Четвер, 2 Травня 2024

Переяслав

1116 років від першої літописної згадки

Офіційний сайт
Переяславської міської територіальної громади

Menu

У Переяславі Шевченкову “Тарасову ніч” читали разом із військовиком артбригади імені Тараса Трясила

У Переяславі Шевченкову "Тарасову ніч" читали разом із військовиком артбригади імені Тараса Трясила

У Переяславській публічній бібліотеці 18 квітня відбулися Літературні читання з нагоди першої публікації у 1840 році “Кобзаря” Тараса Шевченка, повідомила Переяслав.City Римма Товкайло.

Це була чудова подія! У затишній читальній залі зібралась група небайдужих людей, які захоплюються поезією Шевченка й цікавляться всім, що стосується його творчості. Працівниці бібліотеки підібрали відповідну літературу, підготували книжкову виставку, чим сприяли створенню творчої, доброзичливої атмосфери зібрання.

Учні ЗОШ № 2, джури Куреню імені Станіслава Зінчика, дуже гарно, вдумливо прочитали поему «Тарасова ніч» – про переможну битву козаків під проводом Тараса Трясила, що відбулася в ніч на 25 травня 1630 року на околиці Переяслава. Почесним гостем читань був начальник служби зв’язків з громадськістю 43 окремої артилерійської бригади імені Тараса Трясила Віктор Тімохін.

Присутні з інтересом дізнались, що від самого початку становлення себе поетом Тарас Шевченко приділяв велику увагу смислу своєї творчості. Вже перший його кобзар починається запитанням, яке він ставить собі з усією відповідальністю:

«Думи мої, думи мої, лихо мені з вами, нащо стали на папері сумними рядами?»

Через десять років, на засланні, поет повторить це запитання в дещо іншому формулюванні: «Для кого я пишу? Для чого?», щоб краще усвідомити те, що є рушійною силою його життя й творчості.

Він любив Україну і сенс першого кобзаря бачив у тому, щоб пробудити в широких колах громадськості інтерес до своєї далекої Батьківщини. Живучи в Петербурзі, уявляв її самобутньою Нацією з багатою європейською культурою, живою мовою і героїчною історією. Оспівавши боротьбу козацтва за свободу, Шевченко скасував нав’язуваний великодержавною ідеологією протягом двохсот літ образ Малоросії як неістинний і змалював правдивий образ України, тим повернувши їй природне право на життя.

Приємно усвідомлювати, що образ героїчної України, який так захопив Шевченка, нероздільно пов’язаний з Переяславом.

 

«Червоною гадюкою несе Альта вісти»… Це ж тут, на берегах Альти, зійшлись у двобої польські війська коронного гетьмана Конецпольського і козацьке військо, яким командував корсунський полковник Тарас Федорович (Трясило). Від імені героя й походить назва цієї історичної події.

У Шевченковій поемі чимало унікальних деталей і цінних подробиць, які стосуються Переяслава, і це при тому, що поема написана до того, як поет побував тут.

У вигляді легенд відголоски про славетну битву ще й досі живуть у пам’яті переяславців. Їх варто було б дослідити, звірити з Шевченковими рядками. І це завдання для джур. Після прочитання поеми виникло бажання відвідати пам’ятник Тарасу Трясилу на Борисівському полі. Тож коли прозвучала пропозиція у сонячний травневий день здійснити екскурсію на місце битви, присутні прийняли її одностайно, з великим ентузіазмом. І екскурсоводи вже є.

У читаннях взяли участь працівники музею з багатим стажем Ніна Олександрівна Захарчук і Галина Іванівна Козій, які залюбки поділяться своїми знаннями. Про час і дату екскурсії оголосимо, а поки запрошуємо приєднатись до неї усіх охочих!

Римма Товкайло

Фото Наталії Литвин та Ліди Верещук

 

 

Додати коментар