Прозорість та підзвітність: на Київщині за використання земельних угідь додатково вже сплачено 45,5 млн грн податків

Протягом першого півріччя  власники земельних ділянок Київщини за використання земельних угідь додатково вже сплатили 45,5 млн грн із задекларованих на сьогодні понад  89 млн грн. Питання інвентаризації сільськогосподарських земель та сплати податків за їх використання обговорили під час засідання робочої групи «Прозорість та підзвітність» у Київській ОДА за участі представників правоохоронних органів, ГУ Держгеокадастру в м. Києві та Київській області та ГУ ДПС у Київській області. 

На Київщині продовжується робота щодо виявлення власників земельних ділянок. На початок липня понад 94 тисяч земельних ділянок направлено на відпрацювання до місцевих органів влади. Наразі вже ідентифіковано власників трохи більше 16 тис. і робота триває. Завдяки проведеній роботі наразі залучено до оподаткування протягом 2024 року 323 суб’єкти господарської діяльності. Також вже здійснили звірку та поставили на облік майже 26 тисяч ділянок, власниками яких є фізичні особи. Завдяки цьому до місцевих бюджетів вже сплачено понад 17 млн гривень.

«На жаль, є громади, які не поспішають надавати інформацію – їх 18. Стимулюємо громади до виявлення земельних ділянок, які використовуються без належних документів та не за цільовим призначенням. Закликав всі, без винятку громади, не зволікати із поданням необхідних даних. По всім, хто цілеспрямовано уникатиме цього – передаватимемо документи до правоохоронних органів. Ми всі зацікавлені у розвитку громад Київщини, прозорих та підзвітних процесах. І маємо діяти спільно!», – зазначив начальник Київської обласної військової адміністрації Руслан Кравченко.

Він додав, що питання інвентаризації сільськогосподарських земель Київщини та сплати податків за їхнє використання перебувають на постійному контролі робочої групи «Прозорість та підзвітність». 

«У фокусі залишається питання інвентаризації земельних ділянок сільськогосподарського призначення: визначення статусу власників земельних ділянок, ідентифікації угідь, які відсутні в державному земельному кадастрі, та розроблення документації із землеустрою за невитребувані паї. Наразі по результатах ідентифікації вже задекларовано 15,8 млн грн. Ця робота має обов’язково здійснюватися на постійній основі всіма тергромадами», – зазначив перший заступник голови Київської ОДА Микола Бойко.

Поки громади зволікають — до місцевих бюджетів не надходять десятки мільйонів гривень податків. А несплачені податки – значні суми коштів, які можна використати на розвиток громад, будівництво нових соціальних та інфраструктурних обʼєктів. 

  

Додати коментар