На базі УГСП відбувся XІІІ Всеукраїнський історико-культурологічний форум «Сікорські читання»

У середу, 23 жовтня 2024 р., в Університеті Григорія Сковороди в Переяславі втринадцяте пройшов Всеукраїнський історико-культурологічний форум «Сікорські читання». Цей традиційний захід щороку об’єднує когорту людей дотичних до вивчення та збереження нашої культурної спадщини.

Завдяки цьому зібранню, яке традиційно приймає у своїх стінах університет разом з постійним співорганізаторами – Національним історико-етнографічним заповідником «Переяслав» та Національною спілкою краєзнавців України, – діячі культури, науковці, митці, освітяни, студентська молодь та широка громадськість мають нагоду вшанувати пам’ять відомого музейного діяча Героя України Михайла Івановича Сікорського (1923–2011).

Урочиста частина цьогорічного зібрання відбулася у конференц-залі імені Василя Сухомлинського. На початку прозвучав Державний Гімн України, після чого усі присутні вшанували пам’ять полеглих співгромадян у російсько-українській війні. За багаторічною традицією робота форуму розпочалася з прослуховування однієї з улюблених пісень М. І. Сікорського «Сіла птаха» та переглядом документальних світлин.

З вітальними промовами до учасників цьогорічних «Сікорських читань» звернулися: ректор університету доктор історичних наук, кандидат політичних наук, професор, почесний краєзнавець України Віталій Коцур; голова організаційного комітету форуму, доктор історичних наук, професор, академік НАПН України, заслужений працівник освіти України, заступник голови Національної спілки краєзнавців України, почесний краєзнавець України Віктор Коцур; голова Національної спілки краєзнавців України, доктор історичних наук, професор, член-кореспондент Національної академії наук України, почесний краєзнавець України Олександр Реєнт; генеральний директор Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав», кандидат історичних наук, доцент Олексій Лукашевич й заступниця міського голови м. Переяслав Оксана Степаненко. У своїх виступах вони підкреслили значення постаті Михайла Сікорського для сучасників та нащадків, наголосили на важливості вивчення та збереження зібраного ним спадку, вказали на перспективи подальшого розвитку історико-культурної галузі.

Починаючи з 2012 р. щорічно в межах форуму відбувається вручення Премії імені Героя України Михайла Івановича Сікорського Національної спілки краєзнавців України. Лауреатами 12-го вручення стали двоє осіб:

Куций Степан Юхимович – скульптор, член Національної спілки художників України (1989), Заслужений художник України (2007), Почесний громадянин міста Переяслава (2012). Упродовж 1991–2020 рр. він був директором Переяславської дитячої художньої школи. З 1993 р. працював викладачем кафедри мистецьких дисциплін ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди».

Значна кількість творів С. Ю. Куцого присвячена образам та видатним постатям, що пов’язані з Україною та Переяславщиною, – ним створено галерею скульптурних погрудь визначних діячів, що здійснили вагомий вплив на українську історію та культуру. Вони представлені в екстер’єрі м. Переяслава, низка робіт експонуються в Національному історико-етнографічному заповіднику «Переяслав» та Університеті Григорія Сковороди в Переяславі. Також твори С. Ю. Куцого зберігаються в музеях України: Хмельницький художній музей, Кременецький художній музей, Черкаський художній музей, Запорізький художній музей, Чигиринський історико-культурний заповідник.

Куций С. Ю. є співавтором і розробником художнього проєкту сучасного герба та прапора м. Переяслава. У 2023 р. до 100-річчя Героя України М. І. Сікорського С. Ю. Куцим було створено його пам’ятник та бронзовий портретний рельєф.  На цей час працює у майстерні Національної спілки художників України (м. Київ).

Цепенда Ігор Євгенович – вчений, дипломат. Професор (2011). У 1988 р. працював на посаді вчителя історії ЗОШ №21 м. Івано-Франківська. У 1990–1993 рр. навчався в аспірантурі на кафедрі політичної історії Київського державного педінституту імені М. Горького та на кафедрі історії України Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника. У 1993–1996 рр. працював у Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника на посадах: асистента, доцента кафедри історії України, заступника декана юридичного факультету.

У 1996 р. перейшов на дипломатичну роботу, працював другим та першим секретарем Посольства України в Республіці Польща. У 1999–2002 рр. навчався у докторантурі Інституту політичних і етнонаціональних досліджень НАН України. У 2002–2006 рр. працював на посадах першого секретаря, радника з політичних питань, Тимчасового повіреного в справах України в Республіці Польща. З вересня 2006 р. – проректор з міжнародного співробітництва Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, професор кафедри міжнародних відносин.

У 2012–2024 рр. – ректор Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника. Автор понад 70 наукових публікацій з історії українсько-польських відносин ХХ століття та сучасних двосторонніх взаємин України і Польщі.

Було відзначено, що Премія, вручена головою НСКУ Олександром Реєнтом Степанові Куцому, стала ювілейною – п’ятдесятою в переліку відзнак. Наголосимо, що другий лауреат не зміг бути присутнім, тому особисте вручення йому нагороди відбудеться дещо згодом.

Головним науковим майданчиком форуму стала І Всеукраїнська наукова конференція «Україна в культурно-історичних процесах минулого і сьогодення». Цей формат став цьогорічним нововведенням, він змінив традиційний круглий стіл «Краєзнавство Переяславщини: події, проблеми, постаті», який відбувався в межах зібрання, починаючи з 2013 р. Відомо, що перша писемна згадка етноніму «Україна», яка відноситься до 1187 р., безпосередньо пов’язана з Переяславом, тож співорганізаторами невипадково було запропоновано означену тему. До програми конференції заявилися 115 учасників, доповіді яких було розділено на пленарне засідання та 5 секційних напрямків: «Історія та археологія», «Краєзнавство», «Етнологія, культурологія та релігієзнавство» «Музейна справа та пам’яткознавство».

З нагоди 65-річчя академіка Віктора Коцура одна з секцій була присвячена його постаті – «Академік Віктор Коцур – талановитий вчений, педагог, громадський діяч». Представницький рівень конференції засвідчила участь у її роботі 16 докторів наук та 41 кандидата наук. Активну участь у заході взяли музейні працівники, аспіранти та студенти. Загалом до програми було подано 107 тем доповідей. Географія доповідачів охопила міста: Переяслав, Київ, Ізмаїл, Черкаси, Кропивницький, Рівне та Кам’янець-Подільський.

Також учасники та гості цьогорічних «Сікорських читань» мали нагоду ознайомитися з багатьма мистецькими та іншими творчими проєктами, що сформували спільний культурно-науковий простір. Зокрема організаторами було підготовлено музичну програму «Чудотворцю музейної справи» (Тетяна Мартинюк, Алла Захарченко і Олена Ткаченко), презентацію художніх робіт «Мистецький вернісаж» (Наталія Ігнатенко): творчі виставки «Мальовнича Україна. Етюди Переяслава» (Роман Мотузок), «Світ стародавнього мистецтва Переяславщини: виставка народних рушників, традиційної української хустки та кераміки» (Ольга Стрілець, Марта Генесіран), «Гармонія народних орнаментів регіонів України» (Оксана Лєбєдєва, Віктор Смірнов), «Техніки плетіння в сучасному етнодизайні» (Інна Рубан), «Мистецтво української ляльки-мотанки» (Олена Хайнюк), виставково-презентаційний проєкт «Простір особистості»: книжкова виставка «Наукові обрії В. П. Коцура» (Інна Корж), книжкова виставка «Краєзнавство Переяславщини» й творча інсталяція «Музейний всесвіт Михайла Сікорського» (Ольга Шкира).

Засновники та організатори форуму щиро дякують усім, хто долучився до проведення заходу з нагоди 101-ї річниці з дня народження Героя України Михайла Івановича Сікорського та висловлюють надію на подальшу плідну співпрацю.

 

Тарас НАГАЙКО,
к.і.н., завідувач НДВ історичного краєзнавства НІЕЗ «Переяслав»,

організатор заходу

Додати коментар