На Київщині відбулося урочисте закладання Меморіалу пам’яті захисникам України

7 травня в Українському державному медико-соціальному центрі ветеранів війни відбулися урочисті заходи з нагоди відзначення Дня пам’яті та примирення і 73-ї річниці перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.
З цієї нагоди привітати ветеранів до госпіталю завітало чимало гостей – голова Переяслав-Хмельницької районної державної адміністрації Юрій Клименко, міський голова міста Переяслав-Хмельницький Тарас Костін, заступник міського голови Григорій Карнаух, голова Всеукраїнського союзу церков євангельських християн-баптистів Валерій Антонюк, голова Київського обласного об’єднання євангельських християн-баптистів Михайло Андрашко, директор ГО «Честь. Альтруїзм. Совість» Мирон Сугай, голова правління Міжнародного християнського центру допомоги «Тавра» Тамара Белиба, директор Міжнародного християнського центру допомоги «Тавра» Валентина Годун, голова правління благодійного фонду «Турбота та милосердя» Микола Камінський, меценат та благодійник, директор ТОВ «Академія» Петро Боярин.   
Перед початком заходів гості відвідали учасників АТО, що проходять реабілітацію в медико-соціальному центрі, та вручили їм подарунки від Міжнародного християнського центру допомоги «Тавра».
Розпочалися заходи біля адміністративного корпусу Центру. Саме тут відбулося урочисте закладання Меморіалу пам’яті захисникам України, що вже цього літа має увіковічнити подвиг українських воїнів усіх поколінь – орденоносних ветеранів Другої світової війни, звитяжних партизанів, мужніх воїнів-інтернаціоналістів, жертовних рятівників-чорнобильців, наших сучасних доблесних героїв АТО.
На грудях офіційних учасників заходів замайоріли червоні маки як символ пам’яті жертв усіх військових та цивільних збройних конфліктів, а на грудях пацієнтів – жовто-блакитні стрічки. Серед весняної прохолоди та квітучої зелені госпіталю звучить гімн України у неперевершеному виконанні Національного президентського оркестру – вже вкотре артисти дарують справжнє свято ветеранам під час урочистостей Центру. У церемонії підняття державного прапора символічно беруть участь троє ветеранів-захисників – ветеран Другої світової війни, кавалер багатьох урядових нагород  Петро Михайлович Папка, воїн-інтернаціоналіст Григорій Іванович Музика війни та учасник сучасних бойових дій на сході України Руслан Ярмоленко.
Ідея створення монументу виникла в Центрі ще з прийняттям на реабілітацію перших бійців АТО, Юрій Гріненко висловив її минулого року під час відзначення Дня захисника України. Відгукнувся на цю ідею директор ГО «Честь. Альтруїзм. Совість» Мирон Сугай, який і став автором пам’ятника.
З вітальним словом до всіх присутніх звернувся директор медико-соціального центру Юрій Гріненко, який наголосив на єднанні поколінь захисників України у цьому закладі, подякував розробникам проекту меморіалу та запросив благодійників долучитися до його зведення. Також зі словами вітань виступив автор проекту Мирон Сугай.
Як повідомили розробники меморіалу, при зведенні монументу буде закладено капсулу з цікавими історичними матеріалами, які можуть приносити пацієнти-захисники. Капсулу відкриють тільки через п’ятдесят років, таким чином залишивши унікальні свідчення для майбутніх поколінь. На цю ідею з радістю відгукнулися учасники АТО.
Потім священнослужителями Української Православної Церкви було звершено освячення місця майбутнього меморіалу. По завершенні освячення заходи продовжилися у Будинку культури Центру.
Тут присутніх знову вітає Національний президентський оркестр – урочистий гімн України сповіщає про початок офіційної частини заходів.
На сцену Будинку культури запрошується духовенство для звершення молитви за Україну. Після молитви та вітального слова священика зал вшанував пам’ять загиблих хвилиною мовчання. На очі ветеранів та всіх присутніх навертаються сльози…
Не менш зворушливим став і вихід на сцену найстаршого та наймолодшого пацієнтів Центру – 92-річного Василя Федосійовича Клименка, який брав участь у визволенні Ленінграда, та 24-річного учасника АТО, молодшого лейтенанта Олександра Катеруші. Почесні пацієнти вийшли на сцену у супроводі маленької Соломійки – дівчинки, яка народилася на передовій АТО. Разом із мамою-волонтеркою Аллою Борисенко, яка визволяла наших бійців із полону, дівчинка провела у зоні бойових дій перші місяці життя та стала оберегом українських воїнів. Від імені колективу госпіталю пацієнтів-захисників та Соломійку вітає чарівна медсестра Юлія Діхтяренко.
Після цього до вітального слова були запрошені гості заходу. Від імені пацієнтів госпіталю усіх присутніх привітали ветеран Другої світової війни Петро Михайлович Папка та учасник АТО Андрій Рудик.
На завершення офіційних урочистостей на ветеранів чекав подарунок – концерт Національного президентського оркестру. Засновник оркестру та його художній керівник – головний диригент, Народний артист України, професор Анатолій Молотай. На сцені цього дня диригував Заслужений діяч мистецтв України Сергій Золотарьов.
Оркестр захоплював глядачів неперевершеними голосами солістів та різноманіттям репертуару – від улюбленої всіма української народної пісні до відомих творів світової класики. Феєрично завершив концерт Народний артист України Володимир Засухін.   

Додати коментар