Патронатне виховання дітей на Київщині: що потрібно знати

У Київській області наразі функціонує 16 сімей патронатних вихователів, куди влаштовано 29 дітей.

З початку 2024 року 32 дитини залишили патронатні сім’ї. З них 18 дітей повернулися до біологічних сімей, 3 усиновлено, 3 влаштовано до прийомних сімей, 2 до ДБСТ, 3 тимчасово влаштовані в сім’ю родичів та знайомих, з подальшим усиновленням, 3 влаштовані до інституційних закладів.

Важливо, щоб усі залучені служби працювали над запобіганням вилучення дітей з родин, однак у випадках, коли зміни у сім’ях не відбуваються, необхідно влаштовувати дітей до патронатних сімей, де вони отримуватимуть догляд та реабілітацію.

З серпня 2024 року в Київському обласному центрі соціальних служб розпочалося навчання для шести кандидатів у патронатні вихователі та їхніх помічників. Успішне завершення підготовки дозволить збільшити число патронатних сімей, що, в свою чергу, надасть ще більшій кількості дітей безпечне середовище для виховання і розвитку.

Для тих, хто зацікавлений у створенні патронатної сім’ї, важливо знати основні вимоги до кандидатів.

Сім’я патронатного вихователя створюється:

– на власній житловій площі;

– на базі орендованого житла або житла у користуванні;

– на базі службового житла;

– на базі житла наданого благодійною організацією.

Вимоги до житла:

належні умови для проживання, навчання та розвитку, здійснення санітарно-гігієнічних процедур;

Патронатним вихователем може бути повнолітня особа, яка:

– в тому числі фізична особа-підприємець, яка провадить підприємницьку діяльність за визначеним видом економічної діяльності (КВЕД 97.00 та/або КВЕД 88.91, та/або КВЕД 85.59) відповідно до відомостей з ЄДРПОУ;

– має власних дітей, які старші 3-х років;

– має повнолітнього члена своєї сім’ї (чоловіка або дружину, сина чи доньку, іншого члена сім’ї) чи іншу повнолітню особу, яка готова бути помічником патронатного вихователя та пройти навчання і надавати допомогу у догляді за дитиною, влаштованою під патронат.

Кількість дітей:

загальна кількість дітей, влаштованих до сім’ї патронатного вихователя, визначається наявністю умов для проживання,

Фінансування: 

на кожну дитину патронатним вихователям щомісяця в грошовій формі виплачується соціальна допомога на утримання дитини в сім’ї патронатного вихователя.

Патронатному вихователю щомісяця виплачується грошове забезпечення. Робота патронатного вихователя зараховується як до загального трудового, так і до страхового стажу.

За більш детальною інформацією слід звертатися до служб у справах дітей місцевих громад Київської області.

Додати коментар