Неділя, 30 Червня 2024

Переяслав

1116 років від першої літописної згадки

Офіційний сайт
Переяславської міської територіальної громади

Menu

Переяслав озеленюється перед Великоднем: де і які дерева посадили у місті цієї весни ФОТО

Переяслав озеленюється перед Великоднем: де і які дерева посадили у місті цієї весни ФОТОВчора був Чистий четвер. Зазвичай саме з цього дня віряни починають готуватися до Великодня, господарі ретельно прибирають обійстя до свята. Втім священники кажуть: особливих настанов щодо ритуалів Чистого четверга немає. Наголошують на потребі насамперед духовного очищення, позбавлення негативу в думках і на душі.

 Переяслав.City споглядав, як заквітло-зазеленіло місто перед Великоднем.

Сакури

Нинішня весна у Переяславі розпочалася рожевим ажіотажем. Вздовж тротуару на вулиці Богдана Хмельницького ще тиждень тому буяли квітом сакури. Це ті, що торік місто закупило за кошти екологічного податку (60 дорослих дерев за 380 тисяч гривень). А цьогоріч там навпроти через дорогу у понеділок 22 квітня комунальники висадили ще з півсотні вже квітучих сакур.

Міський голова В’ячеслав Саулко навіть анонсував у фейсбуці цю висадку. Наголосив, що це – подарунок «за кошти благодійників, які не бажають озвучувати свої прізвища на загал. Дякую їм за таку ініціативу!». Можна тільки здогадуватися, кому дякує міський голова за добру справу. На жаль, квітування японської вишні в нас було надто коротким – холодна дощова і вітряна погоди знесла рожеві пелюстки всього за якийсь тиждень. Але залишилися красиві фото.

Райські яблуні

Це – декоративні дерева кількох сортів, які ростуть вздовж тротуару на Борисоглібській площі з осені 2020 року. Їх тоді висадили теж за місцевий кошт. Деревця компактні, і вони квітують майже водночас із сакурами, мають рожеві та насичено багряні квіти. Дуже гарно!

Клени

Восени 2023 року у місті над річкою Альта (позаду супермаркету Фора) комунальники впорядкували ділянку, засіяли травою і висадили там 30 кленів. Вони гарно перезимували і вже зазеленіли. На деяких листочки червонуватого кольору.

Про цей сквер на одній із сесії було жваве обговорення: міський голова висунув ідею зробити таким чином там ще одну Алею Героїв. Які клени висаджувати: сріблясті чи червоні, які дещо дорожчі, тоді так і не домовилися. депутати пропонували провести там всенародну акцію і залучити до висадки рідних загиблих наших Героїв, меценатів. Зрештою досить дорослі дерева придбали за бюджетні кошти (247 тисяч гривень екологічного податку), і їх висадили працівники комунального підприємства.

Туї

Вічнозелені деревця також минулорічної осені комунальники придбали і посадили біля пам’ятника Михайлу Сікорському на вулиці Шевченка. Про це місце вшанування славетної людини Переяслава, яке досі переяславці називають спірним, окрема розмова.

 А з партії дерев, яку тоді закупили, частину «зекономили». І вже навесні, 15 квітня, 26 двометрових туй висадили у парку Тараса Шевченка, побіля огорожі будинку культури. Так «облагородили» цей парк.

Там ще торік одну із клуб упорядкували і засадили декоративними кущами лаванди, спіреї, барбарису переяславські підприємці. Але за такими рослинами потрібен догляд: стрижка, обробка від шкідників тощо. Поки вона стоїть після зими недоглянута. Втім той парк почали упорядковувати працівники відділу культури, бо ж обидві будівлі центру культури і мистецтв розміщені саме там. Посадили ряд форзицій, бузку та інших декоративних рослин.


  

Липи

Найбільше їх висадили біля Меморіалу слави ще навесні 2021 року. Майже 50 штук малесеньких саджанців тоді надали лісівники.

Нині в місті знову тренд на липи, до того ж, дорослі. Їх не кронують і не спилюють, а насаджують. Упродовж трьох днів їх висаджували на території міської гімназії №4, про це написали на фейсбук-сторінці закладу. Загалом 43 дерева заввишки близько чотирьох метрів старшокласники закладу і педагоги висадили з допомогою працівників комунального господарства. В дописі йдеться, що так створили Алею пам’яті в честь випускників, які загинули за незалежність України. «Висловлюємо щиру подяку міському голові Саулку Вячеславу Володимировичу за допомогу у придбанні садженців липи», – написали освітяни.

 
 
 Такими ж липами учора обсадили і тротуар на вулиці Богдана Хмельницкого. Це якраз на тій ділянці, де два тижні тому висадили сакури. Новими деревами відмежували тротуар від території, де колись планувалося будівництво супермаркету. Ділянка довго стояла огороджена зеленим парканом. Її навіть розмальовували дитячими сюжетами для привабливості, а нині знесли, територію вирівняли і тепер там ростуть 13 лип.

Кронування

Звісно, що це не вичерпний перелік усіх місць з оновленим доброустроєм і озелененням. Втім такий інтенсив насадження в місті дорослих дорогих дерев наштовхує на думку, що міська влада взялася довести тим, хто критикує її за масивне зрізання дерев. За останні два роки виконком погодив видалити або кронувати їх майже три сотні, згідно з актами обстеження зелених насаджень.

Свого часу Вячеслав Саулко, прийшовши на посаду, ще в листопаді 2020 року задекларував свою позицію щодо озеленення: «Підхід до чистки особливо паркових зон та громадських місць має бути дуже ретельним, аби не викликати нарікання мешканців. Має бути фотофіксація стану кожного дерева до початку робіт і після цього.

Каштан, який грамотно кронували і за ним доглядають Каштан, який грамотно кронували і за ним доглядають

А це дерево просто кронували, і воно намагається вижити

А це дерево просто кронували, і воно намагається вижити

Важкувато і цій деревині Важкувато і цій деревині

Перед цим було чимало дискусій у місті щодо кронування дерев. І він лише зріс, коли новообраний голова міської ради тимчасово заборонив проведення кронувань (обрізань) дерев на території громади, аргументуючи, що вони проводяться нерідко некваліфіковано та в неналежні терміни. Це була нібито послідовна його позиція. Адже ще будучи депутатом на сесій в червні 2020 року з його ініціативи навіть створили тимчасову контрольну комісію ради щодо законності кронування дерев у Переяславі.

На початку своєї каденції міський голова озвучив тезу: «Спиляли одне дерево – посадіть п’ять!». Тобто виконання стратегічного плану озеленення тільки стартувало. Можливо, зелене оновлення буде і в тих місцях, які викликали ностальгію в багатьох переяславців своєю хоч і недоглянутістю, але атмосферністю і навіть певною історією міста. Йдеться про яблуневий інтернатівський сад та верби понад Альтою.

Це інтернатівський яблуневий сад, якого вже немає Це інтернатівський яблуневий сад, якого вже немає Автор: Наталія Павленко

Це інтернатівський яблуневий сад, якого вже немає Це інтернатівський яблуневий сад, якого вже немає Автор: Наталія Павленко
 

Над Альтою зрізали всі верби і так відкрився далекий горизонт. Навпроти через річку колись був сад Над Альтою зрізали всі верби і так відкрився далекий горизонт. Навпроти через річку колись був сад

Над Альтою зрізали всі верби і так відкрився далекий горизонт Над Альтою зрізали всі верби і так відкрився далекий горизонт

Додати коментар