Київщина бере участь у проєкті Фонду держмайна «Земельний банк»

В Україні стартує проєкт Фонду держмайна «Земельний банк». Він запроваджується задля підвищення ефективності управління державним майном і землями сільськогосподарського призначення. Про це під час брифінгу повідомив начальник Регіонального відділення Фонду по Київській, Черкаській та Чернігівській областях Вадим Курило.

На початку квітня 2024 року підготовлено кінцевий перелік земельних ділянок, доступних для подальшої оренди та суборенди, які будуть формувати Земельний банк.

«Загалом проведена інвентаризація земель: нині держава має понад 800 тис. га сільгоспземель. Можливо, в майбутньому ця цифра зросте після додаткових перевірок. Із 800 тис. га понад 386 тис. га – знаходяться в розпорядженні підприємств, які вже передані в управління ФДМУ (98 тис. га в окупації). 277 тис. га – у НААН. Приблизно 100 тис. га в підприємств Міносвіти, 42 тис. га – Мін’юсту», – повідомив Вадим Курило.
В перший пул для оренди увійшли інвестиційно привабливі та вільні від забудови землі, що внесені до Державного земельного кадастру та на які відсутні арешти у державних реєстрах. Всього він складає 104,2 тис. га. земель

Київщина представлена земельними ділянками 7 держпідприємств загальною площею близько 3 тис га, розташованими в Бориспільському та Броварському районах.

Передача землі буде відбуватись через Держоператорів Land Bank, які будуть організовувати відкриті торги з суборенди на конкурентних засадах за допомогою Prozorro.Продажі.

Державні оператори Land Bank – це декілька державних підприємств Фонду держмайна без боргів та корупційних кейсів. Держоператори Land Bank беруть землю в оренду на 50 років зі ставкою 12% від нормативно-грошової оцінки на підставі держактів. У подальшому вони будуть перетворені у товариства з обмеженою відповідальністю, 100% часток яких належать державі.

Умови суборенди земельних ділянок:
– стартова вартість аукціону 12% від НГО,
– сплата суборендної плати на рік вперед,
– 14 років для однорічних насаджень,
– 25 років для багаторічних насаджень,
– використання земельної ділянки за цільовим призначенням.

Як взяти участь у земельних торгах:
1. Зареєструватись на електронному майданчику.
2. Визначити лот, який вас цікавить.
3. Сплатити реєстраційний та гарантійний внесок.
4. Дочекатись аукціону та взяти в ньому участь.
5. Запропонувати найвищу ставку та стати переможцем.

Додати коментар