З 01 січня 2024 року діє оновлена форма податкової декларації про майновий стан і доходи

Головне управління ДПС у Київській області нагадує, що з 01 січня до 01 травня 2024 року в Україні триває кампанія декларування громадянами доходів, отриманих у 2023 році.

З 01 січня 2024 року діє нова форма податкової декларації та інструкція щодо її заповнення, оновлена редакція яких затверджена наказом Міністерства фінансів України від 28.08.2023 №467 «Про затвердження Змін до форми податкової декларації про майновий стан і доходи та Інструкції щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи», зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 18 жовтня 2023 року за № 1817/40873.

Електронний ідентифікатор форми : F0100214.

Залишаємось на зв’язку: 

Комунікаційна платформа: kyivobl.ikc@tax.gov.ua 

Підписатись на сторінку Фейсбук ГУ ДПС у Київській області https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast

ГУ ДПС у Київській області

 

У яких випадках платники податків зобов’язані подати податкову декларацію до контролюючого органу

Головне управління ДПС у Київській області нагадує про триваючу наразі кампанію декларування доходів, отриманих громадянами у звітному 2023 році.

Платники податків зобов’язані самостійно обчислити суму податку (збору), що підлягає сплаті до бюджету за результатами звітного податкового року, шляхом подання до податкового органу декларації, у таких випадках: 

– отримання окремих видів доходів, що не підлягають оподаткуванню при виплаті, але не звільнених від оподаткування (п. п. 168.1.3 п. 168.1 ст. 168 Кодексу);

– отримання доходів від особи, яка не є податковим агентом (від інших фізичних осіб (резидентів або нерезидентів)) (п. п. 168.2.1 п.168.2 ст. 168 Кодексу);

– іноземні доходи (п. п. 170.11.1 п. 170.11 ст. 170 Кодексу).

Податкову декларацію також зобов’язані подавати:

– фізичні особи, які отримують доходи від підприємницької діяльності, крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування (ст. 177 Кодексу);

– фізичні особи, які здійснюють незалежну професійну діяльність (ст. 178 Кодексу);

– іноземці, які за результатами звітного року набули статус резидента України, мають відобразити доходи з джерелом їх походження в Україні та іноземні доходи (п.п. 170.10.4 п. 170.10 ст.170 Кодексу);

– платники податку – резиденти, які виїжджають за кордон на постійне місце проживання, не пізніше 60 календарних днів, що передують виїзду (п. 179.3 ст. 179 Кодексу).

Залишаємось на зв’язку: 

Комунікаційна платформа: kyivobl.ikc@tax.gov.ua 

Підписатись на сторінку Фейсбук ГУ ДПС

у Київській області https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast

ГУ ДПС у Київській області

 

Сплата податку на прибуток підприємств і організацій, що перебувають у державній власності, здійснюється за кодом класифікації доходів бюджету 11020100

Головне управління ДПС у Київській області у зв’язку з проведенням кампанії декларування податку на прибуток за 2023 рік, яка наразі триває, повідомляє наступне.

Відповідно до наказу Міністерства фінансів України від 14.01.2011 №11 «Про бюджетну класифікацію» (далі – наказ №11) для сплати податку на прибуток підприємств визначено код бюджетної класифікації 11020000, для сплати податку на прибуток підприємств державної власності визначено  код класифікації доходів бюджету 11020100 «Податок на прибуток підприємств і організацій, що перебувають у державній власності».

Частиною другою ст.22 Господарського кодексу України визначено, що суб’єктами господарювання державного сектору економіки є суб’єкти, що діють на основі лише державної власності, а також суб’єкти, державна частка у статутному капіталі яких перевищує п’ятдесят відсотків чи становить величину, яка забезпечує державі право вирішального впливу на господарську діяльність цих суб’єктів.

Отже, сплата податку на прибуток суб’єктами господарювання державного сектору економіки, що діють на основі лише державної власності, а також суб’єктами, державна частка у статутному капіталі яких перевищує п’ятдесят відсотків чи становить величину, яка забезпечує державі право вирішального впливу на господарську діяльність цих суб’єктів, має здійснюватися за кодом класифікації державного бюджету 11020100 «Податок на прибуток підприємств і організацій, що перебувають у державній власності».      

Повідомляємо реквізити бюджетного рахунку для сплати податку на прибуток підприємств і організацій, що перебувають у державній власності, для платників податку Київської області: UA968999980313070002000010001 (код класифікації доходів бюджету 11020100).

Платниками податків без державної частки у статутному капіталі податок на прибуток сплачується на відповідний код бюджетної класифікації доходів бюджету. Реквізити бюджетних рахунків для сплати податку на прибуток підприємств і організацій для платників податку Київської області розміщені на субсайті ГУ ДПС у Київській області за посиланням: https://kyivobl.tax.gov.ua/rahunki-dlya-splati-platejiv.    

Залишаємось на зв’язку: 

Комунікаційна платформа: kyivobl.ikc@tax.gov.ua 

Підписатись на сторінку Фейсбук ГУ ДПС у Київській області https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast

ГУ ДПС у Київській області

 

Коли платнику податків надсилається податкова вимога

Головне управління ДПС у Київській області нагадує що відповідно до п.п.14.1.175 п.14.1 ст.14 Податкового кодексу України, податковий борг – сума узгодженого грошового зобов’язання, не сплаченого платником податків у встановлений цим Кодексом строк, та непогашеної пені, нарахованої у порядку, визначеному цим Кодексом.

У разі коли у платника податків виник податковий борг, контролюючий орган надсилає (вручає) йому податкову вимогу в порядку, визначеному для надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення.

Податкова вимога може надсилатися (вручатися) контролюючим органом за місцем обліку платника податків, в якому обліковується податковий борг платника податків.

Податкова вимога не надсилається (не вручається), а заходи, спрямовані на погашення (стягнення) податкового боргу, не застосовуються, якщо загальна сума податкового боргу платника податків не перевищує ста вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян  (3060,0 грн.). У разі збільшення загальної суми податкового боргу до розміру, що перевищує сто вісімдесят неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, контролюючий орган надсилає (вручає) податкову вимогу такому платнику податків. Строк давності, визначений п.102.4 ст.102 ПКУ для стягнення податкового боргу, у такому випадку розпочинається не раніше дня виникнення податкового боргу у сумі, що перевищує сто вісімдесят неоподатковуваних мінімумів доходів громадян – п.59.1 ст.59 ПКУ.

Податкова вимога разом з детальним розрахунком суми податкового боргу надсилається не раніше першого робочого дня після закінчення граничного строку сплати суми грошового зобов’язання – п.59.3 ст.59 ПКУ.

Залишаємось на зв’язку: 

Комунікаційна платформа: kyivobl.ikc@tax.gov.ua 

Підписатись на сторінку Фейсбук ГУ ДПС

у Київській області https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast

ГУ ДПС у Київській області

 

Чи має право на податкову знижку ФОП

Головне управління ДПС у Київській області інформує, що відповідно до п.п. 14.1.170 п.14.1 ст.14 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) податкова знижка для фізичних осіб, які не є суб’єктами господарювання, – це документально підтверджена сума (вартість) витрат платника податку – резидента у зв’язку з придбанням товарів (робіт, послуг) у резидентів – фізичних або юридичних осіб протягом звітного року, на яку дозволяється зменшення його загального річного оподатковуваного доходу, одержаного за наслідками такого звітного року у вигляді заробітної плати та/або у вигляді дивідендів, у випадках, визначених ПКУ.

Заробітна плата – це основна та додаткова заробітна плата, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, які виплачуються (надаються) платнику податку у зв’язку з відносинами трудового найму згідно із законом (п.п. 14.1.48 п.14.1 ст.14 ПКУ).

Дивіденди – це платіж, що здійснюється юридичною особою, в тому числі емітентом корпоративних прав, інвестиційних сертифікатів чи інших цінних паперів, на користь власника таких корпоративних прав, інвестиційних сертифікатів та інших цінних паперів, що засвідчують право власності інвестора на частку (пай) у майні (активах) емітента, у зв’язку з розподілом частини його прибутку, розрахованого за правилами бухгалтерського обліку  (п.п.14.1.49 п.14.1 ст.14 ПКУ).

Загальна сума податкової знижки, нарахована платнику податку в звітному податковому році, не може перевищувати суми річного загального оподатковуваного доходу платника податку, нарахованого як заробітна плата, зменшена з урахуванням положень п. 164.6 ст. 164 ПКУ, крім випадку, визначеного п.п. 166.4.4 п. 166.4 ст. 166 ПКУ.

Сума податкової знижки, нарахована платнику податку у звітному податковому році, у разі включення до податкової знижки витрат платника податку на придбання акцій (інших корпоративних прав), емітентом яких є юридична особа, яка набула статус резидента Дія Сіті, розраховується окремо від інших витрат та не може перевищувати суму річного загального оподатковуваного доходу платника податку, отриманого у вигляді дивідендів, крім сум дивідендів, що не включаються до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу.

Підпунктом 166.3.10 п. 166.3 ст. 166 ПКУ передбачено, що платник податку має право включити до податкової знижки у зменшення оподатковуваного доходу у вигляді дивідендів, крім сум дивідендів, які не включаються до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу, фактично здійснені ним протягом звітного податкового року витрати на придбання акцій (інших корпоративних прав), емітентом яких є юридична особа, яка набула статус резидента Дія Сіті згідно з частиною третьою ст. 5 Закону України від 15.07. 2021 № 1667-ІХ «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні, за умови що такі витрати були понесені платником податку до набуття емітентом статусу резидента Дія Сіті або впродовж періоду, коли такий резидент Дія Сіті відповідав вимозі, встановленій п. 3 частини 3 ст. 5 Закону № 1667.

Таким чином, ФОП має право на податкову знижку виключно як фізична особа у разі, якщо така фізична особа: є найманою особою та отримує доходи у вигляді заробітної плати та/або отримує доходи у вигляді дивідендів по акціях (інших корпоративних правах), емітентом яких є юридична особа, що має статус резидента Дія Сіті.

Залишаємось на зв’язку: 

Комунікаційна платформа: kyivobl.ikc@tax.gov.ua 

Підписатись на сторінку Фейсбук ГУ ДПС у Київській області https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast

ГУ ДПС у Київській області

 

Декларування доходів громадян: Граничні строки подання податкової декларації про майновий стан і доходи

Головне управління ДПС у Київській області нагадує, що наразі триває кампанія декларування громадянами доходів, отриманих у звітному 2023 році.

Нагадуємо граничні строки подання податкової декларації про майновий стан і доходи (далі – Декларація):

  • фізичні особи – підприємці (крім ФОП спрощеної системи оподаткування), фізичні особи, які здійснюють незалежну професійну діяльність  та громадяни –  Декларацію подають до 01 травня року, наступного за звітним –  п.п. 49.18.4 п.49.18 ст. 49 ПКУ; 

Якщо останній день строку подання податкової декларації припадає на вихідний або святковий день, то останнім днем строку вважається операційний (банківський) день, що настає за вихідним або святковим днем – п.49.20 ст.49 ПКУ. 

Якщо у платника відсутні підтверджуючі документи щодо суми отриманого ним доходу з іноземних джерел і суми сплаченого ним податку в іноземній юрисдикції, оформлені відповідно до ст. 13 ПКУ, то згідно з п.п.170.11.2 п.170.11 ст.170 ПКУ, такий платник зобов’язаний подати до контролюючого органу за своєю податковою адресою заяву про перенесення строку подання податкової декларації  до 31 грудня року, наступного за звітним. 

  • фізичні особи – підприємці (крім ФОП спрощеної системи оподаткування),  у разі припинення підприємницької діяльності – Декларацію подають протягом 20 календарних днів місяця наступного за календарним місяцем, в якому проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності ФОП за її рішенням – п. 49.21 ст. 49 ПКУ.

У разі проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності ФОП за її рішенням, останнім базовим податковим (звітним) періодом є період з дня, наступного за днем закінчення попереднього базового податкового (звітного) періоду до останнього дня календарного місяця, в якому проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності – п. 49.21 ст. 49 ПКУ. 

  • резиденти, які виїжджають за кордон на постійне місце проживання, – Декларацію подають не пізніше 60 календарних днів, що передують виїзду –  п.179.3 ст. 179 ПКУ;
  • фізичні особи, у яких є право на податкову знижку, – Декларацію подають по 31 грудня включно року, наступного за звітним, – п.п.166.1.2 п.166.1 ст. 166 ПКУ.

Залишаємось на зв’язку: 

Комунікаційна платформа: kyivobl.ikc@tax.gov.ua 

Підписатись на сторінку Фейсбук ГУ ДПС

у Київській області https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast

ГУ ДПС у Київській області

 

У четвер, 29 лютого 2024 року, завершується граничний термін подання податкової звітності та сплати окремих податків та платежів

Головне управління ДПС у Київській області нагадує, що четвер, 29 лютого 2024 року є граничним терміном для подання 

  • розрахунку частини чистого прибутку (доходу), дивідендів на державну частку за 2023 рік; 
  • податкової декларації з податку на прибуток підприємств за 2023 рік; 
  • звіту про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації за 2023 рік; 
  • звіту про контрольовані іноземні компанії за 2022 та 2023 звітні роки
  • звіту про контрольовані іноземні компанії за скороченою формою за 2023 рік; 
  • податкової декларації платника єдиного податку для платників І та ІІ груп за 2023 рік. 

Також 29 лютого 2024 року є граничним терміном сплати: 

  • авансового внеску з податку на прибуток підприємств з пунктів обміну іноземних валют за лютий 2024 року. 

Залишаємось на зв’язку: 

Комунікаційна платформа: kyivobl.ikc@tax.gov.ua 

Підписатись на сторінку Фейсбук ГУ ДПС у Київській області https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast

ГУ ДПС у Київській області

 

Місце проведення розрахунків

Головне управління ДПС у Київській області нагадує, що відповідно до ст. 2 Закону України від 06.07.1995 №265/95-ВР ”Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг”  із змінами та доповненнями, місце проведення розрахунків – місце, де здійснюються розрахунки із покупцем за продані товари (надані послуги) та зберігаються отримані за реалізовані товари (надані послуги) готівкові кошти, а також місце отримання покупцем попередньо оплачених товарів (послуг) із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо.

Залишаємось на зв’язку: 

Комунікаційна платформа: kyivobl.ikc@tax.gov.ua 

Підписатись на сторінку Фейсбук ГУ ДПС

у Київській області https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast

ГУ ДПС у Київській області

 

Звітуємо з податку на прибуток: оновлені електронні форми податкової декларації з податку на прибуток підприємств

Головне управління ДПС у Київській області інформує, що форма податкової декларації з податку на прибуток підприємств затверджена наказом Міністерства фінансів України від 20.10.2015 №897 «Про затвердження форми Податкової декларації з податку на прибуток підприємств», зі змінами, внесеними на виконання наказів Міністерства фінансів України від 07.06.2023 №302 «Про затвердження змін до додатків до форми Податкової декларації з податку на прибуток підприємств», від 24.10.2023 №572 «Про затвердження змін до додатка РІ до рядка ОЗРІ Податкової декларації з податку на прибуток підприємств», від 07.12.2023 №673 «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства фінансів України» та від 04.01.2024 №6 «Про затвердження Змін до форми Податкової декларації з податку на прибуток підприємств».

Оновлені електронні форми податкової декларації з податку на прибуток підприємств, з додатками, розміщені на вебпорталі ДПС у рубриці Електронна звітність/Платникам податків про електронну звітність/Інформаційно-аналітичне забезпечення/Реєстр електронних форм податкових документів за ідентифікаторами форм:

  • J0100125 – для юридичних осіб;
  • F0100725 – для фізичних осіб;
  • J0100925 – для інститутів спільного інвестування;
  • J0100525 – для виробників сільгосппродукції за рік (річний податковий (звітний) період починається з 01 липня минулого звітного року і закінчується 30 червня поточного звітного року).

Залишаємось на зв’язку: 

Комунікаційна платформа: kyivobl.ikc@tax.gov.ua 

Підписатись на сторінку Фейсбук ГУ ДПС

у Київській області https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast

ГУ ДПС у Київській області

 

Кампанія декларування податку на прибуток за 2023 рік триває по 29.02.2024 року

Головне управління ДПС у Київській області у зв’язку з проведенням кампанії декларування податку на прибуток за 2023 рік, яка наразі триває, нагадує, що відповідно до п.44.2 ст.44 Податкового кодексу України, для обрахунку об’єкта оподаткування платник податку на прибуток використовує дані бухгалтерського обліку та фінансової звітності щодо доходів, витрат та фінансового результату до оподаткування.

Фінансова звітність є додатком до податкової декларації з податку на прибуток та є її невід’ємною частиною. Подавати її разом з відповідною податковою декларацією квартальною або річною мають усі платники податку на прибуток, які мають можливість виконувати свої податкові обов’язки у порядку, передбаченому для подання податкової декларації.

Податкову декларацію з податку на прибуток (у т.ч. розрахунок частини чистого прибутку (доходу), дивідендів на державну частку), яка розраховується наростаючим підсумком за рік, за звітний (податковий) період 2023 рік подають усі платники, як квартальні, так і річні, протягом 60 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року.

Тобто, декларацію за 2023 рік потрібно подати не пізніше 29.02.2024 року.

Залишаємось на зв’язку: 

Комунікаційна платформа: kyivobl.ikc@tax.gov.ua 

Підписатись на сторінку Фейсбук ГУ ДПС

у Київській області https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast

ГУ ДПС у Київській області

Додати коментар