ЗУ від 18.06.2024 №3813-ІХ: Запроваджено прискорену амортизацію основних засобів на період дії воєнного стану в Україні

ГУ ДПС у Київській області інформує, що  з 01 серпня 2024 набрали чинності окремі норми ЗУ від 18.06.2024 № 3813-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей податкового адміністрування під час воєнного стану для платників податків з високим рівнем добровільного дотримання податкового законодавства» у частині оподаткування податком на прибуток підприємств», зокрема,  запроваджено  особливості для прискореної амортизації основних засобів на період дії воєнного стану та до кінця календарного року, в якому воєнний стан буде припинено або скасовано  – п.431 підрозд. 4 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ доповнено новими абзацами, зокрема, що вимоги стосовно неперебування їх у використанні не застосовуються до основних засобів, введених в експлуатацію після набрання чинності ЗУ 3813-ІХ.

Також на період дії воєнного стану та до кінця календарного року, в якому воєнний стан буде припинено або скасовано, окремим платникам податку на прибуток: виробникам / постачальникам товарів оборонного призначення за державними контрактами (договорами) з оборонних закупівель, виконавцям робіт та послуг оборонного призначення або підприємствам-співвиконавцям зазначених контрактів (договорів) у розумінні ЗУ «Про оборонні закупівлі», надано право застосовувати прискорену амортизацію і до основних засобів, що були у використанні, введених в експлуатацію в період дії воєнного стану в Україні до дати набрання чинності ЗУ 3813-ІХ.

Детальніше читайте тут.

Залишаємось на зв’язку:

Комунікаційна платформа:kyivobl.ikc@tax.gov.ua

Підписатись на сторінку Фейсбук ГУ ДПС у Київській області
 
https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast

 

У заяві про застосування спрощеної системи оподаткування ФОП – платник ЄП має зазначати адреси майна,

яке буде здаватися в оренду

ГУ ДПС у Київській області  нагадує, що відповідно до п.п. 298.1.1 п. 298.1 ст. 298 ПКУ для обрання або переходу на спрощену систему оподаткування СГ подає до контролюючого органу за місцем податкової адреси заяву.

Відповідно до п.п. 4 п. 298.3 ст. 298 ПКУ,  у заяві зазначається, зокрема місце провадження господарської діяльності.

Якщо ФОП – платник єдиного податку здійснює здавання в оренду власного нерухомого майна, то в заяві про право застосування спрощеної системи оподаткування в графі «Місце провадження господарської діяльності» ним зазначаються усі адреси розташування нерухомого майна, яке буде здаватися в оренду.

Залишаємось на зв’язку:

Комунікаційна платформа:kyivobl.ikc@tax.gov.ua

Підписатись на сторінку Фейсбук ГУ ДПС у Київській області
 
https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast

 

ЗУ від 18.07.2024 № 3878-ІХ: Нові ставки акцизного податку на пальне

ГУ ДПС у Київській області  інформує, що з 01 вересня 2024 набрав чинності ЗУ від 18.07.2024 № 3878-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо імплементації положень актів права Європейського Союзу щодо акцизного податку» (далі – ЗУ№3878), відповідно до якого застосовуються нові ставки акцизного податку на бензин, газойлі (дизельне пальне), скраплений газ, та паливо моторне альтернативне. 

З 1 вересня 2024 до 31 грудня 2024 року включно встановлено такі ставки акцизного податку: 

на бензини – 242,6 євро за 1000 літрів;

на газойлі (дизельне пальне) – 177,6 євро за 1000 літрів;

на скраплений газ – 148  єро за 1000 літрів;

на паливо моторне альтернативне – 184,08 євро за 1000 літрів.

Змінами, внесеними ЗУ № 3878 до ПКУ, також передбачено:

– визначення терміну «проміжні продукти» відповідно до Директиви № 92/83/ЄС від 19 жовтня 1992 про гармонізацію структур акцизного збору на спирт та алкогольні напої (доповнено п. 14.1 ст. 14 ПКУ новим підпунктом 14.1.261);

– збільшення розміру ставки акцизного податку для проміжних продуктів з 8,42 до 12,23 грн за 1 літр (на 3,81 грн), тобто на рівні розміру чинної ставки на вина ігристі та вина газовані, зброджені напої, вина (напої) ароматизовані ігристі (газовані) (зміни до п.п.215.3.1 п. 215.3
 ст. 215 ПКУ). Відповідно до п. 1 розд. ІІ «Прикінцеві положення» Закону №3878 зміни стосовно збільшення розміру ставки акцизного податку для проміжних продуктів набирають чинності та починають діяти з 1 грудня 2024 року;

– встановлення нових розмірів ставок акцизного податку на пальне з огляду на їх мінімальний рівень, передбачений Директивою Ради 2003/96/ЄС від 27 жовтня 2003 про реструктуризацію системи Співтовариства для оподаткування енергетичних продуктів та електроенергії.

Зокрема, на основні види пального з 1 січня 2028 року встановлено такі ставки акцизного податку:

на бензини – 359 євро за 1000 літрів;

на газойлі (дизельне пальне) – 330 євро за 1000 літрів;

на скраплений газ – 250 євро за 1000 літрів;

на паливо моторне альтернативне – 272,4 євро за 1000 літрів.

Новим п. 48 підрозд. 5 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ встановлено графік щорічного збільшення ставок акцизного податку на пальне з 01.09.2024 по 31.12.2027 включно (протягом чотирьох років);

– уточнення терміну «загальна сума податкових зобов’язань з акцизного податку на сигарети» та розрахунку частки загальної суми податкових зобов’язань з акцизного податку у середньозваженій роздрібній ціні продажу сигарет (включаючи акцизний податок з роздрібної торгівлі підакцизними товарами);

– уточнення терміну «середньозважена роздрібна ціна продажу сигарет», а саме: зазначається середньозважена роздрібна ціна продажу сигарет – ціна, розрахована із суми загальної вартості всіх сигарет (з урахуванням усіх податків, у тому числі суми акцизного податку з роздрібної торгівлі підакцизними товарами), реалізованих виробниками на митній території України та ввезених імпортерами на митну територію України за період з 01 січня до 31 грудня включно звітного року, поділеної на суму загальної кількості реалізованих виробниками та ввезених імпортерами сигарет за той самий період, визначеної у деклараціях акцизного податку за січень – грудень звітного року, в розрахунку на 1000 штук.

Зміни стосовно уточнення цих термінів набирають чинності та починають діяти з 1 січня 2025 року.

Залишаємось на зв’язку:

Комунікаційна платформа:kyivobl.ikc@tax.gov.ua

Підписатись на сторінку Фейсбук ГУ ДПС у Київській області
 
https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast

 

Як платнику, який застосовує електронний документообіг, подати копії документів до Повідомлення про подання пояснень та копій документів щодо податкових накладних/розрахунків коригування, реєстрацію яких зупинено?

ГУ ДПС у Київській області інформує, що письмові пояснення та копії документів, платник податку подає до ДПС в електронній формі за допомогою засобів електронного зв’язку з урахуванням вимог ЗУ від 22.05.2003 № 851-IV «Про електронні документи та електронний документообіг» (далі – Закон № 851), від 05.10. 2017 № 2155-VІІІ «Про електронну ідентифікацію та електронні довірчі послуги» (далі – Закон № 2155) та Порядку обміну електронними документами з контролюючими органами, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 06.06.2017 № 557, зареєстрованого у Міністерстві юстиції України 03.08.2017 за № 959/30827. ДПС розміщує та постійно оновлює на своєму офіційному вебпорталі відомості щодо засобів електронного зв’язку, за допомогою яких можуть подаватися письмові пояснення та копії документів.

До Повідомлення можна додати документи довільного формату (J/F13126), до яких можна завантажити копії необхідних підтверджуючих документів у форматі PDF, PNG або JPG.

Відповідно до ст. 7 Закону №851, оригіналом електронного документа вважається електронний примірник документа з обов’язковими реквізитами, у тому числі з електронним підписом автора або підписом, прирівняним до власноручного підпису відповідно до Закону № 2155.

Тобто, платник податку повинен подати копії підтверджуючих документів до Повідомлення про надання пояснень шляхом завантаження їх копій у форматі PDF, PNG або JPG.

Залишаємось на зв’язку:

Комунікаційна платформа:kyivobl.ikc@tax.gov.ua

Підписатись на сторінку Фейсбук ГУ ДПС у Київській області
 
https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast

 

Інформація про ФО, яка включається до ДРФО – платників податків та може бути надана за запитом ФО

ГУ ДПС у Київській області повідомляє, що     до Державного реєстру фізичних осіб – платників податків (далі – ДРФО) вноситься інформація про осіб, які є:

–   громадянами України;

–  іноземцями та особами без громадянства, які постійно проживають в Україні;
 – іноземцями та особами без громадянства, які не мають постійного місця проживання в Україні, але відповідно до законодавства зобов’язані сплачувати податки в Україні або є засновниками юридичних осіб, створених на території України, або набули статусу електронного резидента (е-резидента).
 До інформаційної бази Державного реєстру включаються такі дані про фізичних осіб:
         джерела отримання доходів;  

        об’єкти оподаткування;

        сума нарахованих та/або отриманих доходів;

        сума нарахованих та/або сплачених податків;

        інформація про податкову знижку та податкові пільги платника податків;
         унікальний номер запису в Єдиному державному демографічному реєстрі на підставі даних розпорядника такого реєстру, наданих у порядку інформаційної взаємодії відповідно до законодавства.

До ДРФО включаються: інформація з облікових карток фізичних осіб – платників податків (далі – Облікова картка); повідомлень фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків (далі – Повідомлення), заяв про зміну даних, що вносяться до Облікової картки або Повідомлення (для фізичних осіб, які мають відмітку в паспорті про право здійснювати будь-які платежі за серією та/або номером паспорта).

ФО, яка зареєстрована у ДРФО чи в окремому реєстрі Державного реєстру, може отримати відомості про себе, наявні у Державному реєстрі.
 Порядок отримання відомостей із ДРФО регламентується розд. X Положення про реєстрацію фізичних осіб у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 29.09.2017 № 822.

Залишаємось на зв’язку:

Комунікаційна платформа:kyivobl.ikc@tax.gov.ua

Підписатись на сторінку Фейсбук ГУ ДПС у Київській області
 
https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast

 

Як нараховується пеня за порушення термінів сплати грошового (податкового) зобов’язання

ГУ ДПС у Київській області  інформує, що  на суми сплаченого з порушенням законодавчо встановленого терміну узгодженого грошового (податкового) зобов’язання з податків, зборів та інших платежів нараховується пеня згідно з п. 129.1 ст. 129 Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

Пеня на суми сплаченого з порушенням законодавчо встановленого терміну узгодженого грошового (податкового) зобов’язання, визначеного органом ДПС, нараховується:
 –         починаючи з першого робочого дня, наступного за останнім днем граничного строку сплати платником податків такого зобов’язання, визначеного в податковому повідомленні-рішенні згідно із ПКУ;
 –         за кожний календарний день прострочення сплати грошового зобов’язання, включаючи день погашення, з розрахунку 120 % річних облікової ставки Національного банку України (далі – НБУ), діючої на кожний такий день.

Пеня на суми сплаченого з порушенням законодавчо встановленого терміну узгодженого грошового зобов’язання, визначеного платником податків або податковим агентом, нараховується:

–         після спливу 90 календарних днів, наступних за останнім днем граничного строку сплати грошового зобов’язання;

–         за кожний календарний день прострочення його сплати, починаючи з 91 календарного дня, що настає за останнім днем граничного строку сплати податкового зобов’язання, включаючи день погашення, із розрахунку 100 % річних облікової ставки НБУ, діючої на кожний такий день.

При виявленні контролюючим органом за результатами перевірки несвоєчасної сплати податковим агентом утриманих (нарахованих) податків до або під час виплати оподатковуваного доходу на користь нерезидента або іншого платника податків нараховується пеня:

–         починаючи з першого робочого дня, наступного за останнім днем граничного строку сплати податковим агентом суми податкового зобов’язання, визначеного ПКУ;

–         за кожний календарний день такої несплати (неперерахування), включаючи день погашення податкового зобов’язання, з розрахунку 120 %. річних облікової ставки НБУ, діючої на кожний такий день.
 При частковому погашенні податкового боргу сума такої частки визначається з урахуванням пені, нарахованої на таку частку.

Залишаємось на зв’язку:

Комунікаційна платформа:kyivobl.ikc@tax.gov.ua

Підписатись на сторінку Фейсбук ГУ ДПС у Київській області
 
https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast

 

Ставки земельного податку встановлюють місцеві ради

Головне управління ДПС у Київській області інформує, що місцеві ради, відповідно пункту 10.2 прим.1 статті 10 ПКУ, приймають рішення про встановлення місцевих податків, у тому числі податку на майно, зокрема, в частині плати за землю (крім земельного податку за лісові землі), із зазначенням під час встановлення податку всіх обов’язкових елементів, передбачених ст. 7 ПКУ.

При цьому, допустимі розміри ставок земельного податку встановлено статтями 274 та 277 ПКУ.

Ставка податку за земельні ділянки, у тому числі право на які фізичні особи мають як власники земельних часток (паїв), нормативну грошову оцінку яких проведено, встановлюється у розмірі не більше 3 відсотків від їх нормативної грошової оцінки, для земель загального користування – не більше 1 відсотка від їх нормативної грошової оцінки, для сільськогосподарських угідь – не менше 0,3 відсотка та не більше 1 відсотка від їх нормативної грошової оцінки, а для лісових земель – не більше 0,1 відсотка від їх нормативної грошової оцінки – п.274.1 ст.274 ПКУ.

Ставка податку встановлюється у розмірі не більше 12 відсотків від їх нормативної грошової оцінки за земельні ділянки, які перебувають у постійному користуванні суб’єктів господарювання (крім державної та комунальної форм власності) – п.274.2 ст.274 ПКУ.

Ставка податку за земельні ділянки, у тому числі право на які фізичні особи мають як власники земельних часток (паїв), розташовані за межами населених пунктів або в межах населених пунктів, встановлюється у розмірі не більше 5 відсотків від нормативної грошової оцінки одиниці площі ріллі по Автономній Республіці Крим або по області, для сільськогосподарських угідь – не менше 0,3 відсотка та не більше 5 відсотків від нормативної грошової оцінки одиниці площі ріллі по Автономній Республіці Крим або по області, а для лісових земель – не більше 0,1 відсотка від нормативної грошової оцінки площі ріллі по Автономній Республіці Крим або по області – п.277.1 ст.277 ПКУ.

Залишаємось на зв’язку:

Комунікаційна платформа:kyivobl.ikc@tax.gov.ua

Підписатись на сторінку Фейсбук ГУ ДПС у Київській області
 https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast

ГУ ДПС у Київській області

Додати коментар