На Переяславщані кампанія “Обери свого лікаря”. На запитання “Вісника” відповідає головний лікар Переяслав-Хмельницького центру первинної медико-санітарної допомоги

За тиждень стартує оголошена Міністерством охорони здоров’я кампанія “Обери свого лікаря” з підписання декларацій між пацієнтами та лікарями первинної ланки. Цей документ гарантуватиме, що держава заплатить за медичні послуги для конкретної людини тому закладу, де працює її лікар. Чи зможуть забезпечити цей процес на Переяславщині (Київська обл.), розповіла Наталія Царенок, головний лікар Переяслав-Хмельницького центру первинної медико-санітарної допомоги.

– Наталіє Петрівно, після складних дискусій в районній раді щодо розмежування майна лікарні, як зрештою вирішили це питання?

–   Приміщення поліклініки, як і було обумовлено в рішенні сесії районної ради від 22 грудня 2017 року, поділене пополам з першого по четвертий поверх. Частину із входом до дитячої поліклініки повністю займає наш центр. За ЦРЛ залишився тільки один кабінет №22 – лікаря-офтальмолога на третьому поверсі. В інших кабінетах лівого крила компактно розмістилися педіатри та терапевти. Після переїзду комісія визначить фактичну площу, яка безоплатно передана на утримання центру, акт передачі подамо на затвердження сесії райради.

 – А де розміститься пункт невідкладної допомоги?

– Досі він займав кілька кабінетів травматологічного корпусу. Тепер для нього відвели всю будівлю, що відразу за поліклінікою, де колись був денний стаціонар. Приміщення хоч і старе, але у хорошому стані, там достатньо місця не тільки для диспетчерської, а й для маніпуляційної, кабінету лікаря, кімнати відпочинку персоналу. Взагалі до цього часу невідкладна допомога існувала так би мовити формально. Окрім певного запасу ліків, іншого належного матеріально-технічного забезпечення не було, навіть штат не укомплектований. Зараз вирішуємо питання забезпечення цієї служби. Нам виділили 50 тис. грн з районного бюджету на придбання переносного кардіографа. Досі в “невідкладки” такого обладнання не було. Без нього дуже складно лікарю на виїзді надати необхідну допомогу пацієнту з серцево-судинним захворюванням, не знаючи його стану. У таких ситуаціях нашим бригадам доводилося викликати на поміч екстрену допомогу, а це втрата дорогоцінного часу.   

Також нам передані і два автомобілі УАЗ та “Славуту” міської амбулаторії, бо досі вони рахувалися як в оренді. Для їх обслуговування виділений один бокс в гаражі. Крім того по п’ять автомобілів цих марок мають десять сімейних амбулаторій в різних селах району. 

 – Досі центр це майно мав в оренді за символічну плату, а  чи здатен буде його утримувати самостійно?

– Сподіваюся, що так, адже видатки з місцевого бюджету, які раніше йшли на ЦРЛ для цих потреб, теж мають бути відповідно перерозподілені. Тим більше, що ми не брали нічого зайвого. Матеріальні ресурси і приміщення виділені тільки ті, які реально необхідні для роботи закладу на сьогодні – навіть без перспективи розвитку служби первинної допомоги, який прогнозують в ході медичної реформи.

Справа в тому, що досі центр первинної допомоги був загалом недоукомплектований. Із 1 січня цього року ми поновили штатний розпис, в якому передбачено чотири посади лікаря-терапевта і два педіатри для невідкладної допомоги, де досі не було жодного лікаря! Нині центр має 278,5 штатні одиниці, це з урахуванням і всього персоналу сільських закладів медицини.

– Наскільки ваш центр технічно готовий до початку підписання угод лікарів і пацієнтів?

Маємо договір з місцевою фірмою, яка нам робить єдину комп’ютерну мережу і підключення до інтернету. Ще минулого тижня в нас завершився переїзд, і за цей час кабінети лікарів були комп’ютеризовані. Складніше із сільськими амбулаторіями, бо не у всіх є підключення до Інтернету. Сподіваюся, що цю проблему можна буде вирішити з підтримкою сільських голів.

Щодо початку підписання і реєстрації декларацій, то тут є особливості з підключенням до всеукраїнської медичної системи “Електронне здоров’я”. Переяславці завчасно вже зверталися до лікарів, яких вони обрали, і ті їх внесли у свій попередній список. До кожного лікаря вже записалося по 200-300 пацієнтів. Коли почнеться електронна реєстрація, вони мають з паспортом підійти до свого лікаря, щоб підписати з ним уже офіційну угоду. Деталі цього процесу ми ще будемо коментувати і пояснювати населенню.

Як ви плануєте забезпечувати пацієнтам послуги з безоплатного проведення ряду лабораторних досліджень та аналізів, які  гарантує МОЗ?

Власної лабораторні в нас не має, її взагалі не передбачено в структурі центру первинної допомоги як медзакладу. Вірогідніше, що будемо за договором  замовляти як послугу в ЦРЛ, яка має свою лабораторію, – така співпраця передбачена. 

 – Коли почнете реорганізацію закладу в некомерційне підприємство, як було вирішено на сесії 15 лютого?

– Це необхідно зробити на вимогу МОЗ, аби наш заклад зміг укласти угоду з Національною службою здоров’я і відповідно отримувати державне фінансування медичних послуг. Проте  є багато нюансів, через які швидко це не відбудеться. Досі не має затвердженого ні зразка декларації з пацієнтом, ні  табеля оснащення центру – поки тільки проекти цих документів. Без них справа не рухатиметься. Тож і крайні терміни так званого пільгового періоду – до 1 липня, ймовірно перенесуть. Принаймні, на професійних наших нарадах звучать уже дати аж до 2020 року. Є  великі сумніви, що не тільки заклади первинної допомоги, а й держава не буде готова працювати за новою схемою. Тож реорганізацію будемо проводити, але зважено, бо це надто серйозний крок в реформуванні системи первинної медицини. 

Сайт міськрайонної газети “Вісник Переяславщини”

Додати коментар