Щодо весняної диспансеризації великої рогатої худоби та дрібної рогатої худоби, що утримуються в особистих підсобних господарствах населення

З метою охорони здоров’я тварин і людей та забезпечення виробництва якісної та безпечної продукції спеціалістами ветеринарної медицини проводиться весняна диспансеризація великої рогатої худоби, дрібної рогатої худоби і коней, що утримуються в особистих підсобних господарствах населення.

Під час диспансеризації передбачено проведення планових профілактично-діагностичних заходів:  дослідження проб крові ВРХ старше 6-місячного віку на лейкоз, ДРХ- на бруцельоз, алергічне дослідження  ВРХ на туберкульоз, а також  дослідження корів на субклінічні форми маститів. Крім того, домашніх тварин буде щеплено проти сказу.

Протиепізоотичні заходи проводяться безпосередньо у дворогосподарствах власників тварин – методом подвірного обходу.

Звертаємо увагу, що згідно ст. 37 Закону України «Про ветеринарну медицину» юридичні та фізичні особи, діяльність яких пов’язана з утриманням та обігом тварин, зобов’язані забезпечувати належні умови за місцем утримання для проведення ветеринарного огляду, діагностичних, профілактично-лікувальних обробок, включаючи дослідження і щеплення.

Одночасно із диспансеризацією фахівцями ветеринарної медицини буде проведено інвентаризацію  тварин у індивідуальних господарствах населення для звірки даних в Єдиному державному реєстрі тварин.

Згідно Закону України «Про ідентифікацію та реєстрацію тварин» ідентифікації та реєстрації підлягають усі тварини, які перебувають, розводяться або утримуються на території України.

Переміщення тварин (купівля, продаж, здача на забій), реалізація молока та іншої тваринницької продукції може здійснюватися за умови , коли тварина ідентифікована та зареєстрована у реєстрі. Для ідентифікації необхідно звернутися до лікаря державної ветеринарної медицини, який обслуговує Ваш населений пункт.

Звертаємось до всіх власників тварин із проханням відповідально поставитися до проведення вищезазначених заходів. Тільки тоді ви будете мати гарантії того, що ваша тварина здорова, а продукція від неї – якісна і безпечна.

Додати коментар