Що означає назва “Охматдит”: історія однієї з найкращих дитячих лікарень Європи, яку розбомбила РФ

Що означає назва 'Охматдит': історія однієї з найкращих дитячих лікарень Європи, яку розбомбила РФ

Вранці 8 липня російські терористи здійснили атаку по київській дитячій лікарні “Охматдит”. Це дуже відомий медичний заклад, в якому діти отримують передове лікування навіть від найскладніших хвороб.

Сьогодні ця лікарня на всіх передовицях світових ЗМІ. OBOZ.UA детальніше розповідає про сам медзаклад та його історію.

Що таке “Охматдит”

Назва лікарні є скороченням від фрази “Охорона материнства та дитинства”. Зараз це найбільший в Україні і один з найбільших в Європі багатопрофільних діагностично-лікувальних закладів для дітей. Він налічує 620 ліжок, на яких щороку лікування проходить до 18 тисяч дітей. Ще близько 20 тисяч отримують невідкладну допомогу в травматологічному пункті “Охматдиту”.

Історія лікарні

Заснував медичний заклад відомій київський меценат Нікола Терещенко. У 1984 році на свої кошти він відкрив безоплатну Цесаревича Миколая лікарню для чорноробів та незаможних людей. Проєкт будівлі для неї розробив архітектор академік Володимир Ніколаєв. Лікувальний корпус вміщував 52 ліжка, також до комплексу лікарні входила будівля адміністрації, кухня та дерев’яна каплиця.

Після відкриття лікарні 1 лютого 1894 року роботи з її будівництва не закінчились. За два роки лікарня отримала два кам’яних бараки для інфекційних хворих та ще один дерев’яний для лікування людей з хронічними захворюваннями. До 1903 року в лікарні з’явився хірургічний корпус на 25 ліжок.

На кошти меценатів щороку сотні незаможних людей могли отримати тут медичні послуги та ліки. Пацієнтам забезпечували гаряче харчування та можливість скористатись бібліотекою, а найбіднішим навіть після виписки продовжували надавати соціальну допомогу. На базі лікарні проводили навчальні заняття для студентів.

Після революційних подій в Російській імперії 1917 року лікарня продовжила розширюватись. Тут з’явились туберкульозний диспансер, пологовий будинок на 30 ліжок, консультація для вагітних жінок та матерів. Опікуватись лікарнею стала окружна інспектура охорони здоров’я, до складу якої входив відділ “Охматдит”, який займався питаннями охорони здоров’я матерів та дітей.

У жовтні 1927 року радянська влада запропонувала поєднати розрізнені установи охорони материнства та дитинства, так як дитячі лікарні, будинки немовлят, консультаційні заклади, молочні кухні. На їх базі взапланували відкрити інститут “Охматдит”. Відповідне рішення було ухвалене 11 листопада 1927 року. Інститут охорони материнства та дитинства офіційно відкрили у Києві в березні 1929 року. Його розмістили у будівлях лікарні для бідних, адже тут уже діяли пологове відділення, жіноча консультація та дитячий тубдиспансер. 

Під час Другої світової війни лікарня не припиняла роботу. А інститут відновив свою діяльність одразу після визволення Києва від німецьких загарбників. З 1943 року структура лікарні включала акушерське, гінекологічне, дитяче, терапевтичне, отоларингологічне, хірургічне, очне, венерологічне, інфекційне відділення, а також відділення для хронічних хворих.

Медичний заклад продовжив розвиватись у повоєнні роки. Тут з’явились зубопротезувальне відділення, відділення кишкових інфекцій, молочна кухня, десять пунктів охорони здоров’я. Проте у 1961 році НДІ перевели у новозбудований корпус лікарні “Медмістечко” в київському районі Відрадний. Але лікарні на сучасному проспекті В. Чорновола залишилась назва “Охматдит”.

З листопаду 1987 року в лікарні починає працювати сучасний лабораторний корпус, а ще за рік відкривається корпус генетичний з відділенням медичної генетики і двома великими аудиторіями для проведення конференцій і занять зі студентами.

Як розвивався сучасний “Охматдит”

Після набуття Україною незалежності “Охматдит” зберіг статус найбільшої та найсучаснішої дитячої лікарні в державі. З липня 1996 року шляхом об’єднання і реорганізації Українського консультативного центру матері і дитини МОЗ України та науково-лікувального об’єднання “Охматдит”, була створена Українська дитяча спеціалізована лікарня “Охматдит”.

На початку 2000-х рр. в лікарні триває масштабна реновація – в корпусах проводяться ремонти, а морально застаріле обладнання міняють на найновіші зразки. До фінансування процесу залучаються як внутрішні меценати, так і уряди зарубіжних країн, зокрема Японії. Станом на 2000 рік остаточно формується сучасна структура об’єднаної лікарні.

Що означає назва "Охматдит": історія однієї з найкращих дитячих лікарень Європи, яку розбомбила РФ

На момент російської терористичної атаки в структурі “Охматдиту” працювали розвинене відділення хірургії, дитяча гінекологія, медико-генетичний центр, Республіканський Центр дитячої гематології, неонатологічні клініки, де виходжували глибоко недоношених дітей масою тіла від 500 до 1500 грамів. Неврологи лікарні досягли неабияких успіхів у лікуванні судом різної природи, а ендокринологи – у боротьбі з діабетом та іншими розладами роботи залоз внутрішньої секреції. Але найбільше постраждало від російських терористів відділення токсикології, де перебували важкохворі діти на діалізі.

Джерело

Додати коментар