“Мистецтво з присмаком війни”: у бібліотеці Переяслава відкрили виставку місцевих майстринь та збирають гроші на ЗСУ

У Переяславській публічній бібліотеці відкрили виставку робіт майстринь спілки “Мистецтво життя”. Що на ній можна побачити?

24 жовтня у читальній залі Переяславської публічної бібліотеки відкрили благодійну виставку робіт майстринь Переяславщини під назвою “Жіноцтво. Мистецтво. Війна”. Приурочили її до 9-річчя від дня заснування творчої спілки “Мистецтво життя”. Експонуватиметься виставка до 7 листопада. Про це повідомляє Інформатор.

Майстриня та членкиня спілки “Мистецтво життя” Алла Літкова розповіла, що виставку приурочили не тільки до дати заснування спілки: “Давно хотілося зробити таку виставку, показати творче та духовне жіноцтво, яке під час війни триває, але вже має інший присмак. Мисткині почали займатися волонтерством та допомогати війську, адже як інакше можна пережити війну жінкам? Нам потрібно відновлювати нашу країну, мати внутрішній стрижень, аби прожити у війні і не втратити генетичну підсвідомість. Мистецтво з присмаком війни – така концепція виставки”.

Зокрема на виставці продемонстрували роботи, створені мисткинями у 2022-2024 роках. У залі представили різноманітні картини, роботи з бісеру, ляльки-мотанки, ікони, іграшки, вишивки та рушники. Алла Літкова також показала вишиту сорочку, яку створила за мотивами музейних експонатів із села Стовп’яги (Дівичківська ТГ) 1905 року. “Я обрала саме її, аби заглибитися у витоки української традиційної народної вишивки. Це мені дуже багато чого дало, тому, якщо хтось хоче, потрібно брати і робити”, – додала майстриня.

Людмила Леляк також розповіла про свої роботи, які надала для виставки. Вона створила композицію “Весілля”, адже, за її словами, навіть у період війни українці розуміють, що родина та її збереження – на першому місці. А весілля – це уособлення того, коли вся сім’я збирається та бажає многії літа своїм дітям та близьким. Майстриня представила ляльки-мотанки у вигляді молодої з молодим, батька та матері, дружків, янгола-охоронця. А загалом створила вже близько пів тисячі мотанок.

“Найстаршій учасниці нашої спілки 92 роки. Кожна з нас у роки війни намагалася щось робити для країни та свого внутрішнього зросту. Цією виставкою ми хотіли показати, що ми живі, ми є і ми працюємо”, – резюмувала Алла Літкова.

Також на виставці можна було задонатити на ЗСУ, а за внесок від 50 гривень обрати будь-яку запропоновану річ на вибір.

На виставці представили різні картини

Ляльки-мотанки з композиції “Весілля”

На захід завітали близько 20 людей

Виставка триватиме до 7 листопада

Алла Літкова показала вишиту сорочку, яку створила за мотивами музейних експонатів із села Стовп’яги 1905 року

Людмила Леляк розповіла про власну композицію “Весілля”

Яна Малишко

Додати коментар