Наявна в СБУ інформація свідчить про наміри російських спецслужб спровокувати в Україні штучні джерела соціальної напруги

Наявна в СБ України інформація свідчить про наміри російських спецслужб спровокувати в Україні штучні джерела соціальної напруги або використати наявні проблемні питання, які в подальшому можуть призвести до дестабілізації ситуації і проведенню масштабних антиконституційних заходів. Окремою зоною ризику у формуванні протестних груп є родичі військовополонених. Зокрема, фіксується зростання фактів використання ворогом вказаної категорії осіб для збору інформації.
Так, з родичами військовополонених встановлюють контакти невстановлені особи, які повідомляють, що готові сприяти обміну військовополоненого в обмін на надання ними інформації (пересування військових, робота ППО, місяця дислокації, системи охорони об ’єктів критичної інфраструктури тощо), а у разі відмови від такої співпраці, представники рф переходять до прямих погроз фізичної розправи над полоненим.
Крім того, СБ України фіксує зростаючу загрозливу тенденцію проявів шахрайських схем пов’язаних із родичами військовополонених і від громадян нашої держави. Невідомі особи телефонують родичам військовополонених, пропонують свою нібито «допомогу» за окрему грошову винагороду, розцінки якої залежать від емоційного стану родичів, їх реакції на телефонний дзвінок, соціальний статус, тощо.
Так, за даними, які отримали слідчі СБ України у ході досудового розслідування, встановлено, що серед таких «псевдопослуг» є:
—    фейкова телефонна розмова із людиною, яка перебуває в полоні, її оцінюють у суму від 10 до 50 тисяч гри;
—    фейкове повернення з полону, яке оцінюють у суму від 50 до 200 тисяч гри;
—    фейкове повернення тіла загиблого, яке в середньому оцінюють у суму близько 10-ти тисяч грн.
Звичайно, що жодну із перелічених обіцянок шахраї не можуть виконати, а після отримання грошей онлайн, зазвичай вони або зникають, або вимикають телефон з якого раніше надійшов дзвінок родичам. Також, для правдоподібності своїх слів шахраї моніторять мережу Інтернет, де збирають дані про безвісти зниклих та загиблих українських воїнів, а також дані про їх членів сімей. Здебільшого організатори таких схем перебувають на тимчасово окупованих територіях та у спільники беруть людей, які знаходяться на підконтрольній уряду території. Ці люди безпосередньо займаються пошуком інформації, допомагають здійснювати дзвінки та інші маніпуляції.

Додати коментар