Відбувся семінар-тренінг для виховників джур переяславських закладів освіти та громадських активістів Переяславщини

4 липня 2024 року в молодіжному центрі «Зустріч» відбувся семінар-тренінг для виховників джур переяславських закладів освіти та громадських активістів Переяславщини. Цей захід було підготовлено і проведено відділом з питань фізичної культури, молоді, спорту і охорони здоров’я (гол. спец. Лариса Малина) і відділом освіти (головний спеціаліст Тетяна Нечипоренко) та за сприяння Міжнародної благодійної установи «Центр національного відродження» (директор Тарас Рондзістий), в рамках реалізації комплексної Програми підтримки та розвитку молоді «Молодь Переяславщини» на 2024-2025 роки.
Виконання змістовної частини заходу та обмін успішними практиками організації та розвитку Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура») в Київській області організували тренери Ірина Личак, завідувач відділу спортивного туризму і краєзнавства Комунального закладу Київської обласної ради «Центр творчості дітей та юнацтва Київщини» та Юлія Дорогань, керівник Позашкільного підрозділу Стовп’язької гімназії Дівичківської сільської ради.
З метою сприяти створенню роїв та куренів в закладах освіти Переяславщини основною темою заходу стало висвітлення порядку і правил їх створення та розвитку. Ірина Личак повідомила, що від 2019 року на Київщині особлива увага приділяється підготовці фахівців, які мають опікуватися становленням осередків гри «Джура». З кожним роком зростає кількість вишколів та майстер-класів Школи виховників джур, але, на жаль, дуже низькою є участь в цих заходах представників Переяславської територіальної громади. Тренерами семінар-тренінгу були висвітлені умови успішної розбудови куренів та надані рекомендації налагодження роботи з учнями та їхніми батьками щодо зацікавлення грою «Джура» та іншими заходами у напрямі національно- патріотичного виховання. В цьому контексті, як приклад, з учасниками була проведена в інтерактивному режимі інтелектуальна гра, за результатами якої було одразу виявлено і відзначено грамотою переможців.
У підсумку тренінгу учасники отримали контакти тренерів та інформацію про місце знаходження необхідних вишкільних матеріалів для самовишколу виховників. Очікується, що проведений захід стане добрим імпульсом для переходу освітян від заангажованості на змагальності в грі до здійснення виховного методу, як того вимагає Положення про гру, затверджене постановою КМУ у жовтні 2018 року. З метою ефективного реагування на виклики реформи НУШ та з набуттям більшості закладів освіти Переяславщини статусу гімназій учасники визнали доцільним активізувати роботу з учнями середньої вікової групи та утворення з ними первинних (роїв) і базових осередків гри (куренів). У зв’язку з чим планується на початку нового 2024/2025 навчального року провести в рамках Школи виховників джур семінар-тренінг для ройових і курінних, а на завершення навчального року створити в кожній гімназії не менше двох роїв джур і кожному закладі міста Переяслава мати курінь не для «галочки», а для організації змістовного дозвілля учнівської молоді та сприяння утвердженню їхньої української національної і громадянської ідентичності.
 
 
 
 
 
 

Додати коментар