Сковородинівці стали учасниками проєкту «Політичні дебати» від Міжнародного республіканського інституту: вчилися лобіювати свої інтереси в громаді

29-30 квітня Міжнародний республіканський інститут (IRI) запросив молодь Переяславської громади взяти участь у новому циклі проєкту з політичних дебатів. Серед учасників активно вирізнялися сковородинівці – керівниця студентьського бюро соціально-гуманітарного відділу  Вікторія Власюк, фахівець відділу інформаційних технологій та зв’язків з громадськістю Максим Левченко, здобувачі факультету мистецтв, менеджменту, педагогіки і психології Денис Скрипець та Марина Прокопенко – повідомляється на сайті УГСП.

Політичні дебати є всесвітньо відомим інструментом для коректного та успішного відстоювання позицій та інтересів тої чи іншої спільноти задля покращення середовища навколо. В Україні даний інструмент часто використовується як гра заради гри. Міжнародний республіканський інститут воліє змінити підхід та продемонструвати молодим людям усі можливості дебатування задля просування інтересів молоді на рівні громади.

«Залучення молодих людей до мирної участі в політичному житті України та виховання небайдужого ставлення молоді до майбутнього власної країни є вкрай необхідним чинником успішного демократичного поступу. Завдяки молодіжним програмам IRI, ми сприяємо залученню молоді до мирної участі в політичному процесі і допомагаємо готувати наступне покоління політичних, державних та громадських лідерів»– говорить про ідею програми Лідія Фесенко, cтарша програмна спеціалістка IRI.

Протягом двох днів учасники відвідували тренінги, проходили навчання та пробували свої сили у справжніх дебатних турнірах, де дискутували навколо обраної проблеми у своїй громаді не лише отримуючи навички комунікації та публічних виступів, а й навчаючись аргументовано брати участь у дискусії та апробуючи себе у намірах лобіювати свої інтереси на рівні громади та брати участь у процесі прийняття рішень.

На практиці участь передбачала опанування вступу до дебатів та публічного виступу, навчання аргументації й безпосередній практиці дебатування. У другий день говорили про вербальні і невербальні аспекти публічного виступу з їх практикою, аналізували проблеми в громаді, формували «дерево проблем» й отримували домашнє завдання яке мають виконати до наступної зустрічі трішки більше ніж за тиждень. Передбачається, що дебати будуть використані як механізм лобіювання інтересів молоді на локальному рівні задля обговорення викликів та імовірних способів їх подолання із залученням представників місцевої влади.

«Насамперед такі заходи розвивають уважність – вчать слухати, а головне чути.  Дають змогу удосконалювати котроль над своїми емоціями, «подружитися» зі своїми страхами публічних виступів, краще фокусуватись на розмові, а не собі в ній. Безсумнівно вони розвивають критичне мислення, вчать аналізувати те, що ми чуємо і формувати свою власну думку. Ставити собі питання – «чому», й долати власні стереотипи шукаючи нові погляди та нові шляхи до звичного.  Врешті тут можна удосконалити своє тіло, пластику, поставу – усе що може додати вневпеності під час публічних виступів. Вдячні за цю змогу відкрити нові можливості для розвитку себе і нашого середовища», – коментують свою участь сковородинівці.

Політичні дебати у громадах проводяться в межах програми «Мріємо та діємо», яка впроваджується за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та виконується IREX у партнерстві Міжнародним республіканським інститутом (IRI) – https://mriemotadiemorazom.org.

 
 
 
 

 

Додати коментар