На Переяславщині встановлять таблички біля 65 історичних дерев: підсумки екологічного круглого столу

У четвер, 28 березня 2024 року, в Університеті Григорія Сковороди в Переяславі, в рамках VI Семінару зі збереження природно-культурної спадщини та за співініціативи Громадської ініціативи “Корінь нації”, ГО “Живе місто. Київ” та компанії “Любосвіт”, відбувся екокультурний круглий стіл “Просвітницькі дерева. Втрачені, збережені, нові”. Учасниками зустрічі були також кореспонденти Proslav.

На Переяславщині встановлять таблички біля 65 історичних дерев: підсумки екологічного круглого столу
На Переяславщині встановлять таблички біля 65 історичних дерев: підсумки екологічного круглого столу

Перед початком зібрання близько півсотні його учасників могли ознайомитися з виставкою значущих та унікальних дерев Лівобережної Київщини й табличок, які незабаром будуть встановлені біля значущих дерев. Також була представлена виставка книг та тематичних QR-кодів, розміщених на столах конференц-залу імені Василя Сухомлинського, де відбувалася зустріч.

З вітальним словом до учасників круглого столу звернулися представники Університету Григорія Сковороди у Переяславі, зокрема проректор з навчально-методичної роботи Вячеслав Різник, декан факультету природничих наук Юрій Козубенко та керівник відділу культури і туризму Переяславської міської ради Валентин Шуткевич. Усі промовці підкреслили важливість проведення такого круглого столу. Також було висловлено готовність підтримувати та примножувати ініціативи зі збереження дерев, які є свідками відомих українців та важливих подій української історії.

Більша частина зустрічі складала пізнавальний просвітницький виступ методиста КЗ “Переяславський ЦКМ”, краєзнавця, засновника громадської ініціативи “Корінь нації” Миколи Богатиря, який був присвячений значущим та унікальним деревам Лівобережної Київщини та, зокрема, Переяславщини. Окремо промовець, використовуючи дані власних досліджень та архівних матеріалів, зупинився на тих деревах, які, на жаль, в силу різних причин не було збережено. Присутні мали змогу візуалізовано пригадати те, як починалася ця робота та наочно побачити, які туристичні маршрути існують в краї та потребують великої уваги у просвітницьких програмах не лише з боку туристів, а й жителів громади, зокрема школярів.

Богатир підраховує, що протягом останнього десятиріччя біля визначних дерев було організовано більше сотні заходів. Крім того, краєзнавець розповів своє бачення щодо того, як можна дати друге життя деревам, що перестали існувати, та презентував ідеї щодо того, на яких історичних місцях можна посадити нові дерева, які несуть важливу інформацію.

Приємним сюрпризом для команди університету, де відбувався захід, стало інтерв’ю Бориса Войцехівського – лауреата премії імені Героя України М. І. Сікорського, який, до слова, привіз до Переяслава “внучку” верби, яку Тарас Шевченко саджав у Казахстані. Її “спадкоємці” посаджені як на території музею “Заповіту” Т. Г. Шевченка, так і на території університету.

Як засвідчив у коментарі Proslav Микола Богатир, вікові, меморіальні та інші значимі дерева можуть бути ретрансляторами історії Переяслава. На його думку, вони є свідками тих чи інших подій, своєрідними друзями багатьох відомих українців. Проте, як зауважує Богатир, через різні помилки значна частина значимих дерев на Переяславщині справді зникла. З урахуванням цього, ще у 2016 році громадська ініціатива “Корінь нації” напрацювала проєкт збереження місцевих дерев, який потребував уточнень. Нагадаємо, що у 2023 році на одному з засідань виконавчого комітету Переяславської міської ради було переглянуто список значимих дерев, які знаходяться на територіях комунальної власності. Такі значущі дерева було включено до списку дерев, які не можна зрубати, а для самих дерев силами небайдужих людей було виготовлено таблички.

У той же час на Переяславщині досі залишаються дерева, які не перебувають на територіях комунальної власності та надалі потребують збереження – для них також виготовлено таблички. Загальна кількість таких табличок складає 65 штук. Три з них будуть розміщені в університеті – це “Тарасова верба”, “Алея академіків” та “Дуби Левка Лук’яненка”.

Принагідно, у ході зібрання Микола Богатир подякував меценатам, зокрема присутній у залі директорці компанії “Любосвіт” Світлані Коцюмбас, яка профінансувала велику частку таких табличок. Також багато табличок було виготовлено завдяки підтримці меценатки, письменниці, завідувачки “А-студії” Київського столичного університету імені Бориса Грінченка Мар’яни Ангелової. Слід відзначити, що матеріально до виготовлення таких табличок доклалися й небайдужі переяславці – для завершення цього проєкту ініціатори використали кошти, накопичені ще у 2017 році.

У підсумку зустрічі модератор озвучив плани та ідеї нових екопросвітницьких та культурологічних проєктів, зокрема у співпраці з УГСП. Серед іншого, мова йде про написання книги “Просвітницькі дерева Переяславської громади”, пленер під “Дубом української нації”, екокультурний захід “Дерева говорять” та включення нових дерев до природно-заповідного фонду. Віримо, що все заплановане вдасться, а всі вагомі дерева, які є свідками української історії, спільними зусиллями будуть збережені.

 

Додати коментар