорювали  зустріч у Магдебурзі у серпні.

Цей день став також незабутнім днем відпочинку на Дніпрі! Каталися на яхтах, смажили шашлики, спілкувалися на різні теми, які хвилювали, ділилися враженнями.

29 липня був днем прощання і поверненням німецьких друзів до Німеччини.

Міжнародний проект «Українсько-німецькі  зустрічі молоді» «Літо демократії 2018» у Переяславі-Хмельницькому було реалізовано за підтримки  Центру політичної освіти  Землі Саксонія–Ангальт  (м.Магдебург, Німеччина; керівник Майк Райхель. Учасники проекту висловлюють щиру вдячність цій установі і особисто пану Райхелю.

 

Грись Діана

студентка ІІ курсу філологічного факультету  Переяслав-Хмельницького державного

педагогічного університету  імені Григорія Сковороди

Українсько-німецькі зустрічі молоді залишили незабутні враження. Перебуваючи в місті Переяслав-Хмельницький, ми відвідали дитячий центр «Калинка», де мене вразила відкритість дітей, які там перебувають, їхня щирість та величезне бажання спілкуватися з нами. Також ми зустрілися із жертвами концтаборів та їхніми родичами, послухали  важкі та зворушливі історії і вкотре переконалися, як сильно ми маємо цінувати своє життя та берегти мир у нашій країні.

Саме з нашими німецькими колегами я мала змогу вперше відвідати меморіальний комплекс Бабин Яр у Києві. До того часу я ніколи не знала всіх масштабів тієї трагедії, не чула про величезну кількість загиблих, про багатовікові таємниці пам’ятників та важливість кожної загиблої тоді людини. Ми відвідали Бабин Яр і у Переяславі, а також будівлю колишньої синагоги, де нам розповіли історію діяльності синагоги та історію створення пам’ятника. З почутого найбільше мене вразило те, що навіть у такому маленькому місті загинула така велика кількість безневинних людей.

Я щиро вдячна Петеру Ветцелю та Анелії Ковальській за ту величезну роботу, яку вони проводять для молоді наших держав.

 

 

                      

 

 

                                                                           

Додати коментар